ΣΧΟΛΙΟ

Η Πορτογαλία “κείται μακράν” – Στην Κύπρο έχει εκλείψει η ευθιξία

Η Πορτογαλία "κείται μακράν" – Στην Κύπρο έχει εκλείψει η ευθιξία, Κώστας Βενιζέλος

Η Πορτογαλία δεν είναι γνωστή μόνο ως ποδοσφαιρομάνα. Δεν είναι γνωστή ως μια παλιά αποικιοκρατική δύναμη. Είναι γνωστή κι ως μια χώρα, που με επανάσταση αποκατάστησε τη Δημοκρατία. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την αφίσα με το κοριτσάκι να τεντώνεται για να τοποθετήσει στην κάννη του όπλου το κόκκινο γαρύφαλλο.

Το στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών, υπό τον ταγματάρχη Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, οδήγησε στο τέλος της μακράς δικτατορίας. Ήταν ξημερώματα της 25ης Απριλίου 1974 όταν ξεκίνησε και έμεινε στην ιστορία ως η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων». Η πορεία της χώρας άλλαξε από τότε.

Η Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της χώρας, ο μακροβιότερος στην Ευρώπη, Αντόνιο Κόστα, υπενθύμισε προ ημερών τι σημαίνει πολιτική ευθιξία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν τον κρίνω πολιτικά, γιατί δεν παρακολουθώ την πορεία του και τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα αυτή. Παρακολούθησα, ωστόσο, το γεγονός ότι παραιτήθηκε επειδή οι Αρχές της χώρας του, ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνα για πιθανή εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Σκάνδαλο, που αφορά συμβάσεις για έργα σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Κόστα παραιτήθηκε την περασμένη Τρίτη προκηρύσσοντας εκλογές για τον Μάρτιο. Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά την παραίτηση του αναφέρθηκε πως έγινε λάθος! Λάθος στην απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών, που κατέγραψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Οι αναφορές ήταν για τον Αντόνιο Κόστα Σίλβα, υπουργό Οικονομικών. Η “παράλειψη” του Σίλβα έμπλεξε τον πρωθυπουργό!

Μπορεί να ισχύει αυτό, μπορεί και όχι. Αυτό που μετρά είναι η παραίτηση. «Η αξιοπρέπεια των λειτουργιών του Πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητα του, την καλή διαγωγή του και ακόμη λιγότερο με την υποψία άσκησης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης», ανέφερε ο Κόστα. Στην Κύπρο, που δεν είναι ποδοσφαιρομάνα, αλλά ενίοτε κακόφημη διαφθορομάνα τι γίνεται; Παραιτήσεις σπανίζουν ακόμη κι όταν “βομβαρδίζεται” η αξιοπρέπεια τους. “Γαντζωμένοι” στην καρέκλα, την οποία δεν θυσιάζουν. Η μη παραίτηση είναι ένα ζήτημα που θα το κουβαλούν μαζί τους και θα το αντιμετωπίζουν σε κάθε πολιτικό τους βήμα. Η παραίτηση από ευθιξία ενός αθώου πρέπει να θεωρείται παράσημο ζωής.

Οι σκιές της διαφθοράς

Στην Κύπρο, βαριές κατηγορίες για λόγους διαφθοράς “κουβαλούν” διάφοροι. Καλώς ή κακώς κατηγορούνται. Δεν φαίνεται τούτο να τους αγχώνει ιδιαίτερα. Δεν απαντούν ή και υποβαθμίζουν τις καταγγελίες. Σήμερα Τρίτη, όπως έχει εξαγγελθεί, τα κονσόρτσιουμ ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ (International Consortium of Investigative Journalist) και OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα ευρήματα έρευνας για φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα μας. Εν αναμονή λοιπόν τι θα ανακοινωθεί και πώς θα αντιδράσουν οι επηρεαζόμενοι, είναι προφανές πως όλα όσα προκύψουν θα απασχολήσουν τη δημόσια σφαίρα. Αν και στην Κύπρο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει ταλέντο στο να αλλάζουν κάποιοι ακόμη και την εικόνα της πραγματικότητας, δεν μπορεί παρά να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Κυρίως, όμως, θα πρέπει το κράτος να παρέμβει και να ξεκινήσουν οι επιβαλλόμενες διαδικασίες για διερεύνηση των καταγγελιών.

Είναι προφανές πως ο Αντόνιο Κόστα δεν μπορούσε να κυβερνήσει “κουβαλώντας” κατηγορίες. Δεν μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά όταν θα δακτυλοδείχνεται από τους πολίτες, την κοινωνία. Δεν θεώρησε πως θα μπορούσε να μείνει περιμένοντας να τελειώσει η έρευνα. Παραιτήθηκε αν και τώρα λέγεται ότι δεν είναι αυτόν που κατηγορούν. Ακόμη και έτσι να είναι, να μην έχει καμία εμπλοκή, μετρά η πράξη του. Η Πορτογαλία, ωστόσο, κείται μακράν από την Κύπρο.

Γιατί στην Κύπρο, μπορεί κάποιος να είναι για καιρό…. κρεμασμένος στα μανταλάκια και να εκτίθεται, αλλά περιμένει με υπομονή να στεγνώσει ο λεκές. Να ξεχαστούν οι ματσαράγκες του. Στην Κύπρο έρευνες απορρίπτονται όταν το αποτέλεσμα τους δεν βολεύει. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει με καταπολέμηση της διαφθοράς μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και ομιχλώδεις χειρισμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι