Η “Μήδεια” έφυγε, η αντιπαράθεση για τις ευθύνες παραμένει

Η "Μήδεια" έφυγε, η αντιπαράθεση για τις ευθύνες παραμένει, slpress

Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα, μετά τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια, κυρίως στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Αττικής. Παραλλήλως, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, καθώς και η συζήτηση σχετικά με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Μια συζήτηση, η οποία άνοιξε με αφορμή την κακοκαιρία και τα ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την προετοιμασία για την αντιμετώπισή της.

Το θέμα απασχόλησε και την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει την κα. Σακελλαροπούλου ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να  αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν. Κάτι που βεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα και ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέροντας ότι μέχρι το βράδυ αναμένεται «σχεδόν πλήρης» αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστεια της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ειδικά στον  Διόνυσο και στην Εκάλη οι καταστροφή ήταν τόσο μεγάλης έκτασης που «έπρεπε να χτίσουμε το δίκτυο της ηλεκτροδότησης από την αρχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων κρατικών φορέων, την οποία χαρακτήρισε «ενοχλητική» και επανέλαβε την δέσμεσή του, που όπως είπε είναι προσωπική και προηγείται του χτυπήματος της κακοκαιρίας, να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα.

Μας ξύπνησε η “Μήδεια”

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο «ενός νόμου-πλαίσιο για αυτό που αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», ώστε να είναι ξεκάθαρο πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του καθενός, για να μπορεί να υπάρχει και η ανάλογη λογοδοσία. Σημείωσε τέλος ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γνώστης των προβλημάτων που δημιουργούνται με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, κάτι στο οποίο η κα. Σακελλαροπούλου συμφώνησε. «Θυμάμαι, και από την πορεία μου σαν δικαστή, αυτή τη σύγκρουση και σύγχυση αρμοδιοτήτων με συνέπεια στην κρίσιμη στιγμή κανείς να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Είναι σημαντικό, ειδικά αυτά τα θέματα, να ξεκαθαρίσουν» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας την δέσμευση της κυβέρνησης για την ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και το Κράτος. Ανέφερε μάλιστα ότι το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο, μετά τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ.

Διαφορετικά ιεράρχησε πάντως τα ζητήματα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «η Μήδεια απέδειξε πως ο εκλογικός νόμος δεν είναι το μείζον για την Αυτοδιοίκηση, αλλά οι αρμοδιότητες» και στηλίτευσε την προσπάθεια «κάποιων να ρίξουν το ανάθεμα στους δήμους» για όσα συνέβησαν. Παραλλήλως, απηύθυνε έκκληση να λυθεί το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δώστε μας αρμοδιότητες και λύστε νομοθετικά τα χέρια μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Νέο επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσοχοΐδη

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια”, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «κατάρρευση του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» και στελέχη του ΚΙΝΑΛ να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι «παρατηρητής». Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει τίποτε, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικέντρωσε στη συνέχεια στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καταλογίζοντάς του «επιτελική ανευθυνότητα» για το προληπτικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και για «μαθήματα πολιτικής αλητείας» δια της «λογικής του συμψηφισμού των νεκρών με το Μάτι». «Πρόκειται για πολιτική τυμβωρυχεία που δεν αρμόζει στον πολιτικό διάλογο. Αλλά δυστυχώς ως νεοφώτιστος, νεοδεξιός, ο κ. Χρυσοχοΐδης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου γενιτσαρικές λογικές» σχολίασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε τέλος τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλει ο παραχωρησιούχος στο Ελληνικό Δημόσιο, αν έκλεινε η Εθνική Οδός λόγω κακοκαιρίας, υποστηρίζοντας ότι «προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το τεράστιο πρόστιμο, η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία αποφάσισε να κόψει την Ελλάδα στα δύο, προληπτικά, και ενώ είχε 10 ημέρες να προετοιμαστεί». Υποστήριξε τέλος ότι «στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ».

Παρατηρητής ο πρωθυπουργός για το ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ (34 βουλευτές) έχει καταθέσει άλλωστε ήδη από χθες ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Υποδομών – Μεταφορών, με την οποία ζητά να αναληφθεί «η ευθύνη για την εγκληματική ανεπάρκεια που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός». Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε τη σύγκληση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να γίνει συζήτηση σχετικά «με τις παραλείψεις και τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας».

Σήμερα, στελέχη του ΚΙΝΑΛ επέμειναν στην κριτική τους και ανέβασαν επίσης τους τόνους, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να υποστηρίζει ότι «το περίφημο επιτελικό κράτος της ΝΔ χρεοκόπησε, ως ένας μετακλητός γίγαντας με πήλινα πόδια». Ο ίδιος επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ήταν και παραμένει παρατηρητής και σχολιαστής της κατάστασης, ψάχνοντας τις ευθύνες αλλού.

Τόσο ο Παύλος Χρηστίδης όσο και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος παρακολουθεί στο ΚΙΝΑΛ το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσαν τη κριτική ότι το κόμμα στοχοποιεί κυβερνητικά στελέχη και ειδικά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, τόνισαν πάντως ότι υποχρέωση ήταν να μείνει ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση «θα έπρεπε να ζητήσει από τον παραχωρησιούχο να το πράξει και αν δήλωνε αδυναμία τότε να το έκαναν, αφού ενημέρωναν τους πολίτες από την προηγούμενη ημέρα».

Ωστόσο, στην κριτική του ΚΙΝΑΛ ότι δεν κηρύχθηκε εγκαίρως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Διονύσου απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,  επισημαίνοντας σε ανάρτησή του ότι αυτό έγινε «3 ώρες και 25 λεπτά αμέσως μετά το αίτημα», στις 19:26 της 16ης Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει επίσης ότι εκείνη την ημέρα ήδη «από τις 18:12 λεπτά οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική υπηρεσία είχαν πάρει εντολή από την Πολιτική Προστασία ενεργοποίησης των μηχανισμών τους, αποστολής μηχανημάτων και στελέχωσης συνεργείων προς αρωγή και συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ και του Δήμου Διονύσου!».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι