Η “πριγκηπική” αντίληψη του Κυριάκου ανοίγει χώρο σε άλλους παίκτες στη Δεξιά

Η "πριγκηπική" αντίληψη του Κυριάκου ανοίγει χώρο σε άλλους παίκτες στη Δεξιά, Σπύρος Γκουτζάνης

Καθώς ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση έχει παρέλθει, η φυσιολογική φθορά από την διακυβέρνηση προκαλεί εσωστρέφεια στη ΝΔ και κινητικότητα στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, ενόψει της επόμενης ημέρας. Στο μεν εσωτερικό της ΝΔ, αύξουσα δυσφορία προκαλεί η “πριγκηπική” αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας όπως αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία.

Στην συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε να συγκαλύψει το φιάσκο για να μετριαστεί το πολιτικό κόστος με παρεμβάσεις, πέρα από τις συνήθεις, στα πάντα βολικά ΜΜΕ και αμφιλεγόμενες δηλώσεις περί του “κοσμαγάπητου πρωθυπουργού”. Η αλαζονεία της εξουσίας όμως είναι πλέον εμφανής και σε συμπεριφορές υπουργών όπως του Άδωνη Γεωργιάδη που δήλωσε το «όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του εγώ τα παίρνω».

Ίσως ακόμη περισσότερο στου Νότη Μηταράκη, ο οποίος στην αγωνία των κατοίκων του Έβρου και στις διαμαρτυρίες τους για τους πρόσφυγες και μετανάστες (δίκαιες ή άδικες αδιάφορο), απάντησε με περισσή “μαγκιά”, “θα σας φέρω 10.000 μετανάστες”. Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Μηταράκης θεωρεί ότι μπορεί να απειλεί πως θα μεταφέρει στον Έβρο ή οπουδήποτε αλλού, χιλιάδες μετανάστες για να βγάλει πέρα το γινάτι του.

Οι λόγοι βέβαια της δυσαρέσκειας που σωρεύεται στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς είναι βαθύτεροι. Η ανάλυση στην οποία συμφωνούν όλο και περισσότεροι είναι ότι ενώ η αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας αποδομεί την διαχειριστική αποτελεσματικότητα του λεγόμενου επιτελικού κράτους, οι εξελίξεις στην οικονομία θα εντείνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Την ίδια στιγμή, τα εθνικά θέματα και η υποχωρητική στάση στα ελληνοτουρκικά μπορεί να λειτουργήσουν σαν καταλύτης εξελίξεων. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα είναι μακριά, ορισμένοι ωστόσο εκτιμούν ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Άλλοι θεωρούν ότι δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές δεν είναι πολύς χρόνος και χτίζουν θέσεις από τώρα.

Κινήσεις στη Δεξιά από τα… δεξιά

Μετά την νεοφιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική μετάλλαξη της ΝΔ όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι στη Δεξιά μένει πολιτικά ακάλυπτος χώρος. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται κινήσεις τόσο από τα δεξιά της ΝΔ όσο και από το κέντρο, ή με μία παλαιότερη ορολογία, στον μεσαίο χώρο. Η εμφανής κίνηση είναι από τον Γιώργο Τράγκα. Ο γνωστός για την σταθερή πολιτική του τοποθέτηση στην Δεξιά δημοσιογράφος, κινείται προς τη δημιουργία πολιτικού φορέα με πιθανό όνομα “Ελεύθεροι Άνθρωποι”.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα έκανε συγκέντρωση στο σπίτι του όπου ανακοίνωσε σε παράγοντες του χώρου τις προθέσεις του μαζί με την ανάλογη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά στον πρωθυπουργό. Το ερώτημα που του έθεσαν ήταν ότι «καλές οι προθέσεις, το κενό στον χώρο της Δεξιάς είναι υπαρκτό, αλλά το όποιο εγχείρημα θέλει χρήματα».

Άλλωστε εκείνοι που τον ξέρουν, λένε ότι μπορεί τα πολιτικά του ελατήρια να είναι γνήσια, καθώς πλησιάζει στην δύση της δημοσιογραφικής του καριέρας, αλλά ο Γιώργος Τράγκας δύσκολα θα έβαζε δικά του χρήματα για οποιοδήποτε εγχείρημα. Η απάντηση ήταν ότι ήδη υπάρχουν πρόθυμοι χορηγοί και μπορεί να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό (ακούστηκε το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ).

Σε συνεννόηση με τον κ. Τράγκα φέρεται να είναι ο παλιός βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είχε χρηματίσει υφυπουργός επί Αντώνη Σαμαρά και στην συνέχεια εξελέγη ως συνεργαζόμενος με το δικό του κόμμα, Κόμμα Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών, με τον Πάνο Καμμένο. Το εάν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις μένει να φανεί. Πάντως και παλαιότερα ο κ. Τράγκας είχε επίσης εμπλακεί σε συζητήσεις για να ιδρύσουν από κοινού με τον Πάνο Καμμένο τους μετέπειτα ΑΝΕΛ. Ο κ. Νικολόπουλος με tweet αναπαρήγαγε την δήλωση Τράγκα ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι παρών.

Ο κ. Τράγκας όπως και ο Νικολόπουλος δηλώνουν καραμανλικοί. Ο κ. Τράγκας μάλιστα δηλώνει θεματοφύλακας των αξιών του καραμανλισμού, ωστόσο έχουν σαφές δεξιό πολιτικό αποτύπωμα. Ο κ. Τράγκας εκτιμά ότι η νεομητσοτακική διακυβέρνηση, μπολιασμένη με τους πρώην εκσυγχρονιστές του Σημίτη, απομακρύνει παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, στους οποίους ένας νέος φορέας μπορεί να δώσει διέξοδο, αντί να μείνουν στον καναπέ την ημέρα των εκλογών.

Μέτωπο και στο κέντρο

Περισσότερο προς το κέντρο κινείται μία άλλη ομάδα στελεχών προερχόμενη από τη ΝΔ που πρόσφατα έκαναν κοινή εμφάνιση με την δήλωσή τους κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Χρήστος Ζώης και Βαγγέλης Αντώναρος. Με τη δήλωσή τους πήραν αποστάσεις από τη κατασταλτική πολιτική Μητσοτάκη στα Πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά και στην σχετική δήλωση του Γιώργου Σουφλιά.

Διαβεβαιώνουν ότι «δεν ήταν τουφεκιά στον αέρα» και ότι θα υπάρξει συνέχεια και επόμενες παρεμβάσεις. Αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου και παίρνουν αποστάσεις τόσο από την κατασταλτική πολιτική της ΝΔ στα θέματα δημοκρατίας όσο και από τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις στην οικονομία. Θεωρούν ως μείζον θέμα την καταστροφή της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με πρόσχημα την πανδημία. Αξιολογούν ως σημαντικό το θέμα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Σε επικοινωνία μαζί τους είναι και άλλα παλαιά στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Σάββας Τσιτουρίδης, που στο παρελθόν, το 2017 είχε επίσης διερευνήσει τις συνθήκες για να ιδρύσει πολιτικό φορέα.

Στον χώρο κινείται και ο Νίκος Καραχάλιος, παλιός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και μετέπειτα συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Όλγας Κεφαλογιάννη. Φέρεται και εκείνος να ιχνηλατεί το πολιτικό τοπίο. Αν και είναι κοντά με τους Σπηλιωτόπουλο, Ζώη, Αντώναρο, εντούτοις διαφέρουν ως προς την εμβέλεια που θα πρέπει να έχει το εγχείρημα και αν θα πρέπει να συμπεριλάβει και πρόσωπα με σκληρές δεξιές απόψεις, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που επίσης είναι ενεργός στον δεξιό χώρο.

Δελφίνοι και Σαμαράς

Το εάν θα συνεχιστούν και θα τελεσφορήσουν παρόμοιες κινήσεις θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Το κύριο όμως είναι οι εξελίξεις στην ίδια τη ΝΔ. Εκεί προς το παρόν ετοιμάζονται διάφοροι δελφίνοι, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή ο ενισχυμένος Μάκης Βορίδης. Ο κ. Γεωργιάδης δημιουργεί συνεχώς πονοκεφάλους. Η κ. Κεφαλογιάννη που έχει να μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές του 2019, κάνει σταδιακά αισθητή την παρουσία της. Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας ενώ πήρε από το βήμα της Βουλής σαφείς αποστάσεις από το νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία.

Ο καθοριστικός παράγοντας όμως είναι ο ενεργός Αντώνης Σαμαράς, όσο ο Κώστας Καραμανλής παραμένει αποστασιοποιημένος. Συντηρεί τον κομματικό του “στρατό”, διατηρεί τις ποσοστώσεις του στην κυβέρνηση και στο κόμμα, βλέπει συνεχώς βουλευτές και ενισχύει την “κοινοβουλευτική του ομάδα”. Είναι σε εγρήγορση με αναφορά τα εθνικά θέματα, ενώ δεν δίστασε να προειδοποιήσει, μέσω του Χρύσανθου Λαζαρίδη, το “επιτελικό κράτος” να μη διανοηθεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό του στα ΜΜΕ εναντίον του (Μπορούμε να γίνουμε και του λιμανιού είπε ο κ. Λαζαρίδης). Φυσικά ο κ. Σαμαράς δεν θα αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο είναι και θα παραμείνει παρόν στην διάθεση των εξελίξεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx