Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στόχος του Μητσοτάκη

Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στόχος του Μητσοτάκη
Γράφει ο Θανάσης Πετράκος *

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου έχουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Αποτυπώνουν μια σημαντική ενίσχυση όλου του φάσματος της Δεξιάς και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία ενισχύθηκε, παρά τη σκληρή τετραετία αντιλαϊκών πολιτικών. Η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εξέλιξη, αν δεν ανατραπεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς την ημέρα των εκλογών και πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε με άρθρο του στην “Καθημερινή”, το οποίο φέρει τον τίτλο “Τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση στην οικονομία”. Αφού διαπιστώνει “σημαντική πρόοδο” στην ελληνική οικονομία, παρουσιάζει και τους λόγους της προόδου, οι οποίοι είναι: «επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή, ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, εκτεταμένες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, καθώς και εκτεταμένη αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακή ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα».

Δηλαδή, με απλά λόγια, η οικονομία… προοδεύει, επειδή καταποντίστηκαν οι μισθοί, διαλύθηκαν τα ωράρια, τσακίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, οδηγήθηκαν στην απελπισία οι συνταξιούχοι και ενίσχυσε ο λαός με χρήμα τις  τράπεζες μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν στα χρόνια των τριών μνημονίων.

Κι αφού αναφέρει τι έγινε στο παρελθόν –προφανώς δεν εννοεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια–  υποδεικνύει και προειδοποιεί τι χρειάζεται να γίνει στο μέλλον. Προαναγγέλλει με απόλυτη σαφήνεια έναν “κοινωνικό μεσαίωνα” και ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού και μάλιστα πριν ακόμα ο ελληνικός λαός μάθει το εκλογικό αποτέλεσμα! Συγκεκριμένα:

  1. Υποδεικνύει μέτρα αντιμετώπισης της «μικρής συμμετοχής γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας». Δηλαδή στα απλά ελληνικά, νέες στρατιές ευέλικτων εργαζόμενων, με ωράρια-λάστιχο και μισθούς ελάχιστους, όπου όλα αυτά βαφτίζονται “ενίσχυση της απασχόλησης”, “ευελιξία” και “εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή”.
  2. Να σταματήσουν οι «ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών». Δηλαδή όλα τα δημόσια αγαθά να εμπορευματοποιηθούν. “Πουλήστε τα πάντα…” ζητάει ο κ. Στουρνάρας.
  3. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στο λεγόμενο “τρίγωνο της γνώσης” (παιδεία-έρευνα-καινοτομία). Δηλαδή, να προχωρήσει η απόλυτη πρόσδεση των Πανεπιστημίων στις επιχειρηματικές ανάγκες. Άρα δημόσια σχολεία που θα διδάσκουν δεξιότητες και θα βγάζουν στρατιές φθηνών νέων εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο νέος “κοινωνικός μεσαίωνας”

Οι υποδείξεις του Κεντρικού Τραπεζίτη προς τη νέα κυβέρνηση είναι η εξειδίκευση του “στενού δημοσιονομικού κορσέ” που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν για την Ελλάδα. Αυτή απαιτεί κόφτη στις δαπάνες της επόμενης 4ετίας για την Ελλάδα, τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης, όριο 2,6% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών, τέλος στα σενάρια επαναφοράς των τριετιών και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού το 2024 μπαίνει τέλος στη “ρήτρα διαφυγής” που είχε επιτρέψει η Κομισιόν λόγω της πανδημίας. Πλέον, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας που υπέγραψε το 2018, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια!

Συνεπώς, οι πολίτες πρέπει να σκεφθούν τι θα σημάνει στη νέα τετραετία αν προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου μια πανίσχυρη ΝΔ, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι αποκαλυπτικό ότι ο  Άδωνις Γεωργιάδης δεν κρατήθηκε και μίλησε για την πρόθεσή τους  να προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση, αν επιτύχουν να έχουν 180 έδρες. Η αναδίπλωση στη συνέχεια είναι σαφές ότι έγινε για λόγους τακτικής εν όψει των νέων εκλογών, για να μην φοβηθούν οι πολίτες.

Είναι προφανές ότι θα επιδιώξουν να “συνταγματοποιήσουν” το νεοφιλελευθερισμό, να καταργήσουν κάθε έννοια δημόσιου αγαθού (Υγεία, Παιδεία, Νερό κλπ) και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα-προτεκτοράτο, σε μια “Ειδική Οικονομική Ζώνη” με εργαζόμενους χωρίς τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων. Αλλά ακόμη κι αν δεν πετύχει η ΝΔ να έχει 180 βουλευτές, αλλά βγει ισχυρή και από τις νέες εκλογές, αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που υπέδειξε με σαφήνεια ο κ. Στουρνάρας.

Για να αποτραπεί αυτή η ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη πρέπει όχι μόνο να μην είναι πεντακομματική η νέα Βουλή, αλλά κυρίως να ενισχυθούν οι δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να αντισταθούν στη Βουλή, που τέλος θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση των κοινωνικών αγώνων και στη νέα τετραετία.


* Ο Θανάσης Πετράκος είναι υποψήφιος βουλευτής του “ΜΕΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι