ΑΠΟΨΗ

Η σύσκεψη στο Προεδρικό που ανησυχεί το Μαξίμου

Η σύσκεψη στο Προεδρικό που ανησυχεί το Μαξίμου, Δημήτρης Χρήστου

Το πραξικόπημα Ντογιάκου να εμποδίσει την μόνη πλέον αρμόδια αρχή για την έρευνα των παράνομων παρακολουθήσεων της, υπό τις διαταγές Μητσοτάκη και ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη, ΕΥΠ, προκάλεσε την οργή του πολιτικού και νομικού κόσμου. Η δεύτερη απόπειρα φίμωσης της ΑΔΑΕ με αλλαγή της σύνθεσής της από τη Βουλή, δεν εξασφάλισε τη συναίνεση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε. Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ.

Η ακρίβεια είναι εκτός ελέγχου. Ο Μητσοτάκης είναι περισσότερο από ποτέ απομονωμένος στο εσωτερικό και εκτεθειμένος στο εξωτερικό. «Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τη διευκρίνιση του θέματος αποτελεί σήμα κινδύνου ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη πορεία προς ένα αυταρχικό κράτος», προειδοποίησε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής PEGA Χάνες Χάιντε.

Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό. Ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, υπήρξε ξεκάθαρος, μιλώντας για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό» και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά πρόσθεσε πως η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ».

Αιφνίδια πρωτοβουλία της Προέδρου

Και στη συνέχεια είχαμε την ξαφνική πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας που συγκάλεσε, σε αυτή τη συγκυρία και αμέσως μετά την καταδικαστέα από τον νομικό κόσμο αντισυνταγματική παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύσκεψη με τις ηγεσίες της Δικαιοσύνης. Μια σύσκεψη απρόβλεπτη, καθώς θεωρείται εκτός αρμοδιοτήτων της Προέδρου και για αυτό προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στο Μαξίμου.

Μάλιστα στη σύσκεψη αυτή, που θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Ευαγγελία Νίκα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, Μαρία Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γεώργιος Διαμαντής, ενώ δεν έχει κληθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας!

Ανήσυχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βαφτίζοντας την προγραμματισμένη στα πλαίσια των μηνιαίων επαφών, ανακοινώνοντας μάλιστα πως το θέμα συζήτησης ήταν τα γλυπτά του Παρθενώνα! Αν ήταν άλλος πρωθυπουργός μπορεί και να τον πιστεύαμε. Όχι όμως και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αδίσταχτος, κάνει τα πάντα για να κρύψει σκάνδαλα και ευθύνες που αφορούν τόσο τον ίδιο, όσο και τις επιλογές του σε κυβέρνηση και κόμμα. Το αποτέλεσμα θα το μάθουμε τη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η πολιτική και θεσμική αναστάτωση δεν πρόκειται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κοπάσει, ακόμα και αν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει πίσω και μετατρέψει μια σημαντική σύσκεψη σε κρίσιμη στιγμή, σε ραντεβού για καφέ. Αν όμως τολμήσει να καταδείξει και να χρεώσει ευθύνες, τότε εισερχόμαστε σε μια ανώμαλη πολιτικά περίοδο και μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση αυτή, είναι οι εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι