Η τετραμερής της Θεσσαλονίκης και ο βαλκανικός δρόμος για την Ευρώπη

Η τετραμερής της Θεσσαλονίκης και ο βαλκανικός δρόμος για την Ευρώπη

Στις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημείωσε, αντέστρεψαν την πορεία αρνητικών γεγονότων στα Βαλκάνια και άρχισαν να δημιουργούν μια δυναμική, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το τέλος της τετραμερούς Συνόδου στην Θεσσαλονίκη.

«Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και τον πρόεδρο της Σερβίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση του 2015- 2016, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την πΓΔΜ το 2017, παρουσιάζοντας όλα αυτά ως την αρνητική πορεία που περνά στο παρελθόν.

Αντιθέτως για το 2018 εκθείασε την υπογραφή της «σημαντικής», όπως είπε συμφωνίας ανάμεσα στην Βουλγαρίας και την πΓΔΜ, την «πολύ επιτυχημένη» Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την «εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο»  ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που έγινε στην Σόφια και αποτελεί μια ιδέα, η οποία αναδείχθηκε από την τετραμερή Βαλκανική Σύνοδο.

Τσίπρας: «Ιστορική» η Συμφωνία των Πρεσπών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία είπε ότι «έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανότητο ότι θα επιτευχθεί, όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την στήριξή τους στο διεθνές δίκαιο ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομούνται η συνεργασία και ο διάλογός. Ανέφερε επίσης ότι τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικότερα της Σερβίας, η οποία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. πρόσθεσε επίσης ότι η τετραμερής στηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, αφού οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στην τετραμερή συζητήθηκε και η επικείμενη Σύνοδος 16+1 που θα γίνει το Σάββατο στη Σόφια, καθώς και η Σύνοδος της Διαδικασίας Βερολίνου που θα γίνει στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας. Στην Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν την Αυστριακή Προεδρία και την Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ που θα ακολουθήσει.

Βαλκάνια χωρίς εθνικισμούς

Μιλώντας συνολικά για τα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να μετατραπούν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς, αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία. Ανέφερε μάλιστα ότι με την συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών, συζήτησαν στην Τετραμερή για συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδικά αναφορά στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης – Ρούσε και Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, καθώς και στα ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος.”Έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον για την περιοχή των Βαλκανίων, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και πίστη στις δυνάμεις μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά χρειαστεί πολλές φορές να τα κάνουμε κόντρα στο ρεύμα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε Ελλάδα και Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόσθεσε τέλος ότι μόνο με τέτοια βήματα “μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν θα ταλανίζονται από τους λογής εθνικισμούς, τη φοβικότητα και την εσωστρέφεια ή την αδράνεια, αλλά θα είναι σταθερά προσανατολισμένα στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία”.

Βούτσιτς: Σημαντική στήριξη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης για την Σερβία, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία «για το μέλλον όλων των βαλκανικών χωρών». νέφερε επίσης ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει από την τετραμερή για τον ευρωπαϊκό δρόμο της και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών από την διασύνδεσή τους μέσω των έργων υποδομής.

Ντάντσιλα: Σημαντική η Ελλάδα για την περιοχή

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα. Απευθυνόμενη μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Η ίδια διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι έχει όλη την υποστήριξη του Βουκουρεστίου για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Μπορίσοφ: Αναγκαιότητα η διασύνδεση με έργα υποδομής  

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνόδου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ. Σημείωσε επίσης, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, την αναγκαιότητα διασύνδεσης των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής, όπως  σιδηρόδρομοι και αυτοκινητόδρομοι. «Σήμερα είχαμε πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά αερίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται ότι η επόμενη Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας και Σερβίας θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βάρνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι