Η “θεία Τασία” φεύγει – Στο Μαξίμου τραβάνε τα μαλλιά τους

Η “θεία Τασία” φεύγει - Στο Μαξίμου τραβάνε τα μαλλιά τους, Νεφέλη Λυγερού

Στην πολιτική υπάρχει η “ηρωική έξοδος”, αλλά για την Τασία Χριστοδουλοπούλου ο όρος που ταιριάζει περισσότερο είναι “ταπεινωτική έξοδος”. Το αρνητικό φορτίο μετριάζεται κάπως από το γεγονός ότι –σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση– αυτή ήταν ειλικρινής όταν μίλησε για διασυνδέσεις κλπ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τρόπος που φεύγει από το Κοινοβούλιο δεν είναι δα ο καλύτερος, ειδικά για μία πολιτικό που δηλώνει ούλτρα αριστερή και φανατική δικαιωματίστρια.

Ενδεικτικό μίας νοοτροπίας είναι και το γεγονός ότι απευθύνθηκε και απολογήθηκε αποκλειστικά και μόνο στους συντρόφους και στο κόμμα της, λες και δεν είχε εκλεγεί από πολίτες, λες και δεν είναι υπόλογη έναντι του λαού. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για αναγνώριση λάθους και μεταμέλεια όσον αφορά τη μετάταξη της κόρης της σε υπηρεσία της Βουλής. Η συγγνώμη της αφορά αποκλειστικά την όποια πολιτική ζημία προκάλεσε προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, από τη στάση της απουσιάζει παντελώς η κοινωνία.

Όπως αποκαλύφθηκε, η Μάχη-Στεφανία Δρίτσα, η οποία μέχρι πρότινος εργαζόταν στα ΕΛΤΑ, μετατάχθηκε στη Βουλή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη, δίνοντας την ειλικρινή, πλην κυβική, εξήγηση: «ναι μεν έχει όλα τα προσόντα, αλλά δεν βγήκε ξαφνικά η Βουλή να φωνάζει για να την προσλάβει. Προφανώς αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ούρλιαζε στο γραφείο του, ενώ σάλος έχει προκληθεί στον κομματικό μηχανισμό και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν την τηλεοπτική της εμφάνιση απαράδεκτη. “Τράβαγαν τα μαλλιά τους” για την φράση περί «αξιοποίησης γνωριμιών και διασυνδέσεων». Οι απανωτές ηθικές λαθροχειρίες υπουργών και βουλευτών με τα βολέματα συγγενών και φίλων οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου σε άτακτη οπισθοχώρηση. Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε μια καταστροφική εβδομάδα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως αποτέλεσμα, η “θεία Τασία”, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά στο κόμμα, τα άκουσε από αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Σε αυτούς απάντησε εμμέσως, μέσω της ανακοίνωσής της: «Δεν θα αναζητήσω άλλοθι. Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους. Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα». Όπως και να έχει, η τελευταία της “αστοχία” επιβεβαίωσε, αλλά και προσωποποίησε, αυτό στο οποίο πολλοί θεωρούν ως «απώλεια και του φύλλου συκής αυτής της κυβέρνησης».

Οι ατάκες της Τασίας που άφησαν εποχή

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τασία πυροβολεί τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενη εκτός πραγματικότητας και προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Στο πικ της προσφυγικής κρίσης του 2015 και ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε ξεστομίσει την παροιμιώδη πλέον φράση: «Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν».

Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των παράνομων μεταναστών. Ήταν η ίδια που λίγο αργότερα είχε υποδείξει στους δημοσιογράφους «να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες», αρνούμενη ότι υπήρχαν και πολλοί οικονομικοί μετανάστες μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έφταναν στην Ελλάδα. Για την ιστορία λίγα χρόνια αργότερα επέμεινε στο «λιάζονται». «Είπα λιάζονται απόλυτα συνειδητά και, παρ’ όλη την επίθεση που έχω δεχθεί, αν μου έκαναν την ίδια ερώτηση, θα επαναλάμβανα ακριβώς το ίδιο».

Ακόμα και μετά την απομάκρυνσή της από το υπουργείο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου συνέχισε να λάμπει ως προεδρεύουσα στη Βουλή. Ένα αμνημόνευτο περιστατικό ήταν όταν είχε αρνηθεί να προχωρήσει –μετά από διαμαρτυρία βουλευτών– σε καταμέτρηση για ζήτημα που έθεσαν βουλευτές της ΝΔ. Τότε είχε πει: «Έχετε πολύ πλάκα, συνεχίστε, δώστε πόνο», αφήνοντας άφωνους όσους βρισκόντουσαν μέσα στη Βουλή.

Αυτό, όμως, ήταν πταίσμα μπροστά στα καμώματά της σε άλλη συνεδρίαση που αφορούσε στην υπόθεση Novartis. Τότε, εμφανώς εκνευρισμένη, είχε ακουστεί από το ανοικτό μικρόφωνο να λέει: «άει στο διάολο». Τη φράση μάλιστα είχε επισημάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών: «Καταγράφεται επί λέξη το εξής: “Αναστασία Χριστοδουλοπούλου: Σας παρακαλώ κ. Αθανασίου, τα νομικά αφήστε τα, θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά, ό,τι θέλετε, έχετε εκπροσώπους να μιλήσουν” και από κάτω ‘άει στο διάολο’».

«Εγώ το ’πα;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια η κ. Χριστοδουλοπούλου! Αν και είπε πως δεν το άκουσε, σημασία έχει πως το άκουσε το μικρόφωνο και τα πρακτικά, οπότε ζήτησε να διαγραφεί η φράση, χαρακτηρίζοντας την άστοχη. Δεν θα μπορούσε να λείπει και η περίφημη δήλωσή της ότι «είμαι περήφανη που ζητούσα τα Σκόπια να λέγονται σκέτο Μακεδονία». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχε κάνει λόγο και για “Μακεδόνες”.

Απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ όλα αυτά, η απουσία της από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μικρή υπόθεση. Η ίδια εκφράζει τις ιδεολογικές αντιλήψεις ενός μεγάλου τμήματος της κομματικής γραφειοκρατίας, καθώς και αντίστοιχων συνιστωσών που πλέον έχουν συγχωνευτεί. Αυτός είναι ο λόγος που οποιαδήποτε μέχρι σήμερα γκρίνια ή απαίτησή της έβρισκε σχεδόν πάντα ευήκοα ώτα στην Κουμουνδούρου. Λίγα χρόνια νωρίτερα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούσε στενές σχέσεις με το ζεύγος Θόδωρου Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, περνώντας και το Πάσχα του μαζί τους.

Ιδιαίτερη επιρροή ασκεί μέχρι σήμερα ειδικά στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από τα στελέχη της αντιμετωπίζουν την πολύχρονη ακτιβιστική δράση της με δέος. Με την πάροδο των χρόνων έχει συγκροτήσει δίπλα της μια ομάδα κολλητών, οι οποίοι την ακολουθούν με αφοσίωση και την υπερασπίζονται φανατικά. Η Τασία είναι γνωστή για τον εκρηκτικό χαρακτήρα της. Οι κακοπροαίρετοι την χαρακτηρίζουν αυταρχική και ορισμένοι σχεδόν υστερική. Ακόμα κι αυτοί, όμως, αναγνωρίζουν ότι η εξουσία τη μεταμόρφωσε. Η παλαιά έντασή της σταδιακά αντικαταστάθηκε από ήρεμους τόνους και ευγενικούς τρόπους.

Η Αναστασία, όπως είναι το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε τη Νομική Σχολή. Από τα νεανικά της χρόνια ήταν άκρως μαχητική, αλλά πάντα κάτω από τη σκιά του αδελφού της Αγησίλαου Χριστοδουλόπουλου, γνωστού ως Λάκη, ο οποίος έφυγε από την ζωή πολύ νωρίς. Ο αδελφός της ήταν από τα ηγετικά στελέχη της “Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μαχητής” στη δικτατορία και μετά από διασπάσεις έγινε αρχηγός της.

Η νεαρή τότε Τασία εντάχθηκε από νωρίς στην οργάνωση. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε κάνει σπίτι της τα κομματικά γραφεία. Αν και υπερηφανεύεται ιδιαίτερα για τη νεανική της δράση δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της άκρας αριστεράς εκείνης της εποχής. Από ένα χρονικό σημείο και μετά η πολιτική και η επαγγελματική της διαδρομή θα συναρθρωθούν.

Ιδιαίτερα συγκρουσιακή

Ως μαχόμενη δικηγόρος γίνεται συνδικαλίστρια στον Δικηγορικό Σύλλογο. Αν και ήταν πάντα μια διακριτή παρουσία ποτέ δεν έπαιξε κεντρικό ρόλο. Συνάδελφοί της συνδικαλιστές την περιγράφουν σαν ιδιαίτερα σκληρή στις συγκρούσεις της. «Αν δεν συμφωνούσε μαζί σου κατέφευγε σε λεκτική βία. Ήταν ειρωνική και ιδιαίτερα εριστική. Από την άλλη είναι έξυπνη, έμπειρη, καλή στη διαχείριση του λόγου και ακόμα καλύτερη στη διαχείριση των δικών της ανθρώπων».

Ως δικηγόρος αναλαμβάνει προνομιακά την υπεράσπιση κάθε αριστεριστή και αναρχικού. Σταδιακά διαμόρφωσε τη δική της δικηγορική προσωπικότητα, η οποία της εξασφάλισε και ένα ξεχωριστό είδος πελατείας. Παράλληλα, για πολλά χρόνια εργάζεται και στην ΟΤΟΕ (ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων) ως νομική σύμβουλος.

Το όνομά της γίνεται γνωστό πριν την μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε πρωταγωνιστήσει σε διάφορα περιστατικά ως μέλος πια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω αυτού, αντιδρά για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, για τη Frontex και για το δόγμα “Ευρώπη-φρούριο”, όπως το αποκαλούν. Γυρνώντας στο σήμερα, μπορεί να αιφνιδίασε κάποιους η απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου το γνώριζε. Για την ακρίβεια, μετά την αποκάλυψη το απαίτησε, ελπίζοντας να διασώσει ό,τι διασώζεται μία ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι