ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι μπαίνουν στη κούρσα διαδοχής της Τρας – Τι οδήγησε στην ταπεινωτική παραίτηση

Ποιοι μπαίνουν στη κούρσα διαδοχής της Τρας – Τι οδήγησε στην ταπεινωτική παραίτηση

Η μάχη για την διαδοχή της Τρας άρχισε από το επόμενο κι΄όλας λεπτό της επίσημης ανακοίνωσης της παραίτησης της και φαίνεται ότι θα είναι “διαδικασία εξπρές”.  Για την ώρα τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων οι πληροφορίες των Βρετανικών ΜΜΕ, φέρουν και τον πρoσφάτως παραιτηθέντα από την Πρωθυπουργία και την ηγεσία των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Μπρέιντι προ ολίγου έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, οι υποψήφιοι για την αρχηγία των Τόρις θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών για να συνεχίσουν στη διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος των Τόρις, Τζέικ Μπέρι, σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι λάβουν τις απαραίτητες 100 ψήφους από βουλευτές του κόμματος, τότε θα διεξαχθεί μια γρήγορη διαδικτυακή ψηφοφορία, στην οποία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν τα μέλη του κόμματος των Τόρις. Όλα, πάντως, θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας θεωρούνται οι εξής:

Ρίσι Σούνακ: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας εμφανιζόταν ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον πριν από την έναρξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, στον τελευταίο γύρο -στον οποίο συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος- ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας. Αρκετά μέλη δεν του συγχώρησαν την παραίτηση που υπέβαλε τον Ιούλιο, η οποία έφερε αναταραχή στους κόλπους των Τόρις και ακολούθησε τελικά η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον . Ο Σούνακ είχε προειδοποιήσει πάντως για τους κλυδωνισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις χρηματαγορές οι φορολογικές περικοπές που είχε εξαγγείλει η Τρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph», ο Ρίσι Σούνακ θεωρείται «βέβαιο» πως θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις.

Πένι Μόρντοντ: Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit. Συμμετείχε στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, φθάνοντας ένα βήμα πριν από τον τελικό γύρο.

Τζέρεμι Χαντ: Μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ, η Λιζ Τρας στράφηκε στον Τζέρεμι Χαντ  για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.Οι πειστικές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα και στη Βουλή των Κοινοτήτων, ακυρώνοντας το οικονομικό μανιφέστο της Τρας, έκαναν ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές να λένε πως ο Τζέρεμι Χαντ είναι «ο πραγματικός πρωθυπουργός».

Μπεν Γουάλας: Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είναι ένα από τα λίγα στελέχη της κυβέρνησης που όχι μόνο έμειναν αλώβητα από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή αλλά ενίσχυσαν την αξιοπιστία τους. Θεωρείται δημοφιλής στο Συντηρητικό Κόμμα.

Μπόρις Τζόνσον: Από τότε που ανέλαβε δήμαρχος του Λονδίνου (2008), ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε πόντους, έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής και το 2019 έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας ύστερα από έναν εκλογικό θρίαμβο. Ο Τζόνσον ήταν πρωταγωνιστής στη διαδικασία που οδήγησε τελικά στο Brexit, κερδίζοντας ψήφους σε περιφέρειες που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν Συντηρητικούς. Αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία, υπό το βάρος μιας σειράς σκανδάλων. Πηγές του περιβάλλοντός του ανέφεραν ότι, επί του παρόντος, ο Μπόρις Τζόνσον ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει χρήματα από ομιλίες του, παρά να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο. Οι Times του Λονδίνου εκτιμούν ότι τελικά θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι αυτό «είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», σύμφωνα με τον Στίβεν Σουίνφορντ, πολιτικό συντάκτη των Times.

Σουέλα Μπρέιβερμαν: Μέχρι και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου η Σουέλα Μπρέιβερμαν ήταν υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας. Διορίστηκε στη θέση της πριν από 44 ημέρες από τη νέα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, και παραιτήθηκε χθες, με την αποχώρησή της να θεωρείται αποτέλεσμα «εισήγησης» του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Η διαδικασία

Οι δηλώσεις υποψηφιότητας για την ηγεσία των Τόρις έχει ήδη ανοίξει από το βράδυ της Πέμπτης και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 14:00 τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποσπάσουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών για να προχωρήσουν προς την κάλπη. Στην περίπτωση που δύο υποψήφιοι καταφέρουν να αποσπάσουν τις 100 ψήφους που χρειάζονται, θα υπάρξει ενδεικτική ψηφοφορία των βουλευτών.

Η πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών θα διεξαχθεί στη συνέχεια μεταξύ 15:30 και 17:30 στις 24 Οκτωβρίου. Εάν υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα απορριφθεί. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 18:00. Εάν χρειαστεί δεύτερη ενδεικτική ψηφοφορία, αυτή θα διεξαχθεί μεταξύ 18:30 και 20:30 της ίδιας ημέρας και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 21:00.

Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το Κόμμα των Συντηρητικών θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του, εφόσον παραμείνουν δύο υποψήφιοι. Η ψηφοφορία των μελών του κόμματος θα διεξαχθεί μέσω ασφαλούς διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία θα κλείσει στις 11:00 την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αργότερα την ίδια ημέρα.

Η παραίτηση Τρας

Μόλις 44 μέρες κράτησε τελικώς η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, καθώς υπέβαλε την παραίτησή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της “Επιτροπής 1922”, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά ζητήματα του Συντηρητικού Κόμματος, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η ίδια έγινε η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τρας είχε βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, έπειτα από τις επιστολές που είχαν στείλει στην αρμόδια επιτροπή του Συντηρητικού Κόμματος 13 βουλευτές του κόμματος της που έθεταν θέμα ηγεσίας. Από την πλευρά του ο αρχηγός του εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η «μοναδική διέξοδος είναι οι εκλογές», ώστε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην Βρετανία.

Προηγουμένως η πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνιγκ Στριτ 10, ήταν υπό πολιορκία από νωρίς το πρωί τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων, πουν ανέμεναν την έξοδο της πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, που παραιτήθηκε χτες με βολές κατά της πρωθυπουργού για την πολιτική και οικονομική ταραχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αθέτηση βασικών δεσμεύσεων».

Η αποχώρηση Μπρέιβερμαν ήλθε μόλις πέντε ημέρες μετά την απόλυση του Κουάσι Κουαρτένγκ από το Υπουργείο Οικονομικών. ΗΤρας έχασε δύο μεγάλης πολιτικής σημασίας υπουργούς, μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες της θητείας της και ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί η παραίτηση της, κατ’ αναλογία με τον προκάτοχο της Μπόρις Τζόνσον.

Η δε εικόνα για τη συνοχή του κόμματος που δόθηκε από τη χθεσινή ψηφοφορία για το fracking (τεχνική γεώτρησης για άντληση πετρελαίου ή αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα) ήταν άλλο ένα μήνυμα αποδοκιμασίας κατά της Τρας. Η συνεδρίαση μετατράπηκε σε αρένα, εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το εάν η ψηφοφορία για το fracking ήταν ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

54 βουλευτές προτείνουν μομφή

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γκράχαμ Μπράντι είχε λάβει περισσότερες από 54 επιστολές βουλευτών που ζητούν την δρομολόγηση διαδικασίας δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού, όμως η πρόβλεψη για την ενεργοποίηση μίας τέτοιας διαδικασίας είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων και αυτό το χρονικό όριο είναι πολύ μακριά.

Ο πρόεδρος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ μιλώντας σε συνδικαλιστικό συνέδριο, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο των Συντηρητικών για λήψη απεργιακών αποφάσεων από το 50% και άνω των μελών ενός συνδικάτου και επιπλέον ότι θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα βασικά αιτήματα αυξήσεων σε ορισμένους κλάδους. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Εργατικούς και προηγούνται κατά πολύ. Καθώς οι χειρισμοί της Τρας ήταν υπεύθυνοι για τον καταποντισμό του Συντηρητικού Κόμματος, η παραίτηση της έμοιαζε πλέον μονόδρομος…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι