Η τροπολογία Σπίρτζη και το παρασκήνιο της Κουμουνδούρου

Η τροπολογία Σπίρτζη και το παρασκήνιο της Κουμουνδούρου, Σπύρος Γκουτζάνης

Η τροπολογία γύρω από το έκτακτο βοήθημα των αστυνομικών, έδωσε αφορμή να εκτυλιχθεί μία ακόμη εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστούν οι ισορροπίες ανάμεσα στις διαφορετικές πτέρυγες που τείνουν να αποκρυσταλλωθούν ενόψει και του Συνεδρίου. Το θέμα ξεκίνησε με την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατέθεσε ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης και με την οποία ζητούσε να δοθεί έκτακτο επίδομα ενός μισθού στους Αστυνομικούς.

Την τροπολογία είχε εγκρίνει εκ των προτέρων η ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη για την οποία αρμόδιος από το Πολιτικό Συμβούλιο είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και από το Τμήμα Δικαιοσύνης του κόμματος. Η τροπολογία υπογραφόταν από τους Χρήστο Σπίρτζη, Διονύση Καλαματιανό, Τάνια Ελευθεριάδου, Σπύρο Λάππα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Για την τροπολογία άσκησε κριτική η ομάδα των “53” καθώς και ομάδα που θέλει υπό επιτροπεία τον Αλέξη Τσίπρα: Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης. Μαζί τους συντάχθηκαν αυτή την φορά οι Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Ρήγας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Μπίστης, Πάνος Λάμπρου.

Σύμφωνα με τη κριτική τους, η κατάθεση της τροπολογίας συνέπεσε με την αστυνομική βία κατά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και ότι αφορούσε μία κοινωνική ομάδα. Εν τέλει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος μετά από έντονη αντιπαράθεση υποχρέωσε τον κ. Σπίρτζη να αποσύρει την τροπολογία του και να την επανακαταθέσει, ώστε να αφορά όχι μόνο τους αστυνομικούς, αλλά και τους γιατρούς, νοσηλευτές, λιμενικούς, πυροσβέστες, εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων και στις περιφέρειες.

Η διαφωνία δείχνει και μία συνολικά διαφορετική αντιμετώπιση της αστυνομίας, ανάμεσα στους προεδρικούς και τους “αριστεριστές”. Οι τελευταίοι υπερθεματίζουν επίσης σε ζητήματα δικαιωμάτων, ενώ εμφανίζονται ως “επισπεύδοντες” στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία, όπου φυσικά θεωρούν ότι “δεν έχει όλο το δίκιο με το μέρος της η χώρα μας και ότι έχει βάσιμα επιχειρήματα για τις διεκδικήσεις της και η Τουρκία”.

Εσωκομματική αντιπολίτευση 

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, του οποίου είναι γνωστή η καλή σχέση με τον Νίκο Παππά και με τον Παύλο Πολάκη, που αποτελούν σταθερούς στόχους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό παρότι, ο Νίκος Παππάς το τελευταίο διάστημα αποφεύγει να εκτίθεται πολιτικά ή εσωκομματικά. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι με αφορμή την τροπολογία εμφανίστηκε διχασμένη και η ομάδα των προεδρικών. Στο εσωτερικό της ομάδας υπάρχει πλέον ρήγμα.

Ενώ όμως η ομάδα των αμφισβητιών (Τσακαλώτος, Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης), θέλει τον Αλέξη Τσίπρα υπό επιτροπεία ή ακόμη και αλλαγή ηγεσίας –προκρίνοντας προς το παρόν την Έφη Αχτσιόγλου– στην ομάδα των προεδρικών το ρήγμα, αφορά το μεταξύ τους εσωτερικό χρηματιστήριο. Βεβαίως μια περιθωριοποίηση του Νίκου Παππά θα είναι και αποδυνάμωση και του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο το τμήμα εκείνο των προεδρικών που είναι απέναντι στον Παππά και κατά περίπτωση συντάσσονται με τους “53”, το θεωρούν ως αναγκαίο. Έμπεροι περί τα κομματικά παρατηρούν, ότι η Έφη Αχτσιόγλου απολαμβάνει τον προβεβλημένο ρόλο της, η Ρένα Δούρου επανακάμπτει αν και σε απόσταση από τον Νίκο Παππά, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αυτονομείται, έχοντας και δικές του επιρροές στη κοινοβουλευτική ομάδα. Νέα πρόσωπα σταδιακά αναδεικνύονται, αλλά θέλουν χρόνο για να εδραιώσουν την θέση τους.

Ενόψει συνεδρίου  

Με αφορμή την τροπολογία για τους αστυνομικούς πάντως οι αμφισβητίες πέτυχαν στο εξής: οι τροπολογίες που θα κατατίθενται να περνούν από την έγκριση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία όμως οι διατηρούν οι ίδιοι σημαντικό ρόλο. Τους είχε βάλει εκεί ο Αλέξης Τσίπρας, όταν τους έβγαλε από το σχήμα των τομεαρχών.

Η απόσυρση της τροπολογίας Σπίρτζη είναι ήσσονος σημασίας, αλλά δείχνει ότι το παιχνίδι χοντραίνει, όσο θα πλησιάζουν οι συνεδριακές διαδικασίες και το Συνέδριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι πάντα το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, δέχεται εισηγήσεις να πάει σε συνολικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Συνέδριο, ώστε μετά να μην είναι σε θέση οι αμφισβητίες να του μπλοκάρουν την πολιτική.

Προκειμένου, λένε, να έχει ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί υποστηρίζουν “με την πολιτισμένη αντιπολίτευση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, που του κάνει πόλεμο λάσπης με αφορμή το εξοχικό που νοικιάζει και με τη συναινετική γραμμή στα εθνικά θέματα, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά αριστερά στην εξουσία”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx