ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίδρυμα Σαμαρά: H Νέα Δεξιά αποκτά το think tank της και όχι μόνο…

Αντώνης Σαμαράς: "Όχι, δεν πήρα μονοκλωνικά αντισώματα"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς προοιωνίζεται η ίδρυση του φερώνυμου Ιδρύματος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.Η παράδοση, τουλάχιστον στην χώρα μας, θέλει παρόμοια ιδρύματα να συνδυάζονται με την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική ζωή, του ιδρυτή τους.

Παρόμοια Ιδρύματα δημιούργησαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ ήταν ακόμη εν ζωή αλλά είχαν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική. Το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης τα δημιούργησαν τα κόμματά τους αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγάλους πολιτικούς τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανατρέπει αυτή την παράδοση. Το Σάββατο ανακοίνωσε επισήμως ότι «Στην Αθήνα συστήθηκε το κοινωφελές “Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά”». Η κατακλείδα της ανακοίνωσης όμως για να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες (ίσως και σκόπιμες λένε οι φίλοι του), διευκρινίζει: «Σημειώνεται, τέλος, πως το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας». Εν ολίγοις ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει την ενεργό πολιτική του παρουσία. Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, μία εκδήλωση της «ενεργού παρουσίας του Αντώνη Σαμαρά», είναι και η ίδρυση του φερώνυμου Ιδρύματος.

Εκ των πραγμάτων θα λειτουργεί σαν think tank της καθ ημάς Νέας Δεξιάς, που βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη δεν εκπροσωπείται σοβαρά στην Ελλάδα. Το σαμαρικό μπλοκ διαπιστώνει την ύπαρξη αντίστοιχης δυναμικής στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την έντασή της, δεδομένου ότι η ΝΔ, ως παραδοσιακό πολυσυλλεκτικό κόμμα με ισχυρή σφραγίδα, συγκρατεί παρόμοιες τάσεις στην πολιτική, όσο τουλάχιστον μένουν εντός των τειχών τα υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών, υπό την αιγίδα των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ειδικά το σαμαρικό μπλοκ εκ των πραγμάτων λειτουργεί σαν ανάχωμα στην ενίσχυση των πέραν της ΝΔ κομμάτων, του Βελόπουλου και του Τράγκα. Η καχεξία της Νέας Δεξιάς βέβαια στην χώρα μας, οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχει αναδειχθεί μία προσωπικότητα ευρύτερης εμβέλειας με σταθερή και συνεπή πολιτική στάση και ιδεολογική ταυτότητα. Η πιο πρόσφατη κίνηση με αξιώσεις ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ενώ ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, σε συγκυρία κρίσης, είχαν καταστροφική πορεία λόγω της προσωπικότητας του ιδρυτή τους.

Πρόπλασμα κόμματος

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τους στόχους του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς περιγράφει η ανακοίνωση για την δημιουργία του: «Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων».

Ειδικότερα, προβλέπεται –μεταξύ άλλων– η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών».

Για τους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ το ερώτημα είναι εάν το Ίδρυμα θα λειτουργήσει σαν πρόπλασμα κόμματος; Η απάντηση των φίλων του Αντώνη Σαμαρά είναι «σε καμία περίπτωση, αλλά δεν μπορεί οι κεντροδεξιές και πατριωτικές ιδέες να είναι δίχως εκπροσώπηση, κάτι που διαιωνίζει την στρέβλωση της επικράτησης των αριστερών αντιλήψεων στην Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι το σαμαρικό σύστημα θεωρεί ότι η μητσοτακική ΝΔ δεν εκφράζει την πολιτική ιδεολογία της συντηρητικής παράταξης στην εξέλιξή της, αλλά είναι ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού στα οικονομικά και σημιτικού εκσυγχρονισμού στα εθνικά, που συγκρατεί τον δεξιό κόσμο μόνο με την ιστορική σφραγίδα.

  Μητσοτάκης: "Δεν θα έχουμε συμμάχους στις εκλογές"

Το σύστημα Σαμαρά ρίχνει ήδη γέφυρες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξασφαλίσει προβολή των απόψεών του, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί πάντα καλές προσωπικές σχέσεις με τμήμα της επιχειρηματικής τάξης. Όπως θα έλεγε ένας πάλαι ποτέ σύμμαχός του, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει στην διάθεση των εξελίξεων. Και κάτι περισσότερο είναι έτοιμος γι’ αυτές εάν δεν τις προετοιμάζει…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι