Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Διαρκές το αίτημα αναγνώρισης
19/05/2021Το διαρκές αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού επανέρχεται με την σημερινή 102η επέτειο της, την οποία τιμούν όλοι οι Έλληνες, με πρώτες τις ανά τον κόσμο ποντιακές οργανώσεις. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τονίζει στα μηνύματά της σημασία της σημερινής ημέρας, ενώ οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζητούν «την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνικού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπογραμμίζουν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων «αποτελεί χρέος και καθήκον μας προς την ευρωπαϊκή ιστορία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Καλούν επίσης τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και προς τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, πλην της ακροδεξιάς, που επίσης παρέλαβαν την επιστολή, «να εισάγουν σχετική πρόταση ψηφίσματος, το συντομότερο δυνατόν».
«Η 19η Μαΐου 2021 σηματοδοτεί την 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή, προκειμένου να σας επισημάνουμε την ανάγκη αναγνώρισης αυτής της ιστορικής τραγωδίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.
Δράσεις για την αναγνώριση
Προσθέτουν επίσης ότι «η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έγινε κυρίως μεταξύ 1914-1919, την ίδια χρονική περίοδο με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε στην 100η επέτειό της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2015» και επισημαίνουν ότι «αποτελεί χρέος και καθήκον μας προς την ευρωπαϊκή ιστορία να αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». «Επομένως, σας παροτρύνουμε να εισάγετε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η επιστολή.
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί επίκεντρο εκδηλώσεων μνήμης των Ποντίων, ο δήμαρχος της πόλης, ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει σε όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις επιστολές με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ανακοίνωση του Κώστα Ζέρβα έγινε στην τελετή που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για περίπου 40 πόλεις ανά τον κόσμο, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μέχρι το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και από το Τορόντο του Καναδά μέχρι τη Σενγιάνγκ της Κίνας, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος είναι «να ξεκινήσουμε μια πανστρατιά για την αναγνώριση, από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αυτής της θηριωδίας ως μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Παραλλήλως, στην ίδρυση “Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες” προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για την προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τη σχετική απόφαση, που ήταν ομόφωνη, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της, στη σημερινή συνεδρίαση του, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα» τονίζει στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας», σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.
«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία», καταλήγει στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κυβέρνηση και πρωθυπουργός
Σε ανάρτησή του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης».
«Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, όπως και τη συμμετοχή τους σε όλους τους εθνικούς αγώνες», αναφέρει στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Αποτίουμε φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό που βίωσε Γενοκτονία και ξεριζωμό από προαιώνιες πατρίδες, το 1919. Τουλάχιστον 353.000 αθώοι έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν Έλληνες και Ορθόδοξοι. Όσοι γλύτωσαν πήραν την ψυχή, τις πληγές και τον πόνο τους αναζητώντας δυναμικά και αδιαπραγμάτευτα δικαίωση. Από τον πόνο του “λύομαι κι αροθυμώ”, υπάρχει πάντα η ελπίδα της λύτρωσης, του “ανθεί και φέρει κι άλλο”. Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους Ποντίους», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter και στο facebook ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Σήμερα θυμόμαστε και θυμίζουμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δεν είναι μόνον υποχρέωσή μας. Είναι και ζωτική ανάγκη μας. Γιατί η ιστορική μνήμη δεν αφορά μόνο τους νεκρούς από το παρελθόν. Αφορά κυρίως τους ζωντανούς! Στο παρόν και στο μέλλον», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οι πολιτικοί αρχηγοί
«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει επίσης ότι «η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς». «Οφείλουμε, ενωμένοι», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και τον διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».
Ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου «που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους» χαρακτηρίζει την 19η Μαΐου η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Στο μήνυμά της αναφέρει επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου “Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο”». Η κα Γεννηματά προσθέσει ότι «συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων» και τονίζει ότι «η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».
«Τιμάμε την 19η Μαΐου, στηρίζοντας τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» επισημαίνει στο μήνυμα του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Σημειώνει επίσης ότι το ΚΚΕ στηρίζει «τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους».
Παραλλήλως ο ΓΓ του ΚΚΕ εκφράζει τις επιφυλάξεις του κόμματος «απέναντι στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρώσει στα μεγάλα ιστορικά θέματα, της σφαγής των Αρμενίων», εκφράζοντας φόβους ότι «μόλις λύσουν τις προσωρινές διαφορές τους με την Τουρκία, θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως έχουν κάνει και με άλλα μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών». Σημειώνει τέλος ότι «σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος».
Την ενόχλησή του για την ύπαρξη, «ακόμη και σήμερα, ιδεοληπτικών που αμφισβητούν την γενοκτονία και παίζουν με τις λέξεις» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που το κάνουν αυτό» και ότι δεν καταλαβαίνει το γιατί. «Γιατί ο,τιδήποτε είναι ελληνικό δεν το υπερασπίζονται. Λες και το αίμα ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει» είπε.
Το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του τιμά τα «353.000 θύματα των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, η ανθρωπότητα δεν έχει ξεπεράσει αυτές τις πρακτικές. Τις βλέπουμε να συμβαίνουν και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή που επισυμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από τον εθνικιστή, μακελάρη, σύμμαχο του μνημονιακού τόξου, Νετανιάχου».