“Ημέρες δόξας” στη Βουλή, εν μέσω πολιτικής βεντέτας

“Ημέρες δόξας” στη Βουλή, εν μέσω πολιτικής βεντέτας

Ιστορία έγραψε σήμερα η ελληνική Βουλή στην ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής που διερευνά την εμπλοκή του στην ανάδειξη της “υπόθεσης Novartis” ως σκανδάλου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι  στην ψηφοφορία μετείχαν μόνο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια, την Τρίτη, στην οποία μεταφέρθηκε το σχεδόν “πολεμικό” κλίμα που αφορά κάθε συνεδρίαση σχετικά με τη Novartis τα τελευταία δύο χρόνια, οι βουλευτές κλήθηκαν να αποφασίσουν, αν η υφιστάμενη επιτροπή θα επεκτείνει την έρευνα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό.

Το ερώτημα ήταν αν θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την έρευνα και τα αδικήματα που αφορούν την πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, την εκβίαση, τη δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου και υπαλλήλου, την ηθική  αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας και Παράβαση Καθήκοντος, καθώς και την εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας.

Από τον “καλπογιάννη” στον …γκαφογιάννη

Η πορεία προς την ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από ένταση, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση από τη διαδικασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25). Και αυτοί που προσήλθαν όμως για να ψηφίσουν, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, δεν ήταν νηφάλιοι, τουλάχιστον όχι όλοι, και έτσι το “κακό” δεν άργησε να γίνει.

Τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ξύπνησαν μάλιστα μνήμες από την επεισοδιακή ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην προεδρία της Δημοκρατίας, στις 23 Μαρτίου του 1985. Τότε ο βουλευτής Ιωαννίνων Ελευθέριος Καλογιάννης πήγε στην κάλπη, την πήρε στον ώμο του και την μετέφερε στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή, αποκομίζοντας για το υπόλοιπο της πολιτικής καριέρας  του το παραπολιτικό όνομα “Καλπογιάννης”. Ήταν μία ταραγμένη εποχή και όπως δικαιολόγησε αργότερα ο Ελευθέριος Καλογιάννης, με την πράξη του ήθελε να καταδείξει τις «παρατυπίες» που είχαν σημειωθεί κατά τη διαδικασία.

Σήμερα, ο υιός Σταύρος Καλογιάννης, επίσης βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, πλησίασε την κάλπη με πιο “αγνές” προθέσεις. Λίγο όμως ο κορωνοϊός, λίγο οι μάσκες, λίγο η ένταση, έριξε “γυμνό” το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, χωρίς να το εσωκλείσει σε φάκελο. Προφανώς για τους ίδιους λόγους, κανένας δεν πρόλαβε να τον σταματήσει και όταν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί ήταν ήδη αργά.

Περίεργα πράγματα

Το περιστατικό τους έβαλε, άλλωστε, σε περιπέτειες, όπως και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, επίσης Γιαννιώτη βουλευτή και έμπειρο νομικό. Η Εφορευτική Επιτροπή πήρε μία, όντως, πρωτοφανή σε εκλογική διαδικασία απόφαση: να ανοίξει την κάλπη, πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, προκειμένου ο βουλευτής να πάρει το ψηφοδέλτιό του, να το βάλει σε φάκελο και να το ξαναρίξει σε αυτήν.

Έτσι όμως, πέρα από την πρώτη “παρατυπία” του ανοίγματος της κάλπης μεσούσης της ψηφοφορίας, σημειωνόταν και μία δεύτερη: αυτή της μετατροπής μιας άκυρης ψήφου (το ψηφοδέλτιο θα ακυρωνόταν στην καταμέτρηση) σε έγκυρη. Πόσο μάλλον, όταν κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν, αφού η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία ήταν εξασφαλισμένη.

Το κακό δεν σταμάτησε εδώ, καθώς κύκλοι της ΝΔ χαρακτήρισαν τις ενέργειες που ακολούθησαν την αρχική “γκάφα” ως την «νομικά ενδεδειγμένη διαδικασία». Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως βρήκε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ζητήσει την  ακύρωση της διαδικασίας. Μάλιστα η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής υπογράμμιζε ότι αυτή η ψηφοφορία «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Προσυπογράφοντας πάντως το πρακτικό καταμέτρησης των ψήφων ως έγκυρο (175 υπέρ και δύο άκυρα), ο κ. Τασούλας υπερασπίστηκε την απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι κυριάρχησε η άποψη της μυστικότητας της ψήφου και ότι δεν υπήρξε λαθροχειρία.

Κι όμως κάτι άλλαξε

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «εξευτελισμό» του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, επιμένοντας στη θέση του ότι η υπόθεση της προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο είναι ένα «μεγάλο φιάσκο».

Την ακύρωση της διαδικασίας είχε ζητήσει νωρίτερα και ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας, επικαλούμενος παρανομίες στην ψηφοφορία, αλλά και το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο δεν έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν χωριστά «για κάθε μία από επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος».

Η σημερινή ψηφοφορία δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει ένταση. Αυτό συνέβαινε, άλλωστε, σε κάθε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη Novartis. Μια υπόθεση που από διεθνές σκάνδαλο έχει εξελιχθεί σε ελληνική πολιτική βεντέτα, με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζουν ότι πρόθεση ήταν η στοχοποίηση στελεχών τους και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για σκανδαλοποίηση της διαδικασίας ανάδειξης της υπόθεσης ως σκανδάλου. Αν κάτι άλλαξε στην σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, ήταν η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με γενειάδα. Απέκτησε τουλάχιστον έτσι (η ψηφοφορία) και φωτογραφικό ενδιαφερόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx