Ηοt spot και στον Έβρο, μποναμάς της κυβέρνησης στους ακρίτες – Αντιδράσεις και γαλάζιων βουλευτών

Ηοt spot και στον Έβρο, μποναμάς της κυβέρνησης στους ακρίτες – Αντιδράσεις και γαλάζιων βουλευτών, Μελαχροινή Μαρτίδου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εσπευσμένη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στις 12.30 4 Ιανουαρίου, μεταξύ δημάρχων, βουλευτών και τοπικών φορέων στη Θράκη λόγω των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στον Έβρο. Στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή, που σηκώνει ήδη το βάρος της Συνθήκης της Λωζάνης, η κυβέρνηση μεθοδεύει την άφιξη και διαμονή έως και 5.000 παράνομων μεταναστών.

Ενώ η κυβέρνηση δημιουργεί φράχτη –κόστους 63 εκατ. ευρώ– για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών στον ακριτικό Έβρο, την ίδια στιγμή προκηρύσσει, σχεδόν μυστικά, την κατασκευή κλειστής μονάδας συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών (hot spot), μια ανάσα από την Ορεστιάδα! Στο πιο νευραλγικό κομμάτι του βόρειου Έβρου.

H κατασκευή του σύγχρονου φράχτη στον Έβρο.

Η “είδηση” πάγωσε την τοπική κοινωνία που είναι έτοιμη να εκραγεί. Ήταν ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς” του Έβρου που προκάλεσε αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, στελεχών, αυτοδιοικητικών που με τηλεδιάσκεψη σήμερα θα εκφράσουν την στεντόρεια αντίθεσή τους τεκμηριωμένα. Όλα έγιναν γνωρίζοντας οι εμπνευστές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι λόγω πανδημίας, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ότι υπάρχει φτώχεια και άγρια ανεργία ιδίως εδώ σ΄αυτή την περιοχή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ιθύνοντες πίστεψαν ότι ίσως καταφέρουν να διασπάσουν την ομοιογενή αντίδραση της κοινωνίας προσφέροντας “καθρεφτάκια” στους ιθαγενείς. Μιλάμε για κάποιες αναγκαίες θέσεις εργασίας για όσους προσληφθούν στο ΚΥΤ και το υπό ίδρυση hot spot Φυλακίου Ορεστιάδας. Ωστόσο, αν σε ένα νομό σε όλη την χώρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιες δομές, μετά την τόση φύλαξη, τα γενναία κονδύλια σε περίοδο αιματηρής λιτότητας για τον μεταλλικό φράχτη, τις προσλήψεις συνοριοφυλάκων, αστυνομικών, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ, θα έπρεπε να ήταν ο Έβρος.

Ένα Ελληνάκι παίζει δίπλα στον φράχτη. Μια ενδεικτική εικόνα του μεγέθους του υπό κατασκευή τείχους στον Έβρο.

Ακόμα και ένα μικρό παιδί θα το καταλάβαινε αυτό δεδομένου ότι πρόκειται για τον πιο ευαίσθητο νομό της χώρας, σύνορο με την Τουρκία, μονίμως στο στόχαστρο του Ερντογάν που όταν αποφασίζει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, ο νομός ζει σκηνικό πολέμου. Οι μπαρουτοκαπνισμένοι κάτοικοι το ξέρουν αυτό, αλλά είναι στο πλευρό της πολιτείας και των αρχών με κάθε μέσο. Ωστόσο, τώρα, έρχεται η “επιβράβευση” και η “αναγνώριση” με τη δημιουργία νέας δομής-φρούριο παρανομών μεταναστών γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι καρεκλοκένταυροι 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

Ενοχλημένοι βουλευτές της ΝΔ

Αλήθεια ποιος ιθύνων νους το σκέφτηκε και το πρότεινε και ποιες επιτροπές αβασάνιστα το δέχθηκαν προχωρώντας στην απαιτούμενη διαδικασία φέρνοντας εξ απήνης την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές; Φυσικά, το ερώτημα δεν θα απαντηθεί. Ήδη όταν ξέσπασε το πρώτο δημοσιογραφικό σούσουρο τρεις μήνες πριν, το τοπικό συμβούλιο του Φυλακίου ήδη αντέδρασε στην φημολογία με σύσσωμη ανακοίνωση άρνησης οποιασδήποτε τέτοιας εξέλιξης.

  Τί αλλάζει στο πολιτικό σύστημα με την εκλογή Κασσελάκη
To υφιστάμενο KYT Φυλακίου στον Κυπρίνο Έβρου όπου προβλέπεται απέναντι ακριβώς η δημιουργία hot spot σε έκταση 72.500 μέτρων. (Φωτο e-evros).

Τότε γινόταν αναφορά στα περιστατικά αντίδρασης με πρόκληση φθορών των εφήβων μεταναστών, στα κρούσματα κορονοϊού, στα κρούσματα Δυτικού Νείλου, παράλληλα με περιστατικά που βιώνουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών από παρουσία λαθραιων, καταλήγοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια, ανάπτυξη, πρόοδο και
ευημερία στην περιοχή μας παρά μόνο για ερήμωση και φυσικά δεν μπορούμε να συζητάμε για καμιά επέκταση και εκσυγχρονισμό του ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου».

To υφιστάμενο KYT Φυλακίου στον Κυπρίνο Έβρου όπου προβλέπεται απέναντι ακριβώς η δημιουργία hot spot σε έκταση 72.500 μέτρων. (Φωτο e-evros)

Ενοχλημένος από τις αντιδράσεις ο βουλευτής της ΝΔ που προέρχεται από τον βόρειο Έβρο Χρήστος Δερμεντζόπουλος έσπευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο φέισμπουκ να δημοσιοποιήσει την άγνοια της όλης προεργασίας που δημοσιοποιήθηκε με την σχετική ανάρτησης στην Διαύγεια για προκήρυξη Hot spot στις 29-12-2020 στη δημοτική ενότητα όπου βρίσκονται το Φυλάκιο και άλλα ακριτικά χωριά όπως το Αμμόβουνο, η Γαλήνη, η Μικρή Δοξιπάρα, η Χελιδόνα, η Ζώνη κ.α. «Είμαι ξεκάθαρα αντίθετος στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου. Θα ήταν βέβαια πιο ωφέλιμο αν είχα ενημερωθεί έγκαιρα ή προσκληθεί σε όποια συζήτηση είχε γίνει, ώστε να εκφραστεί και εκεί η αντίθεση μου» σημείωσε.

Εμφανώς κατά της αιφνιδιαστικής απόφασης είναι αι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Αναστάσιος Δημοσχάκης που στο twitter σημειώνει: «Δεν συνάδει στον εθνικά ευαίσθητο Έβρο η τυχόν επέκταση της Δομής Φυλακίου  στη Νέα Ορεστιάδα». Αντίθετος ξεκάθαρα είναι και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι της Ορεστιάδας ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, με τεράστια ανησυχία παρακολουθεί την αιφνιδιαστική απόφαση δημιουργίας – επέκτασης δομής φιλοξενίας 1.500 παράτυπων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα που ζητά την άμεση ανάκληση απόφασης.

Η κυβέρνηση διαψεύστηκε

Πάντως σύμφωνα με την ανάρτηση για τη δημιουργία της σχετικής δομής προβλέπονται «οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης –ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων– στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή προβλέπεται να κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και Η/Μ. Η δομή θα περιβληθεί από περιμετρική οδό με περίφραξη». Να τελικά που επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η λαϊκή ρήση “εκεί όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά”.

  Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνει τελευταία!

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις κατά καιρούς αρμοδίων υψηλόβαθμων επισκεπτών ότι δεν πρόκειται στον Έβρο να υπάρξουν τέτοιες δομές καταρρέουν. Στην Θράκη που ήδη σηκώνει το βάρος της Συνθήκης της Λωζάνης, που αντιμετωπίζει εσωτερικές απειλές και στρατηγικές τουρκικών διπλωματικών αρχών, που απροκάλυπτα είναι στο στόχαστρο και για την χερσαία γειτνίαση με την γείτονα, η ελληνική πολιτεία έρχεται να την “παρασημοφορήσει” με ένα ακόμη βαρίδιο!

Εγκατάσταση νέου παράνομου μεταναστευτικού φορτίου μουσουλμάνων πολιτών από τις πιο απίθανες χώρες, περίεργης προέλευσης που πλέον δημιουργούνται δομές για να ζουν και να συγχρωτίζονται με τους κατοίκους εκεί! Και φυσικά οι εμπνευστές ίσως ποντάρουν και στα διλήμματα μερίδας της τοπικής κοινωνίας, ότι θα διχαστεί, ότι κάποιοι θα σπεύσουν να στείλουν βιογραφικά για να πιάσουν δουλειά, όπως συνέβη και σε άλλα σημεία της χώρας όταν συγκρούονταν περιβαλλοντικά ζητήματα με θέσεις εργασίας. Βλέπε Χαλκιδική, Πτολεμαιδα κ.α.

Κάπου όμως κάνουν λάθος και θα φανεί. “Εδώ είναι Έβρος” λένε οι απλοί άνθρωποι και θα το δείξουν. Στην προκεχωρημένη αμυντική γραμμή της χώρας τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο βάσανα και προβλήματα θα προκαλέσουν και το ξέρουν όλοι οι τοπικοί ταγοί. Στην Αθήνα δεν το έλαβαν υπ όψιν;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι