ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι πρώτες δηλώσεις Μακρόν – “Καμία ψήφο στη Λεπέν” από Μελανσόν

Τελικό αποτέλεσμα: Μακρόν 27,6% - Λεπέν 23,4%

Ισχυρό προβάδισμα της τάξεως των τεσσάρων μονάδων δίνουν στον Εμμανουέλ Μακρόν τα πρώτα επίσημα γαλλικά exit polls που βγήκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος με το που έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Στον πρόεδρο Μακρόν αποδίδουν ποσοστό της τάξεως του 27,6%, με την Μαρίν Λεπέν να έπεται με 23,5%.

«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας» δήλωσε ο Μακρόν, που μίλησε δημόσια για πρώτη φορά μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας περίπου στις 23:00 (ώρα Ελλάδος). «Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ρόλο ρυθμιστή φαίνεται να απολαμβάνει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν που φαίνεται να ξεπερνάει το 22,2% της ψήφου, κάτι που αν επιβεβαιωθεί δεν του εξασφαλίζει την είσοδο στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά καθιστά την στάση του καθοριστική για την τελική έκβαση των εκλογών. Ο ίδιος στην ομιλία του μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, κάλεσε να μην πάει ούτε μία ψήφος στην Ακροδεξιά και την Λεπέν.

Αντίθετα, ο τέταρτος σε ψήφους υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ (7,2%), αν και με μεγάλη απόσταση από τον τρίτο, δήλωσε ξεκάθαρα τη στήριξη του στην υποψηφιότητα της Λεπέν. Εκλογικά έπεται στη συνέχεια η Βαλερί Πεκρές με μονοψήφια επίσης ποσοστά. Σε επίπεδο ρεκόρ φαίνεται να κινείται το ποσοστό αποχής. Συγκεκριμένα στο 26,2% υπολογίζεται το ακριβές επίπεδο της αποχής.

Οι πρώτες δηλώσεις Λεπέν

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών που σύμφωνα με τα exit polls έλαβε περίπου 2% κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν με την ψήφο τους στον δεύτερο γύρο τον πρόεδρο Μακρόν. Σε ομιλία της η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών Βαλερί Πεκρές που φαίνεται να παίρνει 4,8%, αναγνώρισε την ήττα της. Η Πεκρές υπογράμμισε ότι έδωσε και θα δώσει μάχη κατά των άκρων, υπονοώντας προφανώς την υποψηφιότητα της Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου.

Εν συνεχεία η Πεκρές ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ψηφίσει σε δύο εβδομάδες τον πρόεδρο Μακρόν ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της Ακροδεξιάς. Σε κάθε περίπτωση, κάθε λεπτό που περνάει φαίνεται ότι η ψαλίδα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στην εκτίμηση ψήφου ανοίγει περισσότερο.

Η  Λεπέν περίπου στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) πήρε για πρώτη φορά τον λόγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναγνωρίζοντας ότι βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Εξέφρασε την επιθυμία της για μία “έντιμη συζήτηση” εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μέχρι την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, προσθέτοντας ότι αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων. Έκανε λόγο τέλος για μία επιλογή πολιτισμού και όχι μία απλή εκλογική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή ο Ζεμούρ φαίνεται ότι θα στηρίξει και επίσημα την υποψηφιότητα Λεπέν, ενώ ο Μελανσόν που εξελίσσεται σε ρυθμιστή της κούρσας όπως προαναφέρθηκε είπε αναφορικά με την στάση των ψηφοφόρων του στον δεύτερο γύρο ότι κατανοεί πως μπορεί να επιλέξουν να απέχουν, αλλά σε κάθε περίπτωση τους κάλεσε να απομακρυνθούν από τη Λεπέν.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Με 4,4% των ψήφων, στην 6η θέση (πίσω απ’ την Πεκρές), ο υποψήφιος των Οικολόγων Ζαντότ δεν κατάφερε καταφέρει να εκμεταλλευτεί την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Πίσω του, ο κομμουνιστής υποψήφιος Ρουσέλ υπολογίζεται να κερδίζει το 2,7% των ψήφων. Ακολουθεί η Ιντάλγκο των Σοσιαλιστών με 2,1%. Πρόκειται ιστορική ήττα παρότι ήταν αναμενόμενη. Το χειρότερο ποσοστό που είχε λάβει ως τώρα ήταν όταν ο Gaston Defferre συγκέντρωσε μόνο το 5,01% των ψήφων το 1969.

Η βέλγικη εφημερίδα για Γαλλία

Νωρίτερα σύμφωνα με ένα exit poll που δημοσίευσε η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Μακρόν και η Λεπέν συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά, ήτοι κοντά στο 24%. Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις σε έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων, ο υποψήφιος της Αριστεράς Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ότι οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υποψηφίους, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές από τις αστικές περιοχές, στις οποίες ο πρόεδρος Μακρόν εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί.

Στην Dordogne της Νέας Ακουιτανίας όπου τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα έχουν κερδίσει τις τοπικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 75,26% ενώ στο Παρίσι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες άγγιξε μόλις το 52,1%. Η πόλη Roubaix στην βορειοδυτική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, έσπασε όλα τα ρεκόρ αποχής καθώς μόλις το 21% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι