Ιταλικά παράπονα και εγχώρια γκρίνια πριν το Restart Tourism του Μητσοτάκη

Ιταλικά παράπονα και εγχώρια γκρίνια πριν το Restart Tourism του Μητσοτάκη, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση δύο ημέρες πριν την παρουσίαση της καμπάνιας Restart Tourism που θα σημάνει και επισήμως την επίσημη επανεκκίνηση της ελληνικής τουριστικής αγοράς. Την ίδια ώρα η “λευκή λίστα” του υπουργείου Τουρισμού με τις πτήσεις και τις χώρες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες προκαλεί αντιδράσεις στην Ιταλία, αλλά και στο εσωτερικό με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει κυβερνητικό “μπάχαλο” και να ζητά την αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη.

Η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις της Ρώμης, εξήγησε ότι η «λευκή» λίστα αφορά τα αεροδρόμια και τις πτήσεις που θεωρούνται «επικίνδυνες» από τον Οργανισμό Αεροπορικής Ασφάλειας και όχι συγκεκριμένες χώρες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε αρκετά κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή αστοχία» εκ μέρους του Υπουργείου και πολύ περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε άλλη μία ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ασυνεννοησία στο ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία θέμα της επανεκκίνησης του Τουρισμού.

Από την πλευρά της, η Ρώμη έδειξε ευθέως την ενόχλησή της για την απουσία της Ιταλίας από την “λευκή” λίστα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο, ο οποίος αναμένεται την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα, να υπαινίσσεται απόκλιση της Αθήνας από το “ευρωπαϊκό πνεύμα” και να προειδοποιεί για …αντίμετρα. «Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της σε όποιον δεν τη σέβεται» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, επισπεύδοντας μάλλον μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια.

Ιταλικές υπερβολές 

Οι πληροφορίες θέλουν την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Ντι Μάιο προγραμματισμένη, λόγω της άφιξης του δεύτερου την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Τα πολλά ανοιχτά θέματα όμως με τη Ρώμη, ανάμεσά τους η κατάσταση στη Λιβύη, η χάραξη ΑΟΖ, οι έρευνες υδρογονανθράκων, ο EastMed και οι ιταλο-τουρκικές σχέσεις, δεν επιτρέπουν το άνοιγμα ενός νέου μετώπου και για την τουριστική πολιτική.

Υπό το πρίσμα αυτό φαντάζει αρκετά πιθανό το τηλεφώνημα να έγινε εσπευσμένα και πυροσβεστικά για το θέμα που προέκυψε με τις “λίστες”, αν και στην επικοινωνία τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν, εν είδει εισαγωγής και προετοιμασίας, για όλα τα θέματα που θα εξετάσουν λεπτομερώς την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά βεβαίως, και ορθώς κάνει, ότι η λίστα είναι δυναμική και διαμορφώνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έναν όρο που έθεσε και η Κομισιόν στις αρχικές προτάσεις της για την άρση των περιορισμών στα ενδοκοινοτικά ταξίδια, τον οποίο όμως κακώς δεν προτάσσει η Ελλάδα στις απαντήσεις της προς τη Ρώμη. Ο Κόντε είχε ταχθεί, άλλωστε, από την αρχή κατά των διμερών συμφωνιών για τον Τουρισμό και τα ταξίδια, δεν αντέδρασε όμως με τον ίδια ένταση στις ανακοινώσεις της Βιέννης για το άνοιγμα των συνόρων που αποκλείουν την Ιταλία.

Από αυτήν την σκοπιά, οι αντιδράσεις της Ρώμης φαίνονται λίγο υπερβολικές, ειδικά, όταν στην ίδια την Ιταλία εκφράζονται αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός της χώρας, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Μάλιστα, πολλές Περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της απόφασης και ζητούν να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ 

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «αντιφατικότητα, ασυνεννοησία και αδυναμία συνεργασίας των υπουργείων», η οποία, όπως υπογραμμίζει εκτός από σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό προκαλεί και ένταση «στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με φιλικές χώρες».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι τη μία ημέρα το υπουργείο Τουρισμού «ανακοινώνει κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα» και την επομένη το υπουργείο Εξωτερικών αναρτά άλλον που «περιλαμβάνει ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου», χωρίς, όπως επισημαίνει, να αναφέρονται πουθενά οι «δεσμεύσεις για διαγνωστικά τεστ». Επαναφέροντας μάλιστα και τους ισχυρισμούς του για την διχογνωμία σχετικά με τις «ζώνες επικινδυνότητας των νησιών» ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του».

Η κυβέρνηση πάντως, δια του εκπροσώπου της, κάνει λόγο για στοχοποίηση του υπουργού Τουρισμού και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη Πέμπτη, με την συμβολική παρουσία του Πρωθυπουργού, την καμπάνια Restart Tourism από τον επικεφαλής δημιουργικού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Στηβ Βρανάκη.

Μια καμπάνια που θα κάνει το γύρο του κόσμου, τονίζοντας, κατά τους δημιουργούς της, την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τις  φυσικές ομορφιές της. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά, ένα θέμα που αποτελεί επίσης σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, το οποίο απασχολεί όμως και την πλειονότητα των επιχειρηματιών του κλάδου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι