ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση από Κασσελάκη – Τι είπε για την συνεργασία της Κεντροαριστεράς

Κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση για κοινοβουλευτική συνεργασία από Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, για πρώτη φορά από τις Ευρωεκλογές.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ηγηθούμε των δημοκρατικών τομών» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε «όχι» στις διαπραγματεύσεις κορυφής και στα παζάρια πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρότρυνε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παραγωγή προτάσεων νόμου, ενώ παρότρυνε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστούν. «Αρχίστε με το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή που έχουμε ετοιμάσει. Δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ενιαία ηγεσία της Κεντροαριστεράς ανέφερε: «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν».

Ωστόσο, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός, δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε το σύγχρονο κόμμα του μέλλοντος».

Τα τρία ευχαριστώ

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του με τρία «ευχαριστώ». Το πρώτο, όπως είπε, «προς όλες και όλους εσάς. Για την προσπάθειά σας να μιλήσετε ειλικρινά στην κοινωνία. Αναδείξατε όλα εκείνα που πληγώνουν τον τόπο. Με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Με ένα πλήρες πλαίσιο διεκδικήσεων για μια καλύτερη Ευρώπη.

Το δεύτερο ευχαριστώ είναι προς όλες και όλους τους υποψήφιούς μας για τον όμορφο αγώνα που έδωσαν. Έναν αγώνα αντίξοο, κόντρα στο ρεύμα. Έναν αγώνα που θεωρώ ότι δικαιώθηκε. Και δε μιλάω μόνο για εκείνους που εξελέγησαν. Αλλά για τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων, που αναδείχτηκαν μέσα από την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όλοι οι υποψήφιοί μας, καθώς και όσοι συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία, είναι το μέλλον του κόμματός μας αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας μας.

Το τρίτο ευχαριστώ είναι προς τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Στους πολίτες που πίστεψαν στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον εδραίωσαν για άλλη μια φορά στη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πετάω από τη χαρά μου, γιατί αυτό που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη, είναι να πρωταγωνιστεί, για να αλλάξει τη ζωή της κοινωνίας προς το καλύτερο. Να πάει την Ελλάδα πιο μπροστά».

Μετρά αντίστροφα το χρονόμετρο για τον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «η 10η Ιουνίου είναι μια νέα μέρα για τη χώρα. Είναι η μέρα που άνοιξε ένας νέος πολιτικός κύκλος. Τα μηνύματα της κάλπης είναι ηχηρά. Η ΝΔ υπέστη μία καθίζηση, πρωτοφανή σε σχέση με τη χρονική περίοδο μέσα στην οποία συνέβη. Ένα μόλις χρόνο από τις εθνικές εκλογές. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ κατέγραψε το μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της. Έσπασε ακόμα και το αρνητικό ρεκόρ του Σαμαρά. Έχασε περίπου 1,2 εκατ. ψήφους από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, περίπου 1 εκατ. από τις κάλπες του Ιουνίου 2023 και 1,3 εκατ. ψήφους από τις ευρωεκλογές του 2014. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε 13 μονάδες σε έναν χρόνο. Εκείνος βέβαια θα μας πει ότι έχασε μόνο 6,5 μονάδες – στον μισό χρόνο φυσικά».

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, «είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την ατζέντα του και ανέδειξε την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας, διαμορφώνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτωπο κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι του, από το ΕΣΥ μέχρι την ακρίβεια, που προκάλεσε τη φθορά της. Και αυτή είναι ήδη μια πρώτη νίκη».

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε «ότι όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ασχολούταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να «χτυπάει» τον Πρωθυπουργό για την ανεπάρκειά του, την αλαζονεία του, και τα ψέματά του. Ψέματα που έφτασαν μέχρι και να εργαλειοποιούν τον Καθολικό Επίσκοπο στην Κέρκυρα για να δικαιολογήσουν την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει πολιτεία να βοηθήσει μια συνταξιούχο γυναίκα να επιβιώσει με 140 ευρώ το μήνα.

Άρα βεβαίως είμαι υπερήφανος που εμείς, με θετική ατζέντα αλλά και πολύ σκληρή αντιπολίτευση, καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%. Το αφήγημα του παντοδύναμου πρωθυπουργού. Και τώρα το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη σε όλους εσάς. Πλέον ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής, της εναλλακτικής διακυβέρνησης».

Συνέντευξη στο Mega

«Δεν μπορώ να ελέγξω τι πρόθεση έχει ο υπόλοιπος δημοκρατικός κόσμος. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προσωπικές ατζέντες. Συμφωνίες κορυφής για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα στη Κεντροαριστερά δεν θα κάνουμε. Προχωράμε μόνοι μας αλλά έχουμε ανοικτές τις πόρτες μας» υπογράμμισε πριν από λίγο ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega.

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης είπε ότι η συγκρότηση ενός τέτοιου φορέα είναι ένα θεωρητικό σενάριο και απαντώντας στην ερώτηση αν θα μπορούσε να ηγηθεί σε έναν τέτοιο φορέα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι αυτά είναι σενάρια για την κεντροαριστερά που γράφονται και θα συνεχίσουν να γράφονται… Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον ωθήσει κανείς.

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους στην Κουμουνδούρου. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ανήθικη την στάση τους, ο κ. Κασσελάκης υπενθύμισε ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο η κα Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον και στη δική της εκλογική περιφέρεια μεγάλα ποσοστά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε απαντήσει και για την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές και σημείωσε ότι αυτό που συνέβη για τον ίδιο στις εκλογές είναι μη αναστρέψιμο καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί.

Όσον αφορά τα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος «δεν πανηγυρίζει ούτε πετάει από την χαρά του» αλλά σημείωσε πως η ΝΔ δεν έχει πλέον διπλάσιο σκορ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι μετά από δύο διασπάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατηθεί στις ίδιες δυνάμεις που είχε πέρυσι. Ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας στις λαϊκές συνοικίες και κερδίσαμε δυναμικά κοινά είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι δεν είπε ποτέ ότι σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του θα έβγαινε πρώτο. «Διαστρεβλώνετε όσα λέω» ανέφερε απευθυνόμενος στον Γιάννη Πρετεντέρη με τον δημοσιογράφο να του απαντά: «τα ελληνικά μας δεν είναι ίδια». «Είπα ότι είναι εφικτό» ανέφερε επίσης ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Λέω ξεκάθαρα ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές…».

«Είμαι περήφανος που δεν αλλάξαμε την πυξίδα μας. Βγάλαμε για πρώτη φορά θετική ατζέντα με φιλολαϊκές πολιτικές. Μας έλεγαν “λεφτόδεντρα”… τους έχω προκαλέσει τώρα ξεκάθαρα να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι δυνατόν να λένε προεκλογικά λεφτόδεντρα και λεφτόδεντρα και μετά…» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο ελληνικός λαός με τίμησε και εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ και το εξαιρετικό ψηφοδέλτιό μας, να είμαστε και πάλι στις ευρωεκλογές αξιωματική αντιπολίτευση» υπογράμμισε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μια διαδικασία εθνικών εκλογών, είναι ευρωεκλογές και το πλαίσιο της Ευρώπης μετράει. Είναι ένα πλαίσιο στο οποίο καλπάζει η ακροδεξιά και η αποχή. Όλη η Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει πάει προς τη δεξιά και τις εθνικιστικές κορώνες. Γιατί οι Βρυξέλλες δεν εμπνέουν πλέον, έχουν γίνει διευθυντήριο συμφερόντων ».

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την αποτυχία επίτευξης του στόχου της δεύτερης θέσης, ολοένα και περισσότερα στελέχη εγείρουν -και πιέζουν έντονα προς αυτή την κατεύθυνση- θέμα ηγεσίας και άμεσα με εκλογή προέδρου από τη βάση.

Θέμα ηγεσίας έχουν δημοσίως εγείρει μέχρι στιγμής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του, μαζί του συντάχθηκε ο Παύλος Γερουλάνος, ακολούθησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι