Καμμένος με Καλάσνικοφ πυροβολεί τους «Μακεδονοκλάστες»
22/10/2018Συνέχεια στις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει στους κόλπους των ΑΝΕΛ η εναλλακτική πρότασή του για το Μακεδονικό και η κόντρα του με τον Κοτζιά, έδωσε ο Πάνος Καμμένος με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στην γραμμή αποσυμπίεσης της έντασης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την δημοσίευση της επιστολής παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών.
Το «Καλάσνικοφ» του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, υπό τους ήχους του οποίου μπήκε στην αίθουσα του Συμβουλίου, και ακόμη περισσότερο η ένταση των προηγούμενων ημερών επηρέασαν προφανώς τον Πάνο Καμμένο. Έτσι, στο ξεκίνημα σχεδόν της ομιλίας του προς τα μέλη του κόμματος, εξαπέλυσε «κατά ριπάς» επιθέσεις εναντίον όσων διαφοροποιούνται από την θέση των ΑΝΕΛ για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι αιχμές αφορούσαν κυρίως τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, και την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που φέρονται ότι εκφράστηκαν υπέρ της Συμφωνίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Επίθεση σε Κουίκ και Κουντουρά
«Τώρα τελευταία εμφανίστηκε μια καινούρια κατηγορία, οι Μακεδονοκλάστες, οι οποίοι μας προέκυψαν, αφού τους διορίσαμε – χωρίς να είναι καν βουλευτές- ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, να μας κάνουν και κριτική» είπε ο Πάνος Καμμένος, φωτογραφίζοντας τους δύο υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε όμως και ένα βήμα παραπάνω. Αφού πρώτα ζήτησε συγγνώμη από τους συνέδρους που τοποθέτησε τους δύο υπουργούς σε θέση κλειδιά, ανέλαβε την ευθύνη γι αυτό και σε σκληρό τόνο, τους έδειξε την πόρτα της εξόδου. «Σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ. Τελειώσανε, γιατί στην πλάτη μας πατήσανε και έγιναν τζάμπα μάγκες. Καλό ταξίδι» είπε οργισμένος ο Πάνος Καμμένος.
Σημειώνεται ότι ούτε ο Κουίκ ούτε η Κουντουρά μετείχαν στην κορυφαία κομματική διεργασία, την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Κάιρο, σε επίσημη επίσκεψη για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ η υπουργός Τουρισμού στην Ζάκυνθο για την Διεθνή Συνάντηση του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Ο Κουίκ πάντως απάντησε εμμέσως στον Πάνο Καμμένο, τονίζοντας μετά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών: «Βρίσκομαι στην Αίγυπτο ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας».
Αιτία πολέμου
Αιτιολογώντας την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος την χαρακτήρισε «έντιμη και δημόσια», διαφοροποιώντας την από την συνεργασία Σαμαρά-Βενιζέλου για την οποία υπαινίχθηκε ότι έγινε «για να πάψουν οι διώξεις εναντίον τους». Επανέλαβε ωστόσο, ότι δεν υπαναχωρεί από την θέση του για το θέμα των Σκοπίων, για το οποίο, όπως τόνισε, ακόμη και ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπήρχε στην συνεργασία των δύο κομμάτων.
Το Μακεδονικό «αποτελεί για εμάς καταστατική δέσμευση με την γέννησή μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι δεν «τους ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσουν από την δική τους θέση». Στο πνεύμα αυτό ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίζουν την κυβέρνηση μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και τότε «έντιμα και καθαρά», όπως είπε «εμείς θα αποχωρήσουμε».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε και στην ΝΔ, για την οποία είπε, ότι δεν θα ακυρώσει την Συμφωνία, αν αυτή περάσει από την παρούσα Βουλή. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπλέει με το VMRO. «Αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στην Κατοχή για την Μακεδονία του Αιγαίου. Αυτούς που αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του Μουσολίνι που ανακάλυψε το Μακεδονικό έθνος», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Καρφιά Κοτζιά
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην επιστολή παραίτησής του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καρφώνει τον Καμμένο για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την εναλλακτική πρότασή του στην Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας τους «ασκούς του Αιόλου» για την κυβερνητική συνοχή.
Σύμφωνα με το «Έθνος», στην επιστολή του ο Κοτζιάς φέρεται να υποστηρίζει ότι «η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα». Αποστροφή που παραπέμπει ευθέως στην πρόταση Καμμένου για «βαλκανική συμμαχία», η οποία φαίνεται ότι ήταν και η αιτία της έκρηξης Κοτζιά.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών φέρεται να αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο Άμυνας δεν χαράσσει, αλλά εφαρμόζει την γεωστρατηγική πολιτική, ενώ παραλλήλως καταρρίπτει και το αφήγημα της κυβέρνησης, ότι η παραίτησή του ήταν για προσωπικούς λόγους. Ο Κοτζιάς, άλλωστε, προκάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την επιστολή του, κάτι που απέκλεισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες με την αιτιολογία ότι δεν δίνει στην δημοσιότητα επιστολές που απευθύνονται στον ίδιο και φέρουν την σήμανση «αυστηρώς προσωπικόν».
Αναφερόμενος πάντως σε δημοσιεύματα σχετικά με τους λόγους της παραίτησής του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο twitter, κάνει λόγο για «ψέματα και συκοφαντίες» και για «εκβιαστές, διεφθαρμένους και μπιστόλια του συστήματος» που «υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται».
Κλίμα σύγχυσης
Αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας αφήνει όμως και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι «η παρέμβαση του, ιδιαίτερα στην Αμερική, λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και δημιούργησε όξυνση». Συμπληρώνει μάλιστα, ότι «η διάσταση απόψεων, σε συνδυασμό με όσα αναίτια τέθηκαν περί “μυστικών κονδυλίων”, οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών στην παραίτησή του».
Κατά του Πάνου Καμμένου βάλουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως αυτά που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου. Το κάνουν μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης των δύο κυβερνητικών εταίρων και να αποδομήσει πολιτικά την παραίτηση Κοτζιά, συνδυάζοντας την με μια επίθεση φιλίας προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ συνεχίζει την κριτική της, κάνοντας λόγο για «συνεταιρισμό» με μοναδικό στόχο την παραμονή στην εξουσία. Παραλλήλως ζητά για άλλη μία φορά την δημοσιοποίηση της επιστολής του πρώην υπουργού Εξωτερικών.