ΑΝΑΛΥΣΗ

Καμπανάκι για πολλούς η δημοσκόπηση της Metron

Καμπανάκι για πολλούς η δημοσκόπηση της Metron

Πολλαπλά μηνύματα στέλνει η χτεσινοβραδινή δημοσκόπηση της Metron Analysis, με πρώτο αποδέκτη την κυβέρνηση. Μπορεί το κυβερνών κόμμα να προηγείται με διαφορά επτά μονάδων, αλλά εμφανίζεται να έχει μόλις 27,05% στην πρόθεση ψήφου, θυμίζοντας το ποσοστό της ΝΔ στα μνημονιακά χρόνια. Για την ακρίβεια, η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 34%, ποσοστό που απέχει από τον στόχο της αυτοδυναμίας, ακόμα κι αν οι επόμενες εκλογές γίνονταν με την ενισχυμένη που ψήφισε η ΝΔ το 2019 κι όχι με απλή αναλογική. Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένως πως διεκδικεί την αυτοδυναμία, κινούμενος σε λογική διαδοχικών εκλογών. Όλα δείχνουν ότι η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές με απλή αναλογική δεν θα μπορεί να δώσει κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα δημοσκοπικά δεδομένα αποτυπώνουν μία μικρή, αλλά όχι ασήμαντη κυβερνητική φθορά. Δεν μοιάζει καθόλου τυχαία, εξάλλου, η ανακοίνωση για την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοδυναμία είναι δυσπρόσιτος στόχος για τη ΝΔ και στις επαναληπτικές εκλογές. Εκτός, βέβαια εάν η συμπολίτευση αλλάξει τον δικό της εκλογικό νόμο πριν αυτός εφαρμοστεί για να πριμοδοτήσει ακόμα περισσότερο το πρώτο κόμμα.

Αν και κυκλοφόρησαν τέτοιες πληροφορίες από “γαλάζιους κύκλους”, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κλείσει το θέμα. Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει το σενάριο να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση για σχηματισμό κυβέρνησης. Αρνητικός είναι και ο Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου εμφανίζεται να διατηρεί και εδραιώνει ένα ποσοστό που του επιτρέπει με άνεση να εισέλθει στη νέα Βουλή. Το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία του οποίου δεν συζητάει προς το παρόν κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και ειδικά με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis στέλνει πολλά μηνύματα και στον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται καθηλωμένος σε ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πίσω από τον “Κανένα” στο ερώτημα “ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός” (με 15% και 29% των προτιμήσεων αντιστοίχως). Την ίδια στιγμή, ένα 56% των ερωτηθέντων αποδίδει την ακρίβεια στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ σε λάθος χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης την αποδίδει το 41%. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη», είναι μειοψηφικό, αλλά ισχυρό.

 

Μηνύματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μία απόσταση ασφαλείας από το ΚΙΝΑΛ, του οποίου η δημοσκοπική δυναμική μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται να περιορίζεται. Μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να έχει απώλεια της τάξης της 1,2 μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Αν μάλιστα δεν προκύψει κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές, το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί ενώπιων επώδυνων διλημμάτων.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση μπορεί αθροιστικά να δίνει μεγαλύτερο ποσοστό σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, εάν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα θα πάρει πριμ έδρες, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, που προωθεί η Κουμουνδούρου. Η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μπορεί να υπάρξει στη Βουλή που θα προκύψει από την απλή αναλογική, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν και το ΚΚΕ δεν θα καταψηφίσει.

Οι σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζουν την πολεμική των μνημονιακών χρόνων. Βέβαια, υπάρχει ένα ισχυρό τμήμα της βάσης του ΚΙΝΑΛ που εμμένει στο λεγόμενο “αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” και αναμένεται να αντιδράσει στο ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατανοεί το κυβερνών κόμμα, που προηγουμένως είχε εντείνει τις επιθέσεις του στον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ, προσπαθώντας να το εξισώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική αυτή δεν απέδωσε, καθώς το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να αντλεί και ένα υπολογίσιμο ποσοστό και από τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση είδε πολιτικά κίνητρα στην σκληρή στάση του πρωθυπουργού έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός των κυρώσεων, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε και την αποστολή όπλων στο Κίεβο, υπό την περίφημη φράση του πρωθυπουργού «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», γεγονός που προσέδωσε χαρακτήρα “ιδεολογικής σταυροφορίας” στην ελληνική αντίδραση. Επανέρχεται η λογική ενός μετώπου “κατά του λαϊκισμού” που αποτελεί παραλλαγή του παλαιότερου “αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου”.

Ο “πόλεμος” που μαίνεται στα social media με αφορμή την σημερινή “Συναυλία Ειρήνης” είναι ενδεικτικός αυτής της τάσης, καθώς υπάρχει σωρεία επιθετικών αναρτήσεων από φιλοκυβερνητικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς εναντίον των καλλιτεχνών, τους οποίους επικρίνουν ότι δεν καταδικάζουν με “ευθύτητα” την ρωσική εισβολή. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί από όσους ασκούν αυτή την κριτική είχαν υποστηρίξει τις δυτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, ή τουλάχιστον είχαν μείνει βουβοί. Με άλλα λόγια, υπάρχουν “καλές” και “κακές” εισβολές!

Ανησυχητικά στοιχεία από την δημοσκόπηση

Όμως, ένα άλλο μήνυμα από την δημοσκόπηση που οφείλει να προκαλέσει προβληματισμό σε όλο το πολιτικό σύστημα, είναι το ποσοστό του κόμματος του προφυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο στην εκτίμηση ψήφου πλησιάζει το 3% που απαιτείται για την είσοδό του στην Βουλή. Το εύρημα είναι ενδιαφέρον, με δεδομένο τον αποκλεισμό αυτού του κόμματος από τα κατεστημένα Μίντια. Όμως, τα βίντεο του Κασιδιάρη στο youtube ξεπερνούν τα 150.000 views.

Πάντως κυρίαρχο αίσθημα της κοινής γνώμης είναι ο φόβος, η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα, όπως δείχνει το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι “η πορεία της χώρας πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση”. Το νέο έτος δεν αποδείχτηκε περισσότερο ελπιδοφόρο από τα προηγούμενα, ιδιαίτερα από το “καταραμένο 2020”. Έπειτα από την πανδημία και τα lockdown, η ελληνική κοινωνία ζει πλέον με τον τρόμο των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που έχει ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Οι δε εκτιμήσεις για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση μας επιστρέφουν σε εποχές που η ελληνική κοινωνία νόμιζε ότι ανήκαν πλέον οριστικά στο παρελθόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx