Καραμανλής για Σκοπιανό: Ουσιώδεις διαφορές από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης
16/06/2018Παρέμβαση στην συζήτηση για την συμφωνία με τα Σκόπια έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με δήλωση του γραφείου του στο ΑΠΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός καλύπτει την υπουργό του επί των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη για όσα είπε στην Βουλή και σημειώνει ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνησή του το θέμα με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
«Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης», απάντησε το γραφείο του κ. Καραμανλή σε ερώτηση για το σκοπιανό.
Το τελευταίο διάστημα γίνονταν πολλές αναφορές στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή και στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των Σκοπίων, οι οποίες επικέντρωναν κυρίως στο να καταδείξουν διαφορές ανάμεσα στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη με την ομιλία της χθες στην Βουλή υπεραμύνθηκε των χειρισμών που είχε κάνει η τότε κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενη στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είδε το τυρί και δεν είδε τη φάκα». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «επαίρεται ότι με την προτεινόμενη συμφωνία δεν μπορεί, πλέον, κανείς να ισχυριστεί στα Σκόπια ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Αυτό όμως ήταν πασιφανές στην διεθνή κοινότητα και όπως είπε η ίδια παγκοσμίως ένας τελειόφοιτος Δημοτικού Σχολείου γνωρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά. Αντιθέτως, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη «το ιδεολόγημα της Μακεδονίας του Ίλιντεν, το οποίο θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, η κυβέρνηση το νομιμοποιεί με την παρούσα συμφωνία».
Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τον διεθνή παράγοντα στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε τότε δύο στόχους: «Πρώτον να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης» και δεύτερον να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο. Πρόσθεσε επίσης ότι για την δημιουργία εθνικού μετώπου υπήρχε απόλυτη ταύτιση απόψεων στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.
Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι το 2008 έγινε μία ειλικρινής προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας «η οποία θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Παραλλήλως επιτέθηκε στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τονίζοντας ότι δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, «στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές» και τον κάλεσε να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία υπαινίχθηκε προσφάτως ότι θα δημοσιοποιήσει.
Άγρια κόντρα με Κοτζιά
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απουσίαζε εκείνη την ώρα από την αίθουσα προσήλθε στην Ολομέλεια για να απαντήσει στην κ. Μπακογιάννη και απευθυνόμενος στην πρώην υπουργό είπε: «Αν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό, το οποίο διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο, συνήθως τρόπο, την καλώ ή να της πάρει πίσω, ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».
«Εδώ είμαστε. Κάντε μου μήνυση. Εγώ θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου αμέσως», απάντησε η κ. Μπακογιάννη και ο υπουργός Εξωτερικών, ξαναπαίρνοντας τον λόγο κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι επαναλαμβάνει «την ύβρι, για να αποπροσανατολίσει από τα χάλια του κόμματός της στο ζήτημα του Μακεδονικού – Σκοπιανού». Εξήγησε επίσης ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο κ. Στάινμάγιερ, έχει αναφερθεί σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, στην περίοδο που ήταν συμφοιτητές στην Φρανκφούρτη και επισήμανε ότι δεν έκανε ούτε μία ημέρα σπουδών στην Ανατολική Γερμανία, όπως ανέφεραν τα επίμαχα δημοσιεύματα.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε εκ νέου τον κ. Κοτζιά «να της κάνει μήνυση», υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν θα καλυφθεί πίσω από την βουλευτική ασυλία, ενώ ο νυν υπουργός επανέλαβε ότι είναι γνωστά τα «ψευδή δημοσιεύματα», όσον αφορά την επιστημονική του κατάρτιση. Κάλεσε μάλιστα την κ. Μπακογιάννη να πει «πως απέκτησε το πτυχίο της των πολιτικών επιστημών και από ποιές χώρες μετεγράφη στο Μόναχο».
Κόντρα και εκτός Βουλής
Η αντιπαράθεση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Νικού Κοτζιά συνεχίστηκε και εκτός Βουλής, με το ΠΡΑΤΤΩ, πρόεδρος του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών, να καταλογίζει «εμπάθεια» και «λαϊκισμό», αλλά και να καταφεύγει σε απρεπή ή τουλάχιστον μη πολιτικά σχόλια αποκαλώντας την «κυρία Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου».
Κατά τα άλλα η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» ρωτά, επί του θέματος, την κ. Μπακογιάννη «ποιος έδωσε την άδεια να προσγειώνονται τα αεροσκάφη της κρατικής αεροπορίας των Σκοπίων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις επιγραφές «Μακεδονία;», αλλά και «ποιος συμφώνησε το 2008 τη σύνθετη ονομασία στα Σκόπια με γεωγραφικό προσδιορισμό και ποια ήταν αυτή η ονομασία;».
Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει ότι «αν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στη διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα» και τον προκαλεί εκ νέου να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι και σήμερα. «Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει», υπογραμμίζει η τέως υπουργός εξωτερικών.