Κασσελάκης εναντίον Τσίπρα και στο βάθος κομματικό δημοψήφισμα
25/06/2024Ένας ακόμη γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης που τείνει να σχηματοποιηθεί γύρω από τον νυν και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, εκτυλίσσεται στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη στη συζήτηση που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές για τις συνεργασίες στον χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται, ο κ. Κασσελάκης απορρίπτει την προοπτική εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την απαξιωτικά “συγκόλληση” και την αποδίδει σε κύκλους του συστήματος που αναζητούν την επόμενη λύση μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κασσελάκης εναντίον Τσίπρα
Με τον τρόπο αυτό, τάσσεται ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υποστήριξε την προοπτική συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο συνέδριο του φερώνυμου Ινστιτούτου, τον οποίο μάλιστα ο κ. Κασσελάκης εντάσσει στο σύστημα -κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις-, που ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα λόγω της αποσταθεροποίησης Μητσοτάκη!
Έτσι, αποδοκιμάζει και τις τοποθετήσεις στελεχών όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Κώστας Ζαχαριάδης που έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ των συνεργασιών. Προαναγγέλλει οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές που θα μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη, εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν». Ενοχοποιεί έτσι εκ των προτέρων κινήσεις προσέγγισης που φυσικά δε θα τον συμπεριλαμβάνουν.
Η αντιπαράθεση πάντως για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση των συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς ακόμη και για τη δημιουργία νέου κόμματος και με κοινό υποψήφιο για πρωθυπουργό, μπορεί να λυθεί με δημοψήφισμα στα μέλη του κόμματος, όπως έχουν προτείνει κάποια στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Ραγκούσης. Φυσικά, για να προχωρήσει, θα πρέπει αντίστοιχες διαδικασίες να λάβουν χώρα και στα άλλα κόμματα.
Αλλαγές προαναγγέλλει ο Κασσελάκης
Ήδη από την επομένη του τελευταίου επεισοδιακού, λόγω της παρέμβασης Τσίπρα, 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι της Κουμουνδούρου προειδοποιούσαν ότι επίκεινται αποκαλύψεις που αφορούν τα οικονομικά του κόμματος. Στην τωρινή του ανάρτηση, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει ότι «δυστυχώς παρέλαβα οικονομικό χάος» και προαναγγέλλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομική κακοδιοίκηση του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι παρά τις περιορισμένες πλέον δυνατότητες δεν θα καταφύγει σε δανεισμό και σε μαύρα ταμεία που θα αναιρούσαν την ανεξαρτησία του ιδίου και του κόμματος.
Πέραν αυτών, ο κ. Κασσελάκης προαναγγέλλει νέα οργανωτική δομή στο κόμμα που θα έχει συνέπεια αρκετοί να χάσουν τις θέσεις τους. Ουσιαστικά μιλά για ένα νέο μοντέλο όπου από τις πολιτικές προτάσεις μέχρι τα αξιώματα θα αποφασίζονται με διαδικασίες “αμεσοδημοκρατίας”, παρακάμπτοντας την τωρινή οργανωτική δομή, εφόσον βέβαια και αυτή δεν αλλάξει.
Το ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν την επόμενη οργανωτική δομή, με δεδομένο ότι πολλά από τα στελέχη εξακολουθούν να ομνύουν στον προηγούμενο πρόεδρο, είναι ερώτημα και έχει ενδιαφέρον. Υπάρχουν κομματικά στελέχη που απλώς προσαρμόστηκαν στην ηγεσία Κασσελάκη περιμένοντας τις εξελίξεις και ήταν εμφανής η απουσία τους ή ο αρνητικός τους ρόλος -από πρόθεση ή ανεπάρκεια-, την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Το τι στάση θα κρατήσουν σε μία αντιπαράθεση Κασσελάκη-Τσίπρα έχει ενδιαφέρον.
Στο πλαίσιο της αντεπίθεσης του, ο Στέφανος Κασσελάκης προαναγγέλλει νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν θα είναι copy paste της τελευταίας στιγμής από τους επιμέρους τομείς του κόμματος. Υπόσχεται όμως και μία μείζονα μεταρρύθμιση στο κυβερνητικό πεδίο, εφόσον κερδίσει τις εκλογές: Διαχωρισμό υπουργών και βουλευτών. Λέει δε καθαρά ότι βουλευτές που θα θέλουν να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να παραιτούνται. Τέλος, επιμένοντας στις πρωτοβουλίες στο Παλαιστινιακό προαναγγέλλει ακτιβιστική ενέργεια στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας το Σεπτέμβριο.
Όχι στην “συγκόλληση”
Ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί έτσι να ανακόψει την δυναμική της προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως της διαμόρφωσης ενός νέου σχήματος της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Από τις διεργασίες αυτές, δεν έχει αποκλειστεί η Νέα Αριστερά. Είναι σαφές ότι σε μία τέτοια δυναμική δε χωρά ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού όλοι όσοι κατ΄αρχήν τις κινούν, δεν το θεωρούν καν “αριστερό”. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ήταν ένας έμμεσος τρόπος για να τον αμφισβητήσουν τα στελέχη του κόμματός του.
Είχε προϊδεάσει ο κ. Κασσελάκης με τις συνεντεύξεις του όταν δήλωνε ότι δεν πιστεύει «στις διαδικασίες κορυφής και ότι εάν μία συναίρεση των δυνάμεων της αριστεράς προκύψει από την βάση, τότε θα είναι υποψήφιος, ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα». Παράλληλα, είχε κάνει άνοιγμα στον Νίκο Ανδρουλάκη με πρόταση για κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες και συνεργασία στο συνδικαλιστικό πεδίο και κοινωνικό πεδίο. Η μπάλα πλέον είναι στον Αλέξη Τσίπρα και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν την συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Ο κ. Κασσελάκης έδειξε, με τις απομακρύνσεις των Γιώργου Τσίπρα και Θανάση Θεοχαρόπουλου, ότι δε θα διστάσει να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί για να υπερασπίσει το δικό του σχέδιο.
Η παρέμβασή του ενώ έχει κύριο στόχο το εσωτερικό του δικού του κόμματος και τα στελέχη που εμμέσως τον αμφισβητούν, έχει αντανάκλαση και στο ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε περιδίνηση αναζητώντας τον επόμενο αρχηγό του. Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ θα λαμβάνουν πλέον υπόψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα ηγεσία του είναι αρνητικός στο εν λόγω εγχείρημα. Εμμέσως ενισχύει τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι αρκετό για να διατηρήσει την ηγεσία του. Φυσικά, υπάρχει και η ανάγνωση ότι με την αυτοεξαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη διευκολύνεται η προσέγγιση στην Κεντροαριστερά. Από την άλλη όμως, τα στελέχη που μιλούν για προσέγγιση δεν έχουν τα καλύτερα αισθήματα για τον Αλέξη Τσίπρα.