ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν την άλλη Κυριακή

Πόσοι ψήφοι χωρίζουν Κασσελάκη και Αχτσιόγλου – Ανατροπή με την τρίτη θέση
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

«Ήταν μία απρόσμενα μεγάλη προσέλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα», ανέφερε στην δήλωσή του στην Κουμουνδούρου ο νικητής του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε ‘να αντέξεις’, λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, την δεύτερη και την Τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν ‘είσαι η ελπίδα μας’. Θέλω να τους πω ότι η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου».

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την δήλωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες των στην Λιβύη. «Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Αυτοί είναι οι ήρωες της κοινωνίας». Ακολούθως ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους του εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν για την δική μου καμπάνια αλλά και την διαδικασία των εκλογών».

Δευτέρα το απόγευμα, δόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έδωσε στην δημοσιότητα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση μετά την ενσωμάτωση του συνόλου των ψηφισάντων στα 537 από τα 537 Εκλογικά Τμήματα και μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ψηφοφόρων του εξωτερικού τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

 • Ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
 • Έγκυρα ψηφοδέλτια: 147.821
 • Λευκά: 293
 • Άκυρα: 1220
 • Επί των εγκύρων έλαβαν:
 • Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)
 • Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)
 • Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)
 • Παππάς Nίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)
 • Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)

Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα, «η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή για την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 μεταξύ των, με αλφαβητική σειρά: Αχτσιόγλου Έφη και Κασσελάκη Στέφανου». Σημειώνει τέλος ότι η παραπάνω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

Με τις εκτιμήσεις από τις πρώτες κάλπες που άνοιξαν να μιλούν για σημαντικό ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη, η υποψηφιότητα του οποίου τάραξε τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, τις περισσότερες φορές προκαλώντας τριβές και αντιδράσεις με τη στάση του και τις επιλογές του, ο υποψήφιος πήγε στα γραφεία του μαζί με τον σύντροφό του και τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ και βουλευτή Επικρατείας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν 

Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εσωκομματικές εκλογές ξεκαθαρίζει ποιος έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην επαναληπτική διαδικασία εκλογής προέδρου την Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΦΕ: «Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2023 μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι και όσες ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Παλαιά μέλη θεωρούνται όσα έχουν εγγραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Για το εξωτερικό ισχύει ο κατάλογος όσων είχαν ήδη εγγραφεί για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου».

Ακολούθως η ΚΕΦΕ ξεκαθαρίζει: «Νέα μέλη δεν εγγράφονται, ούτε μπορούν να ψηφίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που δεν ψήφισαν στις εκλογές, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 20-09-2023 και ώρα 18.00 να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο.
Το mail αποστολής είναι [email protected] και σε αυτό θα αποστείλουν τα εξής στοιχεία:
1. Ονοματεπώνυμο
2. Πατρώνυμο
3. Έτος Γέννησης
4. E-mail
5. Κινητό Τηλέφωνο
ή
1. Ειδικός Εκλογικός Αριθμός»

Δηλώσεις Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου-Παππά

Το στίγμα για μία μαχητική αναμέτρηση την δεύτερη Κυριακή έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία βγήκε δεύτερη στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα είναι μια μεγάλη βραδιά για την παράταξη μας, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της αριστεράς στη σύγχρονη εποχή, για ένα κόμμα που θα είναι ισχυρό, σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη νέα νικηφόρα μας πορεία. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συμμετοχή σας. Ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα».

Στην συνέχεια έστρεψε τα πυρά της κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή. Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο στη Βουλή και την κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων, έχουμε ευθύνη απέναντι στον λαό να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε κ αι πως θα το πετύχουμε. Και αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς. Και θα το επιτύχουμε εάν έχουμε πίστη στις δυνάμεις στην κοινή πορεία και στους αγώνες που δώσαμε.. .Μαζί λοιπόν για τους αγώνες που έρχονται και για την ζωή που μας αξίζει».

Στίγμα προθέσεων απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τους συντρόφους, τη νεολαία και το κόμμα και πρόσθεσε: κυβέρνηση της ΝΔ: «Βάλαμε μία παρακαταθήκη. Ωστόσο είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής». Κλείνοντας σημείωσε ότι «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

«Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», ανέφερε στην δήλωσή του ο Νίκος Παππάς.

  Η καβάτζα των 50.000 και τα τρία εμπόδια για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τρίτος στη σειρά εκλογής Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητα του. Ο κ. Παππάς τόνισε ακόμη: «σε κάθε περίπτωση όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο. Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Σενάρια για Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν σενάρια για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί αρχηγός του κόμματος. Ο υποψήφιος για νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι βουλευτής και αν εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο που προηγήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, όπου είχε ορίσει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τον Μιχάλη Κατρίνη, καθώς ο εκλεγείς πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη υπάρχει ένα σενάριο που μπορεί να τον οδηγήσει απευθείας στην Βουλή καθώς υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας αρκεί να υπάρξουν παραιτήσεις 6 προσώπων. Πιο αναλυτικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν τρεις βουλευτές Επικρατείας που σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης είναι 6ος επιλαχών στην σχετική λίστα.

Εάν λοιπόν ένας εκ των 3 εκλεγμένων βουλευτών επικρατείας (Οθων Ηλιόπουλος, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) παραιτηθεί και στην συνέχεια παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Αθανάσιος Τσακρής, Γεωργία Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής και κατ’ επέκταση πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι το σενάριο που θέλει τον κ. Κασσελάκη να παίρνει απευθείας την έδρα σε περίπτωση παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου ως αυτόματη ανταλλαγή εδρών μεταξύ υποψηφίων της ομογένειας δεν ισχύει καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Η δήλωση Τσίπρα

Μετά την ψηφοφορία, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Σήμερα μιλούν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες. Το δικό τους “παρών”, μαζί και το δικό μου δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ». «Με τον Αλέξη και για τον Αλέξη» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προσερχόμενος να ψηφίσει στο Περιστέρι. «Πάμε να πάρουμε τη χώρα πίσω» δήλωσε ακόμη μπροστά στο πλήθος που τον υποδέχθηκε έξω από το εκλογικό κέντρο.

  Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ με την ματιά των τουρκικών ΜΜΕ

Όπως προαναφέραμε, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες: Στις 17:20 η συμμετοχή ξεπέρασε τις 100.000 και λίγο πριν τις 18:00 έφτασε τις 110.000 εκ των οποίων περίπου 25% είναι νέα μέλη που ανέρχονται στις 35.000. Λίγα λεπτά μετά τις 18:00 οι ψηφίσαντες είχαν φτάσει τους 112.000. Με τους ρυθμούς αυτούς, η εκτίμηση είναι ότι οι ψηφοφόροι θα είναι τελικά πάνω από 130.000.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Κουμουνδούρου, μέχρι τις 11:00 το πρωί είχαν ψηφίσει 25.262 άτομα. Από αυτά, τα 5.386 είναι νέα μέλη, ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 25%. Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου στα εκλογικά κέντρα σχηματίζονται ουρές. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η προσέλευση και στην Κρήτη. Το μέγα ερώτημα είναι αν το κόμμα θα βγει ενωμένο από την διαδικασία.

 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι