ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη από τους “100” – Τη στηρίζει ο Πολάκης

Πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη από τους “100” – Τη στηρίζει ο Πολάκης

Στην ομιλία του κατά την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης παρότρυνε τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε έξοδο από το κόμμα. Από τη πλευρά τους αμέσως μετά την ομιλία του, οι 100 της ΚΕ κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του.

Παράλληλα, ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, κατέθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, σημειώνοντας πως «πίστεψα στον Κασσελάκη και τον στήριξα. Έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε. Θα περιμένω να ακούσω την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη», τόνισε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε: «Αν δεν περάσει η πρόταση παραμένω. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οδήγησε (σσ. αναφέρεται στον Κασσελάκη) μόνος σου το κόμμα σε εκλογές. Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός. Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε».

Η ομιλία Κασσελάκη

«Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος αν πηγαίναμε σε εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως «δεν την έχω ανάγκη την καρέκλα. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου όπως προβλέπει το καταστατικό και θα πάει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αντικρίσει τη βάση του 2024». «Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν κουρασμένο κόσμο. Θέλω να τον σεβαστώ. Τον Φεβρουάριο (εννοεί στο Συνέδριο όταν είπε “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”), ο κόσμος είχε αντοχές. Τώρα έχουν εξαντληθεί. Όσο ελκυστικό και αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρων είναι κάποιες φορές να μην το σηκώσεις». Για το βασικό σημείο της κριτικής που δέχεται, το χαμηλό ποσοστό των ευρωεκλογών, κατέφυγε στην «θεωρία της υπονόμευσης από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους», στην οποία εμμέσως πλην σαφώς έβαλε και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Τσίπρας είναι αυτός που με έφερε στην πολιτική. Αυτός με “φύτεψε” στο επικρατείας. Τιμώ την κυβέρνησή του. Έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες, το πρώτο εξάμηνο, ο νόμος Κατρούγκαλου και το ύψος του μαξιλαριού. Η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω “Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο”. Το ότι δεν έγινε κάτι από τα δύο είναι προσωπική του επιλογή και το σέβομαι», τόνισε για τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως «συνηθίζεται οι πρώην πρόεδροι να στηρίζουν τους διαδόχους τους». Συνεχίζοντας για το κλείσιμο των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή» και «Στο Κόκκινο»: «Τον μουτζούρη των αποφάσεων, λόγω της αρχής “να μπαίνουν όλα κάτω από το χαλί” δεν θα μου το φουρτώσει κανείς», επισήμανε.

Αναφερθείς στον Παύλο Πολάκη, τον χαρακτήρισε «άνθρωπο κρίκο στο κόμμα». Όπως είπε, «επέδειξε μια μη ορθή συμπεριφορά. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε η δική μου ηθική επέβαλε τη διόθρωση του λάθους. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και ας ήξερα ότι θα δω πρωτοσέλιδα ότι ο Κασσελάκης υποτάχθηκε στον Πολάκη. Θα είμαι πάντα απέναντι στη χυδαιότητα. Και δεν με νοιάζει η επιλεκτική σιωπή όταν εγώ δέχομαι χυδαίες επιθέσεις», σημείωσε.

Ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας για την προβολή του lifestlye του («μασκαριλίκια»), πέρασε στην αντεπίθεση: «Είχα μια τελείως διαφορετική εικόνα για την προβολή στα media από τη χώρα που ήρθα. Υπέπεσα στην υπερέκθεση με την αγνότητα της διαφάνειας. Μετά τις ευρωεκλογές προσπαθώ να διαφυλάξω κάθε πτυχή της προσωπικής μου ζωής», είπε αρχικά και συνέχισε: «Αγαπητέ Παύλο ανεβάζεις φωτογραφίες με τα ψαρέματα και την οικογένειά σου και καλά κάνεις Πού αρχίζει και πού τελειώνει το lifestyle; Μήπως είναι αυτό αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής. Εγώ επιλέγω να κινούμαι και πάνω και κάτω από τα 200 μέτρα γιατί αυτή είναι η ζωή μου και η επιλογή μου». Για την πρότασή του για νέο όνομα είπε: «Δεν άρεσε το όνομα, δεν έχω κανένα εγωισμό να επιμείνω. Ας τεθεί σε διαβούλευση στο συνέδριο», σχολίασε. Παράλληλα, περιέγραψε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», για να προσθέσει όμως «δεν είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει».

Οι προτάσεις

«Θέλουμε ένα σύγχρονο αριστερό και μοντέρνο κόμμα που να είναι ελκυστικό; Που θα τιμά τις ιστορικές του καταβολές; Που θα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να φέρει πιο κοντά τους νέους;», είπε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας στη συνέχεια εκτενή αναφορά στις αλλαγές που θέλει να φέρει στο οργανόγραμμα του κόμματος.

Όπως ανέφερε, «βασικός στόχος των αλλαγών είναι να περιορίσουμε την γραφειοκρατία και να εφαρμόσουμε την άμεση δημοκρατία με συμμετοχικότητα και συμπεριληπτικότητα». «Εισηγούμαι την αναβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής με 201 μέλη. Θα συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο και όποτε χρειάζεται. Θα επεξεργάζεται τις προτάσεις των περιφερειακών επιτροπών και θα είναι μεταξύ άλλων αρμόδια γο το νέο σχήμα γραμματέων», υπογράμμισε και σημείωσε πως για τους βουλευτές εισηγείται την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. «Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προτείνω να καταργηθούν όλες οι τοπικές φράξιες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από τις Περιφερειακές Ενότητες. Άλλους συντρόφους να εκλέγει η Ανατολική Αττική, άλλους ο νότιος τομέας, άλλους ο δυτικός κλπ», επισήμανε. Παράλληλα, πρότεινε το 100% των υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να εκλέγονται από τη βάση και ο πρόεδρος να διατηρεί μόνο τις επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Εάν παραμείνω πρόεδρος αυτό θα κάνω. Βεβαίως εάν. Δεν έχετε δει τα κανάλια και τις ειδήσεις;», σχολίασε. «Ποιοι φοβούνται τη βάση; Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν μιλάω μόνο για όσα με συμφέρουν. Μιλάω και για τα δύσκολα, μιλάω για όλα», είπε.

Πρότεινε ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται «με καθολική ψηφοφορία από την βάση του κόμματος: τα μέλη και τους φίλους» και όχι μόνο από τα μέλη όπως γίνεται τώρα ενώ αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση κάθε υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής να είναι μέλος του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει σαν να θεωρεί ότι οι αντίπαλοι του δεν θα έχουν τελικά την πλειοψηφία για να επιβάλλουν την πρόταση μομφής. Θέλησε να συνδέσει την αμφισβήτηση με την πρόθεσή  του να αλλάξει το κόμμα, που δήθεν συναντά αντιδράσεις και επέμεινε στην πρότασή του για τις καταστατικές αλλαγές. Επέμεινε στην διαβούλευση για αλλαγή ονόματος και συμβόλου και επιπλέον πρότεινε αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου με συμμετοχή όχι μόνο των μελών αλλά και των φίλων.

Ένταση με τους εργαζόμενους της Αυγής

Ένταση επικράτησε στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνθήματα διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον Στέφανο Κασσελάκη οι εργαζόμενοι της Αυγής και του “Στο Κόκκινο”. Οι εργαζόμενοι που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Ξενοδοχείο που πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή, λίγο πριν έλθει ο πρόεδρος του κόμματος μπήκαν μέσα στην αίθουσα που διεξάγονται οι εργασίες φωνάζοντας «απλήρωτη εργασία χρωστούμενοι μισθοί φέρανε την διάλυση σε Κόκκινο και Αυγή» και «ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά κι αριστερά».

Οι εργαζόμενοι σε κείμενό τους αναφέρουν ότι «κανένα σχέδιο βιωσιμότητας, εξυγίανσης και ανασυγκρότησης δεν έχει παρουσιαστεί».Η συνεδρίαση που είχε οριστεί για τις 12.00 άρχισε με καθυστέρηση καθώς ο κ. Κασσελάκης προσήλθε μετά την 1.30 το μεσημέρι. Έν τω μεταξύ έντονες είναι οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο καθώς 100 μέλη κατέθεσαν πρόταση που ζητούν εκλογές. Ωστόσο χρειάζονται 148 για να υποβληθεί πρόταση μομφής. Η μάχη των συσχετισμών και του προσεταιρισμού στελεχών συνεχίζεται.

Το κείμενο των 100

Υπενθυμίζεται ότι με ένα σκληρό κείμενο, 100 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάη και του ζητούν προσφυγή στην βάση. Στο κείμενο ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις ενέργειές του τους τελευταίους μήνες καταλογίζοντας του την ευθύνη για την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα. Το κείμενο των 100 μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι “στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα” και καλεί τον κ. Κασσελάκης να πάρει την πρωτοβουλία για την προσφυγή στην κομματική βάση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Κατόπιν τούτου είναι ανοικτό εάν οι 99 στην περίπτωση που δεν δεχθεί ο κ. Κασσελάκης την πρόταση τους καταθέσουν πρόταση μομφής στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στους υπογράφοντες είναι και οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, Διονύσης Καλαματιανός. Σημειώνεται ότι παρόμοια πρόθεση έχει εκφράσει και ο Παύλος Πολάκης με δικό του σκεπτικό που δεν ταυτίζεται με τους 100.

Αναλυτικά το κείμενο:

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καθιστά ιστορικής σημασίας το χαρακτήρα της και ανάλογης βαρύτητας τις ευθύνες όλων. Το κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση. Αν δεν απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στις αιτίες της, θα συνεχίζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και να απογοητεύει τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες.

Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τον κόσμο από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, το σοσιαλιστικό χώρο, την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους αγώνες που δώσαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα μικρό κόμμα, κυβέρνηση του τόπου και αξιωματική αντιπολίτευση. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο.

Τους τελευταίους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, με κύρια ευθύνη του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παράγει καθημερινά αρνητικά αντί για θετικά γεγονότα, παραπολιτική αντί για πολιτική, εσωστρέφεια αντί για εξωστρέφεια. Αυτή η κατάσταση, όσο συνεχίζεται, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος, τραυματίζει την ενότητά του και πληγώνει τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του.

Ο κατάλογος είναι μακρύς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από τις ανυπόστατες αναφορές του Προέδρου σε μαύρα ταμεία, τις οποίες ανακάλεσε μετά την κατακραυγή, έως τις απαράδεκτες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα με μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις. Από τη διαρκή αναζήτηση εσωτερικών εχθρών έως την δημόσια στοχοποίηση στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Από τους παιδαριώδεις χειρισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έως τον διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αντικατάσταση του Προεδρείου της για χάρη εσωκομματικών συσχετισμών.

Σε αυτά προστίθεται η λογική των εκκαθαρίσεων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, διότι εξέφρασε την πολιτική του άποψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα μιας αντιδημοκρατικής λογικής, ξένης μέχρι σήμερα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά συνολικά για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο.

Ταυτοχρόνως, οι χειρισμοί στο κρίσιμο ζήτημα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, την εφημερίδα “Η Αυγή” και τον ρ/στ “Στο Κόκκινο”, με τη συστηματική απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών δεδομένων και κυρίως με την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενούς τους, έδωσε την εικόνα της απουσίας ενσυναίσθησης και δεν τιμά το κόμμα μας ως ένα κόμμα της Αριστεράς που πάντα υπερασπιζόταν τα εργασιακά δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Παρά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποχώρησε κι άλλο κι αντί να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική, απομακρύνθηκε κι άλλο από αυτή.

Είναι αναγκαίο, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον προοδευτικό χώρο, γιατί διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς, όπως συμβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η σημερινή ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κοινωνική αντιπολίτευση, που αυτές τις ημέρες διαδηλώνει μαζικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να βρει διέξοδο και να μεταφραστεί σε προοδευτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια προς όφελος των λίγων και ισχυρών και σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και προωθεί ένα παραγωγικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, έχει διαλύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει κουρελιάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, προωθεί την εμπορευματοποίηση της δημόσιας και συμπεριληπτικής Παιδείας και τη συρρίκνωση των δομών της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών ούτε και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας το κόμμα μας έχει επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη στήριξη Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μείωση του κόστος στέγασης, την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας παρουσίας μας η πολιτική μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία, με ευθύνη του Προέδρου απασχολούμε τη δημόσια σφαίρα συχνά με παραπολιτική.

Αντί ο Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστή και κινητήριο μοχλό με στόχο μια μεγάλη προοδευτική εκλογική συνεργασία, όπως λέει άλλωστε και η απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, πλέον μιλάει απαξιωτικά για τις συνεργασίες ως δήθεν σχέδια της διαπλοκής.

Σε μια εποχή που απαιτούνται ευρύτερες συνθέσεις και υπερβάσεις, αδυνατεί ως Πρόεδρος να πετύχει τις αναγκαίες συνθέσεις μέσα στο κόμμα μας τροφοδοτώντας τον εσωτερικό διχασμό και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια λογική περιχαράκωσης στα – όλο και πιο στενά – όρια ενός κόμματος που διαρκώς συρρικνώνεται, μακριά από τις ανάγκες της εποχής και τις προσδοκίες του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Την επιδίωξή του για ένα μικρό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα προδίδουν και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, όπως η αντικατάσταση των Οργανώσεων Μελών από λέσχες, η κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Πολιτικής Γραμματείας, η αποδυνάμωση της Κεντρικής Επιτροπής, οι υπερεξουσίες του Προέδρου κ.ά.

Προτάσεις που οδηγούν στη ρευστοποίηση του κόμματος, στη διάρρηξη της κομματικής συνοχής και των συντροφικών δεσμών, στην αποδυνάμωση της καθημερινής δράσης και παρουσίας του στην κοινωνία και εν τέλει στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών σε ένα απολύτως συγκεντρωτικό κόμμα.

Όσο για τη διαρκή επίκληση των μελών και του ρόλου τους από τον Πρόεδρο, είδαμε πόσο υποκριτική είναι όταν απέρριψε την πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα για τις συνεργασίες αλλά το βλέπουμε και τις τελευταίες ημέρες που αρνείται πεισματικά να προσφύγει στη βάση και επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από οριακούς συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιούμε ένα μεταλλαγμένο κόμμα, που δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη δημοκρατία, στις αρχές και τις αξίες μας και στη διαφορετική άποψη. Αυτό θα πρέπει να είναι και το επίδικο όλων των συντροφισσών και των συντρόφων σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία, που διακινδυνεύει εν τοις πράγμασι την ενότητα μας.

Παράλληλα, η φαρσοκωμωδία στην οποία εξελίσσεται η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο αλλαγή του ονόματος του κόμματος προσθέτει μια ακόμα ψηφίδα στην εξαιρετικά αρνητική εικόνα του κόμματος και στην απουσία οποιασδήποτε σοβαρότητας ακόμα και σε τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την ιστορία χιλιάδων ανθρώπων και αγωνιστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική για να τον οδηγήσει στην ανάκαμψη, όχι για να τον συρρικνώσει, όχι για να τον διαλύσει και προφανώς όχι για να ιδρύσει πάνω του ένα δικό του προσωπικό κόμμα.

Είναι προφανές ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την περαιτέρω συρρίκνωση, τη φθορά και την απογοήτευση ακόμη περισσότερων αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και μόνο με καθαρές λύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με εσωστρέφεια, διχασμό, δημιουργία εσωτερικών εχθρών και παραπολιτική, όπως συμβαίνει σήμερα ή θα αλλάξει πορεία, με εξωστρέφεια, ενότητα, συνθέσεις και παραγωγή πολιτικής;

Θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή θα ακολουθήσει μια πορεία στην περιχαράκωση και στη συρρίκνωση σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, που τον οδηγεί η σημερινή του ηγεσία;

Θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένα συγκεντρωτικό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα από τον Πρόεδρό του και από μια ομάδα ανθρώπων γύρω του ή θα παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών;

Ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση είναι τα χιλιάδες μέλη και φίλοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του κόμματός μας στη νέα συνθήκη που έχει διαμορφωθεί. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, οφείλει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Το κείμενο υπογράφουν οι:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)
ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΒΑΘΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΤΑΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΙΣΒΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΝΙΔΟΥΝΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΓΚΑΙΤΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΓΡΑΨΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΔΕΔΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΕΔΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (ΤΖΕΝΗ)
ΔΟΥΪΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΚΑΒΙΤΣΑΣ ΦΟΙΒΟΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΚΑΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΤΑΝΙΑ)
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΗ
ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΤΙΝΑ)
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
ΚΟΡΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΚΟΡΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΥΡΑΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ BESSON ΑΙΜΙΛΙΑ
ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΚΡΥΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΜΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΣΤΡΟΠΕΡΟΥ ΛΟΥΚΙΑ
ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΤΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΟΥΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΙΩΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΡΑΣΙΝΑ
ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΕΥΗ
ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
ΡΩΣΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΑΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΙΔΕΡΗ ΣΟΦΙΑ
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΟΥΛΤΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΤΑΥΛΑΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΤΖΕΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΤΣΙΑΪΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ
ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ ΒΑΝΑ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΘΕΝΙΑ
ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΟΥΡΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΨΑΡΡΑ ΑΝΝΑ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Τον Γκραμσι παλι ποιος του τον σφυριξε.
Εκτος κι αν διαβαζει κρυφα τη νυχτα!!

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx