ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί είπε ο Σαμαράς για τις υποκλοπές – Κατάμεστο το “Παλλάς”

Κατάμεστο το θέατρο για την ομιλία Σαμαρά – Μανιφέστο από τον πρώην πρωθυπουργό

Aναφορά στις υποκλοπές έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στο τέλος της ομιλίας του. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας είναι αυτή που θεμελίωσε την δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί».

Στην αρχή της ομιλίας τους στα εγκαίνια του φερώνυμου ιδρύματος του, τόνισε πως υπήρξε μάχιμος πολιτικός και παραμένει μάχιμος πολιτικός. «Τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει. Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως χάρη στις ενέργειες της δικής του κυβέρνησης τα μέλη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στη φυλακή όταν εγκλημάτησαν. Ακόμη αναφέρθηκε στην Τρόικα, λέγοντας πως «του πρότεινε να μεταφέρει σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. Δεν το δέχτηκα. Δυστυχώς το δέχθηκαν κάποιοι άλλοι αργότερα», μία έμμεση αναφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τον διαδέχτηκε.

Παράλληλα άφησε αιχμές στην ΕΕ για την στάση τους στα ενεργειακά, καθώς όπως τόνισε αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές και χαρακτήρισε τη στάση ως «μαζική τύφλωση». Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως τα επιδόματα είναι σωστά και χρήσιμα αλλά «να μην μας γίνουν εθισμός», ενώ χαρακτηρίζει “ντροπή” τις απόψεις πως το δημογραφικό μπορεί να συνδεθεί με το μεταναστευτικό.

Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης». «Ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατάμεστο το θέατρο

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θυμίζοντας πως είχε ξεκινήσει «επί Σαμαροβενιζέλων, ας το πω έτσι, από τον Γιάννη Μανιάτη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σταμάτησε. Ευτυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός διόρθωσαν το λάθος εκείνο. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ενισχυμένη εξοπλιστικά.

Το θέατρο ήταν κατάμεστο, ενώ το παρόν δίνουν τιμώντας τον Αντώνη Σαμαρά, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και πάρα πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ιδρύματος Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά, που τόνισε πως σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του.

Όπως τόνισε η Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά, η «στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερα συγκινητική, ενώ για την κοινή τους διαδρομή τόνισε πως ήταν όμορφη, αλλά και δύσκολη». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του, ενώ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Οδυσσέα Ελύτη.

Οι στόχοι του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα έχει ήδη συσταθεί στην Αθήνα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, η απονομή βραβείων σε συγγραφικά έργα πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κ.λπ. χαρακτήρα, η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών, που σχετίζονται με τους σκοπούς του ιδρύματος, καθώς και η πιθανότητα χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων-υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών. Το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx