Κατάπαυση πυρός και πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό – Τα συμπεράσματα Δένδια
18/05/2021Στην επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη και τις εκεί επαφές του είναι στραμμένο το βλέμμα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα με αφορμή και το Μεσανατολικό. Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού γίνεται την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα και πληθαίνουν οι φωνές που εκφράσουν φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση, εξαιτίας της κλιμάκωσης.
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε το πρωί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο συζήτησε το θέμα «της προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους», όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Συναντήθηκε επίσης και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή, υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης έντασης και των συγκρούσεων με την Χαμάς στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, στα Παλαιστινιακά εδάφη, και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, αντί του ομολόγου του υπουργού Εξωτερικών, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς αυτή η συνάντηση δεν ήταν εφικτή, εξαιτίας του προγράμματος του τελευταίου. Μετά δε την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του μετέβη στην Ιορδανία, χώρα τοποτηρητή των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφαντί.
Η πρωτοβουλία Δένδια
Την πρωτοβουλία Δένδια, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους μέλους της ΕΕ που επισκέπτεται την εμπόλεμη περιοχή, χαιρέτισε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ο Κροάτης ομόλογός του, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, εκφράζοντας την υποστήριξή του. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί προσήλθαν, ωστόσο, διχασμένοι στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο ολοκληρώθηκε το απόγευμα.
Στο τραπέζι τέθηκε η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και αναζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί να παρέμβει η ΕΕ, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και τερματισμός των συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον Μπορέλ άλλωστε, «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας». Η ΕΕ πάντως δείχνει αδύναμη να παρουσιάσει μια ενιαία και συγκροτημένη θέση για το ζήτημα, ενώ το Βερολίνο, και προσωπικά η Μέρκελ, υπερτονίζπυν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας επαφές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζ. Απόψεις για την κρίση αντάλλαξε όμως και με τον τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου, και προσωπικά ο Ερντογάν, εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγορείται ότι εργαλειοποιεί την ισλαμιστική Χαμάς στην αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ, εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας νέα σκληρή επίθεση εναντίον του Αμερικανού ομολόγου του. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι, με την στήριξή του στο Ισραήλ, «έβαψε τα χέρια του στο αίμα». Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην Παλαιστίνη, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει σε παραλληλισμό με την Κύπρο. Επιτέθηκε άλλωστε, για άλλη μία φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να τίθεται καν θέμα αποχώρησης των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.
Έκλεισε η χαραμάδα ελπίδας
Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, ενώ σήμερα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό τους, αν και οι δύο πλευρές δεν δείχνουν, για την ώρα, διάθεση να ακούσουν τις διεθνείς εκκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ ο Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σίσι θα έχουν εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας.
Χαραμάδα ελπίδας είχε αφήσει προς στιγμή η απόφαση των ισραηλινών αρχών να ανοίξουν το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετά από εννέα ημέρες βίαιων συγκρούσεων. Την απόφαση χαιρέτισε ο ΟΗΕ, ζητώντας το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ για να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η τροφοδοσία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πριν από λίγο, ωστόσο, το ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Cogat, γνωστοποίησε ότι εκτοξεύτηκαν οβίδες προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις». Μετά από αυτό, το Cogat, ανακοίνωσε ότι «αποφασίσθηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών».