Κατάθεση-βόμβα από τον Φρουζή στην επιτροπή για τη Novartis
12/11/2019Καθοριστική για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis ήταν η σημερινή συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ειδικά μετά την επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση, την περασμένη εβδομάδα, η οποία είχε αναβληθεί πριν καν ξεκινήσει, εξαιτίας της παρουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, που έχουν εξαιρεθεί.
Το θέμα αυτό απασχόλησε και την σημερινή συζήτηση, καθώς είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αναιρεθεί η απόφαση εξαίρεσης του Τζανακόπουλου και του Πολάκη. Ανάλογο αίτημα είχε καταθέσει και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, το οποίο συζητήθηκε παραλλήλως με την αίτησή του να εξαιρεθούν, λόγω μεροληπτικής στάσης, οι βουλευτές Θανάσης Πλεύρης (ΝΔ), Κώστας Κυρανάκης (ΝΔ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ).
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσέλθουν στη συνεδρίαση οι εξαιρεθέντες βουλευτές Τζανακόπουλος και Πολάκης διευκόλυνε την εξέταση των αιτημάτων, καθώς και την έναρξη της κατάθεσης του Κωνσταντίνου Φρουζή. Η Επιτροπή απέρριψε, ωστόσο, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα αιτήματα του Παπαγγελόπουλου.
Οι τρεις βουλευτές αντέκρουσαν τα επιχειρήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι μεροληψίας. Ο βουλευτής της ΝΔ Κυρανάκης αρνήθηκε ότι έχει κάποια βάση η μεροληψία ως λόγος εξαίρεσης του, ενώ ο συνάδελφός του Πλεύρης τόνισε ότι η Επιτροπή ερευνά τον ρόλο του Παπαγγελόπουλου και όχι την υπόθεση Novartis.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Ο ίδιος επανέλαβε πως ό,τι έπραξε ως νομικός σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη, την εποχή που ήταν υπουργός, δεν αφορούν την ερευνόμενη υπόθεση και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε δικηγόρος του Μανιαδάκη, αν και παραδέχθηκε ότι τον γνώριζε από το υπουργείο. Από την πλευρά του ο Κεγκέρογλου απέδωσε το αίτημα Παπαγγελόπουλου στα όσα είπε ως εισηγητής του ΚΙΝΑΛ και υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για διατύπωση πολιτικής θέσης, αλλά για την πρόταση του κόμματος με βάση την δικογραφία.
Στις αποφάσεις αυτές αντέδρασε ο Τζανακόπουλος, ο οποίος έχοντας δίπλα του τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή κατηγόρησε την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για μεθοδεύσεις και για υπονόμευση των θεσμών. «Οι μάσκες σήμερα έπεσαν» είπε ο Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Πρόσθεσε επίσης ότι, προκειμένου να καταθέσει ο Φρουζής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρίαση από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα. Η αναφορά του πάντως ότι η σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει και παραμένει αναλλοίωτη επιβεβαιώνει όσα είχε πει νωρίτερα για διαφοροποίηση, κατά περίσταση, της στάσης του ίδιου και του Πολάκη έναντι της Επιτροπής.
Η “βόμβα” Φρουζή
Το δεύτερο μεγάλο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εξέταση του Φρουζή, η οποία είχε αναβληθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν τότε επιρρίψει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία των εξαιρεθέντων βουλευτών του καθιστούσε άκυρη την συνεδρίαση. Ο αντιπρόεδρος της NOVARTIS Hellas, ο οποίος είναι το πρώτο πρόσωπο που κλήθηκε στην επιτροπή, κατέθεσε τελικά για σαράντα λεπτά και θα συνεχίσει την προσεχή Πέμπτη.
Ο ισχυρός άνδρας της Novartis πρόλαβε, ωστόσο, να ρίξει την “βόμβα”. Φέρεται να είπε στην Επιτροπή ότι ενώ του είχε ασκηθεί δίωξη, προσκλήθηκε στη συνέχεια σε άτυπη συνάντηση με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, όπου, παρουσία δύο επίκουρων εισαγγελέων, του προτάθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να καταθέσει για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να παραμείνουν στην Επιτροπή οι βουλευτές του Πολάκης και Τζανακόπουλος, αλλά παραλλήλως θέλει να προχωρήσει η εξέταση του ισχυρού άντρα της Novartis, για να διώξει από πάνω του τις κατηγορίες ότι οι βουλευτές του την εμπόδισαν. Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Λάππας διαμηνύει ήδη από την ώρα που ματαιώθηκε η πρώτη συνεδρίαση, ότι σήμερα ο Φρουζής θα εξεταστεί κανονικά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ακουστεί τελικά ο Φρουζής, ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τους τόνους. Χωρίς να μιλήσει για αποχώρηση, ο Τζανακόπουλος είχε αφήσει από το πρωί ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιείται η στάση του ίδιου και του Πολάκη, κατά περίπτωση, στην διάρκεια λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής. «Θα επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά, υπερτονίζοντας ότι παραμένουν μέλη της Επιτροπής και ότι δεν έχουν αντικατασταθεί από τον πρόεδρο του κόμματος.
Αν και δεν το είπε ξεκάθαρα, αποκάλυψε τον σχεδιασμό οι δύο βουλευτές να μην εμφανιστούν στην σημερινή συνεδρίαση, όπως και έγινε. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται πως δεν θα το κάνουν στην επόμενη. Ο ίδιος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά «αποχώρηση». Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο αίτημα του Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση των βουλευτών Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου.
Είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την παραμονή βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή, οι οποίοι ήταν δικηγόροι προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση NOVARTIS. «Η ουσία είναι αν ο Πλεύρης ήταν δικηγόρος του Μανιαδάκη. Όχι, εάν εγώ πήγα στον Άρειο Πάγο επίσκεψη, για την οποία έχω κάνει αναφορά στο briefing», είπε ο Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
Στο θέμα αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ή θα εφαρμόσουν για τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία, ή θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα». Επιμένει, βεβαίως, ότι η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών του αποτελεί εκτροπή «από τις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», υποστηρίζοντας ότι «η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη σύνθεσή της».
Δικαστικές εξελίξεις
Από την πλευρά του, ο Πλεύρης, υποστηρίζει ότι δεν συναντήθηκε ποτέ «ιδιωτικά ή με οποιονδήποτε ρόλο» με τον Φρουζή, αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν νομικός σύμβουλος του Γεωργιάδη. Τονίζει, ωστόσο, ότι αν η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης αποφασίσει την εξαίρεσή του, εκείνος θα την σεβαστεί και δεν θα παραμείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε και το αίτημα του Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι βουλευτές της ΝΔ Κυρανάκης και Πλεύρης, καθώς και ο Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.
Σημειώνεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Παπαγγελόπουλος, τον ρόλο του οποίου ερευνά η ειδική επιτροπή, δήλωσε την Δευτέρα ότι «οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, οφείλουν άμεσα να δηλώσουν εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους». Σημείωσε, μάλιστα, ότι στην αντίθετη περίπτωση θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης» και με μια τέτοια ενέργεια θα πλήξουν το κύρος της Επιτροπής, ακυρώνοντας παραλλήλως και το έργο της.
Εξελίξεις υπάρχουν, όμως, και στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, καθώς την Δευτέρα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Αθήνας, προκειμένου η δικογραφία να ανατεθεί σε εφέτες. Λίγες ώρες αργότερα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου.
Η Τουλουπάκη, η οποία αποδίδει στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ την πράξη του αδικήματος της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση, ζητά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του, μετά την άρση ασυλίας του που ψήφισε η Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την άρση ασυλίας του είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Λοβέρδος, ο οποίος σχολιάζοντας την εξέλιξη κάνει λόγο για «αμετανόητους σκευωρούς που θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματά τους, όπως ο Ποινικός Κώδικας ορίζει».