ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκλογές στη Χειμάρρα στις στις 4 Αυγούστου χωρίς Μπελέρη – Οργή της Αθήνας

Εκλογές στη Χειμάρρα στις στις 4 Αυγούστου χωρίς Μπελέρη - Οργή της Αθήνας,

Με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας, ο Φρέντη Μπελέρη καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας. Έντονη αντίδραση από την Αθήνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ σε απόλυτο συντονισμό κι επιβεβαιώνοντας φήμες ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επιδίωκε εκλογές στη Χειμάρρα εντός Αυγούστου, κινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για καθαίρεση του Μπελέρη, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ που εκπροσωπεί πολιτικά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και έμπειροι νομικοί χαρακτήρισαν αναρμόδια την Επιτροπή. Στη συνέχεια όμως ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Ένγκελ Αγκάτσι, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορισμό ημερομηνίας και προκύρηξη εκλογών.

Δύο στοιχεία θα πρέπει να σημειωθούν: η προθεσμία άσκησης έφεσης στο αρμόδιο Εκλογοδικείο για απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών ορίζεται σε 30 ημέρες και μάλιστα εργάσιμες. Ο κ. Ντούλες είχε δηλώσει ότι θα ασκηθεί έφεση. Δεύτερο ότι ο κ. Αγκάτσι κατηγορείται δημόσια και από ΜΜΕ για υποθέσεις υφαρπαγής ακινήτων στις περιοχές Αυλώνα, Χειμάρρα κι Άγιοι Σαράντα.

Για τις 11 Ιουλίου το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καλέσει διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα. Βασικό αίτημα η παραίτηση της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του Έντι Ράμα άμεση προσφυγή σε εκλογές.

Η αντίδραση της Αθήνας

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τονίζει ότι συνιστά καινοφανή πρακτική η καθαίρεση Μπελέρη και θέτει ερώτημα σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου  Επίσης, ζητά από τις αλβανικές αρχές να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

 

 

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ilirjan Celibashi, τόνισε ότι η επιτροπή «δεν ευνοεί κανέναν και ότι η απόφαση δε λήφθηκε με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου». Ο Celibashi υπογράμμισε επίσης ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να ακυρώνει θητείες. Ο δικηγόρος του Φρέντη Μπελέρη από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει την θητεία του ως δημάρχου, καθώς δεν άσκησε ποτέ τα καθήκοντά του.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Μπελέρης δικαιούται εντός μίας βδομάδας να προσφύγει με έφεση στο Εκλογοδικείο. Σε περίπτωση που η σημερινή απόφαση παραμείνει σε ισχύ και στο Εκλογοδικείο, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ορίσει την ημέρα των πρόωρων εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας, που θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 40 ημερών.

Σημειώνεται ότι, στη σημερινή ακρόαση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή παρέστη με τη συνοδεία αστυνομίας και ο ίδιος ο Μπελέρης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι