Κάτι νόστιμο μαγειρεύουν Καραμανλής με Σαμαρά…
04/10/2022Τελικά, έτσι όπως το πάνε, σε λίγο ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνουν κολλητοί. Μετά το δείπνο που είχαν στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι ο δρόμος άνοιξε για τα καλά. Έτσι, μέσα στην καλή χαρά, τα ζεύγη Καραμανλή και Σαμαρά βρέθηκαν μαζί στη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη, κοινού φίλου των δύο, στο Ηρώδειο.
Είναι η πρώτη δημόσια αυτή τη φορά κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, όχι τυχαία λένε οι γνωρίζοντες τα της γαλάζιας παράταξης. Και μάλλον έχουν δίκιο, αφού και οι δύο είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι πολιτικά μηνύματα στέλνουν με τις εμφανίσεις τους. Άρα στην περίπτωσή μας ισχύει το τερπνόν (μουσική απόλαυση) μετά του ωφελίμου (μήνυμα).
Η κοινή εμφάνιση έρχεται μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης στην εκδήλωση για το Γιάννη Κεφαλογιάννη. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναφορές του για την υπόθεση των υποκλοπών ήταν σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος από τη γραμμή πλεύσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο μιλάει σπάνια, αλλά και όταν μιλάει έχει σταθμίσει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του.
Άρα, από την ομιλία στα Ανώγεια είχε γίνει ξεκάθαρο ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε πάρει την απόφασή του όχι μόνο να διαχωρίσει τη θέση, αλλά και αυτό να το καταστήσει δημόσια σαφές. Κι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή δόγμα του Κώστα Καραμανλή είναι ότι «πρέπει να αφήνεται κάθε πρωθυπουργός να κλείνει τον κύκλο του». Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει πιστός σ’ αυτό το δόγμα του, η ομιλία του σημαίνει πως θεωρεί ότι ο Κυριάκος έχει κλείσει τον κύκλο του, ή τουλάχιστον τον “ωφέλιμο κύκλο του”.
Παραδοσιακά ο Κώστας Καραμανλής αποφεύγει να εμπλέκεται στις κυβερνητικές υποθέσεις και στα κομματικά δρώμενα, όταν η ΝΔ έχει εκλεγμένο ηγέτη. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς παρέμεινε στην πρώτη γραμμή και μετά την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία. Όχι μόνο διατηρεί έναν κύκλο βουλευτών που τον έχουν σημείο αναφοράς, αλλά και φρόντιζε με παρασκηνιακές παρεμβάσεις του να υποδεικνύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιες κόκκινες γραμμές, ειδικά στα εθνικά.
Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι η εικόνα αυτή τον τελευταίο καιρό έχει αντιστραφεί. Αυτός που μίλησε με ξεκάθαρο τρόπο για την υπόθεση των υποκλοπών είναι ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να τηρήσει διακριτική στάση. Προφανώς, έχει τους λόγους του, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν συνδέονται με αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά με την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Μπορεί να μην λέγεται, αλλά δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι ο Αντώνης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να επανέλθει ως πρωθυπουργός εάν οι συνθήκες βέβαια το επιτρέψουν. Κι αυτός είναι ο λόγος που προσέχει τα βήματά του, αφού ίσως αύριο χρειαστεί συμμάχους…
Την επόμενη ημέρα βλέπει –από ό,τι μαθαίνω– και ο Κώστας Καραμανλής. Μόνο που την βλέπει με διαφορετικό μάτι. Δεν τρέφει φιλοδοξία για επιστροφή στην πρωθυπουργία, αλλά ενδιαφέρεται για τη μάχη της διαδοχής του Κυριάκου, όποτε κι αν αυτή λάβει χώρα. Και βέβαια δεν θα έλεγε όχι, εάν του προτεινόταν η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αλλά όλα αυτά δεν είναι του παρόντος. Του παρόντος είναι ότι οι δυο τους αρχίζουν να το παίζουν “δίδυμο”. Δεν εννοώ ότι ταυτίζονται σε απόψεις και επιδιώξεις,. Εννοώ, όμως, πως όλα δείχνουν πως έχουν αποφασίσει να συμπλεύσουν σ’ αυτή τη φάση. Και στο πλαίσιο αυτό, μαθαίνω ότι συζητούν μεταξύ τους ανοικτά και όπου τα βρίσκουν συντονίζουν και τις κινήσεις τους. Και οι δυο, εξάλλου, συμφωνούν ότι η χώρα βαδίζει σε ναρκοπέδιο, από τα ελληνοτουρκικά, όπου και οι δυο βλέπουν “μπόρα” μέχρι τα ζόρια που ήδη προκαλεί στη μικρομεσαία θάλασσα η ενεργειακή-οικονομική κρίση.
Οι πληροφοριοδότες μου είναι, ωστόσο, πολύ σαφείς. Μου είπαν ότι ενώ οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς συζητούν και για την κυβερνητική πολιτική και για τα εσωκομματικά της ΝΔ, αποφεύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί σαν παρασκηνιακή ενέργεια εναντίον του Κυριάκου. Το πρόβλημά τους είναι πώς θα πορευτεί στους επόμενους δύσκολους μήνες η κυβέρνηση και πώς η ΝΔ θα φτάσει στις κάλπες, εάν τελικά οι κάλπες στηθούν στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας. Εννοείται πως στο μενού είναι και όλα τα σενάρια, μη εξαιρουμένου αυτού της διαδοχής…