“Κάτσε ακόμα να φθαρείς και άλλο” το μήνυμα Τσίπρα προς Μητσοτάκη
19/09/2021Στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ στόχευαν οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, προσπαθώντας παραλλήλως να δείξει αυτό που είπε από το βήμα του Βελλίδειου. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει και ότι πλέον είναι πιο έμπειρος και πιο ώριμος.
Με αιχμή την πανδημία, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, την ακρίβεια και κυρίως τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, αλλά και με εμφανή κριτική διάθεση για όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε με προσεκτικό τρόπο “ταξικό πρόσημο” στο πρόγραμμα του κόμματός του. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις επικρίσεις του για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι δε νομοθετούν για τους πολλούς.
Κράτησε, ωστόσο, ανοιχτές τις πόρτες στην “μεσαία τάξη”, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η κυβέρνησή του πήρε μέτρα που την έπληξαν. Τα δικαιολόγησε όμως ως «εθνική ανάγκη», καθώς, όπως υποστήριξε, ελήφθησαν αναγκαστικά σε μια περίοδο που όλο το βάρος είχε ριχτεί στην ρύθμιση του χρέους. Ανοιχτές κράτησε τις πόρτες ο Αλέξης Τσίπρας και με το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο, επιμένοντας στην εκτίμησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και ότι θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση.
Μετωπική, αλλά όχι εκλογές
Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να αναδείξει και πάλι την απομάκρυνση του Μητσοτάκη από τους κεντρώους ψηφοφόρους και τη στροφή του προς την ακροδεξιά. Τονίζοντας αρχικά την παρουσία τριών πρωτοκλασάτων στελεχών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε εκ νέου «ανησυχητική πολιτικά» την τοποθέτηση Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι το μόνο που απομένει είναι α δούμε και τον Μπογδάνο υπουργό.
Το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξόφλησε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε κυβέρνηση συνεργασίας. Σήμερα η εκλογική νίκη έγινε στις απαντήσεις του «στόχος» και «προϋπόθεση» για να υπάρξει αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση. Εξέφρασε βέβαια την εκτίμηση ότι κανένας από την προοδευτική παράταξη δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, δίνοντας «την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική». Ο ίδιος πάντως δεν ζήτησε εκλογές.
Απάντησε όμως στον Μητσοτάκη για τις «γαλοπούλες που δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», δηλώνοντας έτοιμος να ανταποκριθεί στο δικαίωμα και την ευθύνη του πρωθυπουργού να προκαλέσει εκλογές, όποτε το επιθυμεί. Αν τολμάει ας τις προκηρύξει ήταν η πρώτη απάντησή του, με στόχο βεβαίως να δείξει, ότι πλέον δεν τις φοβάται, αφού και ο Μητσοτάκης υφίσταται πλέον φθορά.
Στη λογική του “ώριμου φρούτου”
Όταν, ωστόσο, ξαναρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, η απάντησή του ήταν πως ο πρωθυπουργός θα δείξει «ανευθυνότητα» εάν τις προκηρύξει με δεδομένη την κατάσταση της πανδημίας. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν θα δώσει «συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη», παρότι υποστήριξε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος. Ουσιαστικά όμως επανέλαβε ότι δεν ζητάει εκλογές.
Βέβαια αυτή η θέση, να μην ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές όσο υπάρχει θέμα με την πανδημία, δεν είναι καινούργια. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές από πολλά στελέχη και τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος. Και μέχρι ενός σημείου δείχνει λογική, καθώς απέναντι σε συνθήκες πανδημίας, όποιος προκαλέσει εκλογές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστεί συνέπειες στην κάλπη.
Η θέση αυτή δείχνει, ωστόσο, πέρα από την «εμπειρία και την ωριμότητα» που ο ίδιος ο Τσίπρας ανέφερε και ένα πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την συγκρουσιακή λογική του 2015 στη λογική της θεωρίας του “ώριμου φρούτου”. Σήμερα άλλωστε δεν υπάρχει η “δυναμική της πλατείας”, ενώ μόλις στα μέσα του καλοκαιριού άρχισε να καταγράφεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον, προσωπική φθορά του Μητσοτάκη. Αυτός μπορεί να είναι επίσης ένας λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητάει εκλογές, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντείνει την αντιπολιτευτική τακτική του.