ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κερδισμένοι και χαμένοι από το Debate του ΣΥΡΙΖΑ 

Κερδισμένοι και χαμένοι από το Debate του ΣΥΡΙΖΑ 
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης στο στούντιο για το Debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024. Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου αν χρειαστεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε αντιπαράθεση μεταξύ του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη εξελίχθηκε το debate του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας πέρα από την διαφορά των προσωπικοτήτων τις δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν υπάρχει χαμένος στο debate ήταν ο Απόστολος Γκλέτσος που δεν απέφυγε τις γκάφες, κερδισμένος ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης πέτυχαν τον στόχο τους προσεγγίζοντας ο καθένας το δικό του κοινό. Το παραδοσιακό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων και της κεντροαριστεράς ο Σωκράτης Φάμελλος, τον θυμωμένο κόσμο που θέλει μία αριστερή πρόταση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παύλος Πολάκης. Το ποιο κοινό θα επικρατήσει την Κυριακή θα καθορίσει και τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. 

Ο Νικόλας Φαραντούρης που ξεκίνησε επιθετικά με ερωτήσεις προς τους συνυποψηφίους του, ήταν εμφανώς πιο κοντά στον Φάμελλο, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος πιο κοντά στον Πολάκη. Το debate είχε ζωντάνια και σε κάποιες στιγμές ανέβηκαν οι τόνοι κυρίως όταν οι συνυποψήφιοί του θέλησαν να κάνουν τον Πολάκη να παρασυρθεί από την γνωστή εκρηκτικότητά του. Ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε να εκφράσει το κλασσικό κοινό της μετριοπαθούς αριστεράς και να θυμίσει το βεβαρυμένο παρελθόν του Πολάκη. Είπε χαρακτηριστικά: «Παύλο έκανες λάθη που ζημίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσα να αντέξουμε;». Ωστόσο απέδωσε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στα λάθη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Οι παρουσιαστές φρόντισαν να τονίσουν το ενδιαφέρον που είχε προκαλέσει η τηλεοπτική συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο Πολάκης παρουσίασε μία καθαρή αριστερή πρόταση στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα την οποία υπογράμμισε με σκληρές ατάκες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της διαπλοκής. Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασής του είναι η επιστροφή του δημοσίου τομέα στην οικονομία μέσω του ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας για τον τραπεζικό τομέα και των ΕΛΠΕ για την ενέργεια. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο μεταναστευτικό και στα θέματα δικαιωμάτων εμφάνισε απόσταση από τις καθιερωμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσέγγισε απόψεις στις οποίες έχει επικρατήσει να αποδίδεται δεξιό πρόσημο.

Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης εμφανίστηκαν με περισσότερο συμβατικές και διαλλακτικές θέσεις, στρογγυλεύοντας, τόσο για την οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική. Ο Φάμελλος κατηγόρησε τον Πολάκη για την μειωμένη ευαισθησία στο θέμα των δικαιωμάτων θυμίζοντας την στάση του στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στον Παύλο Πολάκη έλλειψη “συμπεριληπτικότητας”. 

Ζωντανό debate

Το εάν με το debate κατάφεραν να προσελκύσουν νέο κοινό υπέρ της υποψηφιότητάς τους ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, είναι αμφίβολο. Από την άλλη όμως ούτε και έδιωξαν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του κόμματος. Ήταν ευκαιρία όσοι παρακολουθούσαν να ενημερωθούν για τις θέσεις των υποψηφίων, κάτι που δεν έγινε στο προηγούμενο διάστημα, καθώς η κούρσα της ηγεσίας επισκιάστηκε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα ακολούθησαν το επεισοδιακό Συνέδριο του κόμματος. 

Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης έδειξαν την εμπειρία τους στην πολιτική, την μεγάλη διαδρομή που έχουν διανύσει στα δημόσια πράγματα και ήταν περισσότερο άνετοι, ενώ και ο Νικόλας Φαραντούρης έδειξε την επικοινωνιακή και τεχνοκρατική του επάρκεια. Φιλότιμος, αλλά δίχως την συμβατική “πολιτικότητα” και την ανάλογη εμπειρία, ο Απόστολος Γκλέτσος δεν απέφυγε τις “γκάφες” στο θέμα των ανεμογενητριών όπου δεν διέκρινε την παραγωγή από την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και για τους μετανάστες με την γνωστή του πρόταση για τις ιερόδουλες. Ο Σωκράτης Φάμελλος, έδειξε την άνεση λόγου και την πολιτική του ευπρέπεια, ενώ υπενθύμισε την κυβερνητική του εμπειρία και την θητεία του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος απέφυγε να πει ότι “υπάρχει παραβίαση των κόκκινων γραμμών” στα ελληνοτουρκικά, ενώ ο Παύλος Πολάκης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο Ουκρανικό λέγοντας ότι έκανε την Ελλάδα μέρος της σύγκρουσης, όπως και για την στάση της στον πόλεμο στην Παλαιστίνη. 

Παρότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές κυρίως μεταξύ του Παύλου Πολάκη και των Σωκράτη Φάμελλου και Νικόλα Φαραντούρη, συγκρούσεις επί προσωπικού δεν υπήρξαν. Η προσπάθεια από όλους ήταν να μην δημιουργηθούν υπόνοιες ότι θα απειληθεί περαιτέρω η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο Πολάκης παρουσίασε πολιτικές θέσεις και προτάσεις με πρόσημο κλασικού αριστερού χαρακτήρα. Οι υπόλοιποι, πλην Γκλέτσου που φαινόταν έξω απ τα νερά του, έδιναν την εντύπωση αντιγράφων του Μητσοτάκη σε πιο αριστερή εκδοχή. Δηλαδή είχαμε 1 υποψήφιο με αντιπολιτευτική πρόταση, 2 με προτάσεις συναγωνιζόμενες αυτών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και 1… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx