ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κινητικότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια με φόντο το Φόρουμ των Δελφών

Κινητικότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια με φόντο το Φόρουμ των Δελφών, Βαγγέλης Σαρακινός

Σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και προσωπικότητες από τα Δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έχουν σήμερα Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Από αυτές ξεχωρίζουν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ και εκείνη του Νίκου Δένδια με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα και γίνεται δύο εικοσιτετράωρα μετά το τελεσίγραφο Ζάεφ στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συζήτηση για το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στην πορεία των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Το θέμα έχει προκύψει μετά το βουλγαρικό βέτο, τα Σκόπια έχουν όμως ανοιχτά ζητήματα και με την Αθήνα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Μητσοτάκης, εξαιτίας της άρνησης του Αντώνη Σαμαρά και βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, καθυστερεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια της Συμφωνίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ζητά από την κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει τη Συμφωνία, ειδικά σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία και τα μακεδονικά προϊόντα.

Τι θα πουν Ζάεφ και Μητσοτάκης 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας. Έχει προηγηθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πάλι στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2020, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Στην επικείμενη αυριανή συνάντηση αναφέρθηκε, προ ημερών, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι θα αφορά διμερή θέματα και προφανώς την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα. Ειδικά, μετά το άνοιγμα της συζήτησης για το ενδεχόμενο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία να αποσυνδεθούν από τις αντίστοιχες που αφορούν την Αλβανία, μέχρι να επιλυθεί η διαφορά των Σκοπίων με τη Σόφια για τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται τη συνάντηση για ασκήσει  πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία.κεντρικά της Κουμουνδούρου, Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ρωτά αν «Θα ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία ή φοβάται ότι θα τα καταψηφίσουν οι βουλευτές του;».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ δεν είναι η μοναδική με ηγέτη χώρας των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Ανα Μπρναμπιτς και στις έξι το απόγευμα, μετά τον Ζάεφ, θα συνατηθή με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Τα Δυτικά Βαλκάνια στην Αθήνα

Με τον Μίλοραντ Ντόντικ θα συναντηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, αν και στο πρόγραμμά του ξεχωρίζει η συνάντηση με τον πρώην ομόλογό του και νυν  αναπληρωτή πρωθυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, τον γνωστό Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης θα γίνει και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η τηλεδιάσκεψη συνδιοργανώνεται από τον Νίκο Δένδια και τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπόγκνταν Αουρέσκου. Θα συμμετέχουν δε σε αυτήν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος άνοιξε και τη φωτιά για το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των διαπραγματεύσεων που αφορούν τα Σκόπια.

Στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχει και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, καθώς και για άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάϊτσακ. Ευρισκόμενος στην Αθήνα για το Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Λάϊτσακ θα μετέχει στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο θα έχει στη συνέχεια χωριστή συνάντηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι