ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποπλέει η φρεγάτα “Ύδρα” για την Ερυθρά Θάλασσα – Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ (upd)

ΚΥΣΕΑ για την αποστολή της φρεγάτας "Ύδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα και μεταναστευτικό

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Πρόκειται για τακτική συνεδρίαση που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου με δύο θέματα να κυριαρχούν. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (θα συνεργαστεί με την Prosperity Guardian) και αφετέρου οι μεταναστευτικές ροές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ δόθηκε το «πράσινο φως» για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα. Σκοπός η συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην περιοχή για την προστασία των πλοίων του εμπορικού ναυτικού από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση “Aspides” για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Νίκος Δένδιας στην «Ύδρα»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέπτεται αυτή την ώρα τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα πάει αρχικά στη Σούδα και στη συνέχεια θα αποπλεύσει για το Σουέζ.

Η θητεία του αρχηγού του ΛΣ

Μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος της θητείας του εν ενεργεία αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Οι μεταναστευτικές ροές

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και στα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή τη ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης. Η αντιμετώπιση των παράτυπων ροών περνά μέσα από:

-Την αυστηρή φύλαξη των συνόρων.
-Την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία, αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος.
-Τη γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη).
-Την επιτάχυνση των επιστροφών, και σε αυτό θα συμβάλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου εθνικού συντονιστή επιστροφών.

Μετά από πρόταση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», σχετικά με την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι