ΑΝΑΛΥΣΗ

Κυβέρνηση υπό πολιορκία – Οι τρεις ανοιχτές πληγές του Κυριάκου

Κυβέρνηση υπό πολιορκία – Οι τρεις ανοιχτές πληγές του Κυριάκου, Σάββας Παυλίδης

Σε μια φάση παρατεταμένης φθοράς φαίνεται πως εισέρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γεγονός που προκαλεί έντονο “πονοκέφαλο” στο Μαξίμου.

Παρά τις προσπάθειες ανασύνταξης και επαναδιατύπωσης του κυβερνητικού αφηγήματος, η πραγματικότητα, τόσο σε επίπεδο κοινής γνώμης, όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Η πτώση στη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πίεση από τα δεξιά και οι εσωτερικές εντάσεις συνιστούν ένα εκρηκτικό τρίγωνο που απειλεί την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φέτος, παρά τις υψηλές προσδοκίες, εμφανίζει μία κυβέρνηση που πέρασε κάτω από τον πήχη. Δεν μπόρεσε να δώσει το στίγμα μιας πολιτικής επανεκκίνησης μετά από μια δύσκολη χρονιά με σκάνδαλα, κρίσεις και απώλεια δυναμικής. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πως το στοίχημα που έθεσε η κυβέρνηση προ ΔΕΘ, δεν κερδήθηκε. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ και στην έρευνα της Metron Analysis, το 50% αξιολογεί αρνητικά τη συνολική του παρουσία.

Πιο ανησυχητική όμως είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στο πεδίο της προσωπικής δημοφιλίας. Ο Μητσοτάκης πλέον καταλαμβάνει την τρίτη θέση πίσω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην έρευνα της Metron Analysis. Η μεταβολή αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά αποτυπώνει μια βαθύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, η οποία δεν φαίνεται να αντιστρέφεται με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις. Ειδικά από την στιγμή που επί χρόνια προσωπικά ο Μητσοτάκης ήταν το “βαρύ” χαρτί του κυβερνητικού αφηγήματος.

Νέες ισορροπίες στη “Δεξιά Πολυκατοικία”

Παράλληλα με τη φθορά στο κέντρο και την κεντροαριστερά, η ΝΔ αντιμετωπίζει πλέον και σοβαρές απώλειες από τα δεξιά της. Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και η Φωνή Λογικής καταγράφουν άνοδο. Η άνοδος αυτή τροφοδοτείται κυρίως από απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι πλέον αναζητούν εκφραστές που να υιοθετούν πιο σκληρές θέσεις σε θεματικές, όπως για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό.

Μέσα σε αυτό το ρευστό τοπίο, το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά έχει σημάνει συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο ίδιος έσπευσε να κόψει τις γέφυρες με το Μαξίμου, δηλώνοντας την συμπαράστασή του στο αίτημα για εκταφή της σορού του υιού του Πάνου Ρούτσι – σκοτώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών – αίτημα που έχει ευρεία κοινωνική στήριξη και την υποστήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Στην έρευνα της MRB, το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι “σίγουρα ή μάλλον” θα ψήφιζε ένα τέτοιο κόμμα, ένδειξη ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ακόμα ένα ισχυρό προσωπικό πολιτικό ακροατήριο. Η πιθανή εμφάνιση ενός κόμματος “Σαμαρά” θα μετέτρεπε τη δεξιά πολυκατοικία σε πεδίο εσωτερικής σύγκρουσης, στερώντας από τη ΝΔ ένα κρίσιμο ποσοστό που θα μπορούσε να είναι καθοριστικό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το φάντασμα των αποκαλύψεων

Το τρίτο και ίσως πιο ασταθές πεδίο για την κυβέρνηση είναι οι εσωκομματικές εντάσεις. Το πρόσφατο επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Βλάχου δεν είναι μεμονωμένο. Αντιθέτως, αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, ιδίως από βουλευτές που νιώθουν πολιτικά παραγκωνισμένοι ή που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Η αβεβαιότητα εντείνεται από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία φαίνεται να έχει δημιουργήσει νευρικότητα στο Μαξίμου. Η αγωνία για το ποια πρόσωπα μπορεί να εμπλέκονται στο επόμενο κύμα αποκαλύψεων έχει εντείνει το αίσθημα καχυποψίας και εσωστρέφειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος απώλειας πολιτικού ελέγχου μεγαλώνει, καθώς η αβεβαιότητα εντός του κόμματος μπορεί να καταστεί πιο διαλυτική από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx