Εκκένωση Ελλήνων από Οδησσό – Αλλάζει κτίριο το Προξενείο Μαριούπολης
28/02/2022
Για λόγους ασφαλείας, οργανώθηκε επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την περιοχή της Οδησσού. Ήδη 26 άτομα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μολδαβία. Επίσης μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας του προσωπικού και των δημοσιογράφων, το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης στις εγκαταστάσεις που στεγάζονταν η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ Στο μεταξύ εφιαλτικές ώρες ζουν οι ομογενείς στην περιοχή της Μαριούπολης και γενικότερα στα χωριά των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου σύμφωνα με όλες τις αναφορές των ουκρανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους και από την πλευρά τους οι ουκρανικές βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα. Ακόμη δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανά της περιφέρειας της Μαριούπολης στην Ουκρανία.
Οι Προξενικές αρχές στην Οδησσό προχώρησαν σε εκκένωση της περιοχής από Έλληνες πολίτες για λόγους ασφαλείας Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει:
«Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο Γενικό Προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους. Η επιχείρηση “Νόστος 2” έλαβε χώρα σήμερα. Εκκενώθηκαν 26 άτομα. Τους συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.
Οι ανωτέρω αφίχθηκαν στην Μολδαβία όπου τους υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, Σοφία Γραμματά. Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί. Ο Γενικός Πρόξενος επιστρέφει στην έδρα του».
Νωρίτερα και για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο το Ελληνικό Προξενείο της Μαριούπολης. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ επισημαίνει:
«Με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του Γενικού Προξενείου σε άλλο κτίριο εντός της πόλης. Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει. Η μεταφορά ολοκληρώθηκε επιτυχώς νωρίτερα σήμερα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Γραμματεία του ΟΑΣΕ και ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, Helga Schmid.
Το Γενικό Προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Τα στοιχεία επικοινωνίας του παραμένουν τα ίδια:
Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:
Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885
Email: [email protected] »
Οι ομογενείς
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν πάει στο Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη από το συγκεκριμένο χωριό, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο, καθώς κατοικούν εκεί περίπου 8.000 ομογενείς από τους συνολικά 10.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, το αεροσκάφος που έκανε τις ρίψεις οβίδων στην περιοχή χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί έχει εξουδετερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ένα λεωφορείο με ομογενείς από την Ουκρανία, αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Τόνισε ακόμη, ότι τα ελληνικά προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό είναι σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο και θα καταβληθεί προσπάθεια να απομακρυνθούν όσοι το επιθυμούν. Το προσωπικό της πρεσβείας είχε φύγει από το Κίεβο την Παρασκευή. Στην ουκρανική πρωτεύουσα παραμένουν ακόμα περίπου 30 Ελληνες.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις αναρτήσεις του πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας για τον θάνατο των δέκα ομογενών στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάζ, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που απευθύνθηκε προς την Ελλάδα ήταν απαράδεκτος και πρόσθεσε: «Επαναλάβαμε στη ρωσική πλευρά ότι έχουν την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είναι αδιαπράγματευτος ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως για κάθε άλλης χώρας». Ενημέρωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σήμερα σε νέο τηλεφωνικό διάβημα προς τον πρέσβη της Ρωσίας, έπειτα από τις προσβλητικές αυτές αναρτήσεις.
❗️Καλούμε όλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.
🔗 https://t.co/VnvEWUYeux https://t.co/nu123W8UqZ pic.twitter.com/fc82Urkao3
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) February 27, 2022
Οργή για την Μόσχα
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι ο ρόλος των πρεσβειών είναι να διαδραματίζουν ένα ρόλο συγκεκριμένο, να υπάρχει μια επικοινωνία που επιτρέπει την διατήρηση ενός καλού, θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της ρωσικής πρεσβείας, οι ενέργειες της οποίας είναι απαράδεκτες, όπως είπε.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την οργή του για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιφέρεια της Μαριούπολης που κόστισαν τη ζωή 10 Ελλήνων ομογενών και συγκάλεσε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο αποφασίστηκε να αποσταλούν στην Ουκρανία ελληνικά όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια.
Την ανθρωπιστική βοήθεια συνοδεύει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Τα ελληνικά όπλα που αποστέλλονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τυφέκια καλάσνικοφ, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις, αντιαρματικά τύπου RPG-18, τα οποία η Ελλάδα προμηθεύτηκε μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας και έχει ληφθεί πρόνοια να μην προέρχονται απευθείας από τη Ρωσία και πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.
Επικοινωνία Δένδια-Μπλίνκεν
Χτες, τηλεφωνική συνομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που καταβάλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της. Ο υπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις της Ρωσίας σε πολιτικούς στόχους και ο υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους Έλληνες που σκοτώθηκαν στη βάναυση επίθεση της Ρωσίας στη Μαριούπολη».
Στο μεταξύ απομακρύνεται ο άμαχος πληθυσμός από το χωριό Σαρτανά, όπου σκοτώθηκαν οι έξι από τους δέκα ομογενείς, χθες, στην Ουκρανία. Την εκκένωση ζήτησαν οι τοπικές αρχές καθώς η ένταση κλιμακώνεται και οι πολίτες, ανάμεσά τους και οι περίπου 80 κάτοικοι ελληνικής καταγωγής θα μεταφερθούν στη Μαριούπολη, η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.
Πάντως ένα πλοίο που φέρει ελληνική σημαία και στο οποίο επιβαίνουν έξι Έλληνες ναυτικοί, βρέθηκε ακινητοποιημένο σε λιμάνι της Οδησσού. Για το συμβάν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αναφέρεται σε αυτή πως το συγκεκριμένο πλοίο, δεν χορηγείται άδεια να αποπλεύσει λόγω της γενικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει ο ουκρανικός στρατός, μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε το πρωί (πριν το διάβημα ΥΠΕΞ) τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, που βρίσκεται στη Μαριούπολη, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση. Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Απαγόρευση πτήσεων
Στο μέτωπο των κυρώσεων, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε Notam με την οποία κλείνει τον εναέριο της χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη. Η Notam εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Notam της ΥΠΑ αναφέρει ότι για τους επόμενους τρεις μήνες απαγορεύονται οι πτώσεις αεροσκαφών της Ρωσίας από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, υπάρχει διπλωματική κινητικότητα για τους ομογενείς στην Ουκρανία.
Με την απόφαση, αεροπλάνα που ανήκουν σε Ρώσους, ρωσικές εταιρίες ή τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, ακόμα μάλιστα και τα ιδιωτικά τζετ των Ρώσων επιχειρηματιών, δεν μπορούν να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.
Τι μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα
Τα ρωσικά Μέσα μεταδίδουν ότι «η Ελλάδα στέλνει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «αναχώρησαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με καλάσνικοφ και εκτοξευτές ρουκετών. Το ένα απογειώθηκε στις 12:40 και το δεύτερο στις 16:00. Θα προσγειωθούν στην Πολωνία και στην συνέχεια το φορτίο θα σταλεί στον προορισμό του, στην Ουκρανία».
Στο πρώτο αεροσκάφος φορτώθηκαν επιθετικά τουφέκια Καλάσνικοφ και εκτοξευτές πυραύλων, ενώ στο δεύτερο C-130 ανθρωπιστική βοήθεια: Νερό, τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες. Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αποστέλλει φάρμακα και ιατρικές προμήθειες. Πρόκειται για 20 κουτιά με φάρμακα και υλικά υγιεινής που θα σταλούν σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης για τη διάσωση των θυμάτων των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Το ΚΚΕ προέτρεψε να σταματήσει η παράδοση όπλων στην Ουκρανία, καθώς με αυτόν τον τρόπο η χώρα παρασύρεται σε έναν πόλεμο που αναπτύσσεται «σε απρόβλεπτη κλίμακα και με μεγάλο κίνδυνο για τον λαό».