ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την έκθεση-κόλαφο του State Department

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την έκθεση-κόλαφο του State Department

Μόνο τιμή δεν περιποιεί για την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εκτενείς αναφορές στις υποκλοπές, υποθέσεις διαφθοράς, έλλειψη διαφάνειας, αστυνομική βία, την ελευθερία έκφρασης και την περιβόητη λίστα Πέτσα, που μοίρασε κρατικό χρήμα με αδιαφανείς διαδικασίες. Επίσης αρνητικές αναφορές περιλαμβάνονται για το σκάνδαλο Qatar Gate και τον ρόλο της Εύας Καϊλή, την διαχείριση του Προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές αλλά και σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν σε κοινωνικές, φυλετικές και άλλες μειονοτικές ομάδες.

Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα επισημαίνεται επίσης ότι υπήρχαν αξιόπιστες τον περασμένο χρόνο αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου, περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής νόμων περί ποινικής δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, επαναπροωθήσεις και φερόμενη βία από τις κυβερνητικές αρχές έναντι μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ανεπαρκής διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή της βίας μεταξύ συντρόφων, εγκλήματα με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/άλλων μειονοτικών ομάδων και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, κάτι που επισημαίνεται και σε όλες τις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις.

Οι επισημάνσεις της έκθεσης

Ελευθερία της έκφρασης: Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αδιαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για την πιθανή πολιτική επιρροή στο διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η ΜΚΟ Govwatch ανέφερε παρόμοιες διαπιστώσεις, υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης που προκύπτουν από τον νέο νόμο περί ψευδών ειδήσεων» και την έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης.
Η Media Freedom Rapid Response Alliance (MFRR) συνέχισε να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με έναν νόμο του Νοεμβρίου 2021 που επιτρέπει τη δίωξη για τη διάδοση “ψευδών ειδήσεων” και επιτρέπει στις αρχές να ενεργούν με την υποψία ότι ένα άτομο σκοπεύει να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις, όταν υπάρχουν επιπτώσεις στην εθνική άμυνα, την οικονομία ή τη δημόσια υγεία. Η παραβίαση του νόμου επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμο.

Παράλληλα, σε έκθεση της 13ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τους δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν απειλές και επιθέσεις. Η διαδικτυακή πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παρακολούθηση των απειλών κατά των μέσων ενημέρωσης απαριθμεί 16 συναγερμούς για τη χώρα. Για παράδειγμα, εμπρηστές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία των μέσων ενημέρωσης Real24 στις 13 Ιουλίου.

Στις 24 Οκτωβρίου, ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τον παρακολουθούσαν και συνέλεξαν τα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, δήθεν λόγω της έρευνάς του για ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Τρεις άλλοι δημοσιογράφοι προέβησαν σε παρόμοιους ισχυρισμούς στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων: Ο Θοδωρής Χονδρογιάννος, ο Θανάσης Κουκάκης και η Ελίζα Τριανταφύλλου.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για καταγγελίες από ΜΚΟ που ανέφεραν ότι οι μη ευνοϊκές ειδήσεις για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Υποκλοπές Predator 

Υποκλοπές: Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως στις 11 Απριλίου, τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κατασκοπευτικό λογισμικό Predator από τις 21 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 για να παρακολουθεί τον ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Ο Κουκάκης υπέβαλε καταγγελία στην Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου τον Αύγουστο του 2020, ισχυριζόμενος ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθούνταν- η αρχή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις παρακολούθησης. Στις 28 Μαρτίου, μια έκθεση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο επιβεβαίωσε τις υποψίες του Κουκάκη. Ο Κουκάκης κατέθεσε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 28 Ιουλίου.

Επίσης, στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπέβαλε καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ισχυριζόμενος ότι είχε βρει στο κινητό του τηλέφωνο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η καταγγελία του προκάλεσε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή, κατά την οποία ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παραδέχθηκε ότι ο Κουκάκης και ο Ανδρουλάκης είχαν παρακολουθηθεί. Αρνήθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί το λογισμικό Predator και υποστήριξε ότι η παρακολούθηση είχε διεξαχθεί νόμιμα με την κατάλληλη δικαστική άδεια. Η κυβέρνηση αρνήθηκε δημοσίως ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το λογισμικό κατασκοπευτικής παρακολούθησης Predator.

Στις 5 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του προσωπάρχη του και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί κάθε κυβερνητική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών να έχει προεγκριθεί τόσο από εισαγγελέα όσο και από εισαγγελέα εφετών. Στις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει ελάχιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών για τη χρήση, πώληση ή διανομή κατασκοπευτικού λογισμικού.

Λίστα Πέτσα: Το Govwatch και το Media Pluralism Monitor ανέφεραν έλλειψη διαφάνειας στη διανομή κρατικών επιχορηγήσεων σε μέσα ενημέρωσης για μια εκστρατεία ενημέρωσης για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (τη γνωστή Λίστα Πέτσα). Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι έδινε τις επιδοτήσεις με βάση αντικειμενικά πρότυπα, όπως ποσοτικά κριτήρια σχετικά με την τηλεθέαση, την κυκλοφορία, τους δείκτες συνάφειας στις ομάδες-στόχους, καθώς και ποιοτικά κριτήρια όπως η ασφάλεια του εμπορικού σήματος. Ωστόσο, η απουσία δημοσίως διαθέσιμων κριτηρίων ανάθεσης ώθησε μια ΜΚΟ να υποβάλει αίτημα ζητώντας τη δημοσιοποίηση των κριτηρίων. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό με την αιτιολογία ότι ο αιτών δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε επίσης ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις ιδιωτικές επικοινωνίες δημοσιογράφων και μελών του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Απαγόρευση διαδηλώσεων: Σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών στην ειρηνική διαμαρτυρία, επισημαίνεται ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε πορείες διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Στις 14 Μαΐου, η αστυνομία αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια ομάδα Παλαιστινίων να διαμαρτυρηθεί στην ισραηλινή πρεσβεία, παρόλο που η ομάδα είχε λάβει την κατάλληλη άδεια. Στις 7 Ιουλίου, περίπου 40 υγειονομικοί συνελήφθησαν για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και ανυπακοή κατά της αρχής μετά από διαδήλωση κατά των εμβολιασμών έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού. Στις 22 Ιουλίου, η αστυνομία στη συνοικία Εξάρχεια της Αθήνας εμπόδισε φεμινιστικές ομάδες να πραγματοποιήσουν απροειδοποίητη πορεία για να διαμαρτυρηθούν για μια απόπειρα βιασμού.

Αστυνομική βία: Παράλληλα, η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία αποτελεί συστημικό και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ώθησαν τις αστυνομικές αρχές να ξεκινήσουν διοικητική έρευνα για την αστυνομική βία. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας εκκρεμεί.

Διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας: Από τον νόμο προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για διαφθορά, αλλά η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε πάντα τον νόμο αποτελεσματικά. Οι αξιωματούχοι μερικές φορές εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς ατιμώρητοι. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (NTA) επιβλέπει την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (NACAP) για την περίοδο 2022-2025, διεξάγει έρευνες και παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων που σχετίζονται με τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και το lobbying. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί δωροδοκίας τροποποιήθηκαν για να ανταποκριθούν στις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), του οργανισμού κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2021 ο Εισαγγελέας Οικονομικών Εγκλημάτων χειρίστηκε 266 υποθέσεις, κλείνοντας 81, ενώ 156 ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα. Ο εισαγγελέας άσκησε κατηγορίες σε 19 υποθέσεις.

Qatargate: Στις 11 Δεκεμβρίου, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν την Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για φερόμενη συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς. Κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αφού φέρεται να έλαβε δωροδοκίες από την κυβέρνηση του Κατάρ και είναι προφυλακισμένη στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στις φυλακές: Καταγγελίες κάνουν λόγο για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατούμενων, σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων από φύλακες, υπερπληθυσμό, ανεπαρκής υγιεινή.

Καταγγελίες για την αστυνομία: Ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών, έλαβε 288 καταγγελίες το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν την αστυνομία και σχετίζονταν με την προσβολή της ανθρώπινης ακεραιότητας, της υγείας ή της προσωπικής ελευθερίας. Περισσότερες από τις μισές καταγγελίες ανέφεραν καταχρηστική συμπεριφορά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συλλήψεων, κρατήσεων και άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα της αστυνομικής κακοποίησης ήταν ανήλικοι, νέοι, αλλοδαποί, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δολοφονία από αστυνομικό, του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος πυροβολήθηκε στη διάρκεια καταδίωξης, μετά από κλοπή βενζίνης αξίας 20 ευρώ.

Προσφυγικό: Υπάρχουν αναφορές από αιτούντες άσυλο ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και τους στέρησαν τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν από την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Σε μια πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, το 93% των αυτοπροσδιοριζόμενων θυμάτων επαναπροωθήσεων δήλωσαν ότι οι αρχές τους στέρησαν προσωπική περιουσία- το 77% ανέφεραν ότι τους στέρησαν τα έγγραφα ταυτότητάς τους. Υπήρξαν επίσης αναφορές για σωματική κακοποίηση ή βία που απευθύνονταν σε κρατούμενους μετανάστες και σε κατοίκους κλειστών δομών.

Γυναικοκτονίες: Αναφορικά με την βία σε βάρος των γυναικών, η έκθεση επισημαίνει ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, 15 γυναίκες είχαν πεθάνει ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας.
Φυλετικές διακρίσεις: Ενώ το σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τις διακρίσεις σε βάρος μελών μειονοτικών ομάδων, οι Ρομά και τα μέλη άλλων μειονοτικών ομάδων αντιμετώπισαν διακρίσεις.

Διακρίσεις στην εργασία: Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, σημειώθηκαν διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, την αναπηρία και την ηλικία. Ειδικότερα επισημαίνει ότι εργοδότες απολύουν γυναίκες εργαζόμενες από την εργασία κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη. Ορισμένοι εργοδότες είναι απρόθυμοι να διατηρήσουν υπαλλήλους που είχαν μερική αναπηρία.

Κόντρα Οικονόμου-Τσαπανίδου

Σε ανακοίνωση της για την έκθεση του State Department η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου αναφέρθηκε σε «διεθνή διασυρμό» της κυβέρνησης. «Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», σχολιάζει σε δήλωση της η κ. Τσαπανίδου.

«Όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας. Τα ξέραμε και τα ζούμε», προσθέτει. Αναφέρει ότι «είδηση είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας, παραμονές της εθνικής μας γιορτής, από μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό, που υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση». Η κ. Τσαπανίδου αναφέρει πως πιστεύει ότι «όποιος διαβάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμφωνήσει ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν πάει άλλο!».

«Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση της αλήθειας, επισημαίνοντας ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση «αδιαφορώντας αν πλήττει την πατρίδα», και παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία – όπως είπε – σε ανάλογες εκθέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται «επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια – θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα ‘εύρημα’ για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια του αυτή πλήττει την πατρίδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και προσέθεσε ότι η Κουμουνδούρου «παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας».

Τι αναφέρει για Τουρκία

Την ίδια στιγμή, παραβιάσεις ακόμη και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του το State Department, κάνοντας εκτενείς αναφορές σε δολοφονίες, εξαφανίσεις, αυθαίρετες φυλακίσεις και προφυλακίσεις ανθρώπων, διώξεις και διακρίσεις εις βάρος αντιπάλων του καθεστώτος Ερντογάν, σε ευρεία κλίμακα. Ιδιαίτερη αναφορά περιλαμβάνει στην οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, του οποίου την έκδοση ζητεί η Άγκυρα από τις ΗΠΑ, χωρίς όμως τεκμηριωμένο κατηγορητήριο για τρομοκρατικές πράξεις που του καταλογίζει.

Η έκθεση για την Τουρκία καταλαμβάνει 100 σελίδες.

Στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με περιορισμούς στη δημοσίευση αναφορών των Μέσων Ενημέρωσης και το περιβάλλον της προεκλογικής εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης ενός προεδρικού υποψηφίου, που περιόριζε την ικανότητα των υποψηφίων της αντιπολίτευσης να συναγωνίζονται σε ισότιμη βάση και να πραγματοποιούν την προεκλογική τους εκστρατεία ελεύθερα. Η Εθνική Αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή, υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια σε αστικές περιοχές και αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές, αντίστοιχα.

Ο Στρατός έχει τη συνολική ευθύνη για τον έλεγχο των συνόρων. Οι πολιτικές Αρχές διατήρησαν αποτελεσματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διέπραξαν καταχρήσεις εξουσίας και η ατιμωρησία υπήρξε σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την ευρύτερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018, η κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών θέτοντας σε κίνδυνο το Κράτος Δικαίου. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι φυλακές της Τουρκίας γέμισαν με αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν που συνελήφθηκαν και βασανίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Μαζικές διώξεις πολιτικών αντιπάλων

Σύμφωνα με την έκθεση, από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων.

Συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της “τρομοκρατικής οργάνωσης” FETO.

Για σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για:
Αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων υπό κράτηση, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενός υπαλλήλου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, για υποτιθέμενους δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή ειρηνική νόμιμη ομιλία.

Πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, διεθνικά αντίποινα κατά ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και μεταφορών φερόμενων μελών του κινήματος Γκιουλέν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις δίκαιης δίκης ή άλλη νομική προστασία· σημαντικά προβλήματα με τη δικαστική ανεξαρτησία, υποστήριξη ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που διέπραξαν σοβαρές καταχρήσεις εξουσίας κατά τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης στρατολόγησης και χρήσης παιδιών στρατιωτών, αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της βίας και απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, του κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης και συλλήψεων ή ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων και άλλων για άσκηση κριτικής κατά κυβερνητικών πολιτικών ή αξιωματούχων, λογοκρισίας, αποκλεισμού ιστοτόπων και ύπαρξης νόμων για την ποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Επίσης σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία του διαδικτύου, αυστηρός περιορισμός των ελευθεριών του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων σχετικά με την κυβερνητική εποπτεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, περιορισμοί στην κίνηση, επαναπροώθηση προσφύγων, σοβαρή κυβερνητική παρενόχληση εγχώριων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έλλειψη έρευνας και λογοδοσίας για την άσκηση βίας λόγω φύλου, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία και που στοχεύουν μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία κατά λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και διαφυλικών ατόμων.

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονται σε διαφθορά, ενώ η ατιμωρησία παρέμεινε πρόβλημα. Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των παραρτημάτων της συνεχίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών και αμάχων. Η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες διερεύνησης ή δίωξης προσωπικού για παράνομους ή ακούσιους θανάτους αμάχων οι οποίοι συνδέονται με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι