Επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη για Καϊλή – Στις 22 Δεκεμβρίου κρίνεται η τύχη της
14/12/2022Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός όπου μίλησε σε κομματική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο Καϊλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της προφυλακισμένης ευρωβουλευτού, επεσήμανε πως «δείχνει πανικό και μικρότητα το να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ». Επεσήμανε πως «η αξιοπιστία της πολιτικής πλήττεται και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς βάλλεται. Είναι πολύ στενάχωρα όσα είδαν το φως και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα τα εξιχνιάσει».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε με σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ.Τσίπρα ας το πει με σαφήνεια και όχι μισόλογα». Από τα βέλη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο τόνισε πως «λέει ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στο να εξάγει διαφθορά. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξαγωγές προϊόντων και αγαθών και δεν νομίζω ότι ένας τέως πρωθυπουργός προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του όταν τη δυσφημεί εκτός Ελλάδος».
Αναφερόμενος στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «μπαίνουμε στην τελική ευθεία καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά» και ξεκαθάρισε και πάλι πως «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Παράλληλα έβαλε στόχο την αυτοδυναμία καθώς όπως είπε «για να επιτευχθεί με βεβαιότητα στη δεύτερη κάλπη όχι ως αλαζονεία αλλά ως συνέχιση σταθερότητας. Για να κρατηθεί το πηδάλιο της χώρας σταθερό στα φουρτουνιασμένα νερά καθώς έχουμε δείξει ότι διαχειριζόμαστε μεγάλες κρίσεις με επάρκεια και μετατρέπουμε κρίσεις σε ευκαιρία».
Στις 22 Δεκεμβρίου η τύχη της Καϊλή
Το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου θα κρίνει στις 22 Δεκεμβρίου αν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα προφυλακιστεί μέχρι την εκδίκαση του Qatar Gate ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η νομική υπεράσπιση της Καϊλή ζήτησε ολιγοήμερη προθεσμία για την μελέτη του φακέλου ενώ η ευρωβουλευτής δεν εμφανίστηκε στο δικαστικό μέγαρο.
Μετέπειτα το προδικαστικό συμβούλιο αποφάσισε πως θα παραμείνουν στη φυλακή ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, που εμφανίζεται ως “εγκέφαλος” του κυκλώματος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο QatarGate. Οι βελγικές αρχές αποφάσαν να συνεχιστεί η προφυλάκιση για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, αποφυλακίζεται, αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, πάνω από 1.500.000 ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. H εφημερίδα αναφέρει σήμερα ότι από την εξέταση των χαρτονομισμάτων που κατασχέθηκαν προκύπτει ότι ορισμένα έχουν εκδοθεί στο Βέλγιο και μάλιστα τυπώθηκαν πρόσφατα, οπότε γεννώνται και νέα ερωτήματα για την ρευστότητα που είχαν στα σπίτια τους οι συλληφθέντες. Οι έρευνες συνεχίζονται για τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα προκειμένου να εξακριβωθεί η σειρά τους και από ποιους και πότε έγινε ανάληψη.
Χθες με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αποφάσισε την παύση των καθηκόντων της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Μία ψήφος ήταν κατά και δύο αποχές. Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο Τwitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές αρχές.
Dans le cadre d’un dossier du Parquet Fédéral de suspicions de corruption, visant des personnes actives au sein du Parlement européen, la Police Judiciaire Fédérale a saisi près d’1,5 millions d’euros lors de perquisitions menées en région bruxelloise. pic.twitter.com/2UfK2zNtnm
— Police Fédérale (@policefederale) December 14, 2022
Αθώα η Καϊλή δηλώνει ο δικηγόρος της
Με γραπτή του δήλωση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν εντολοδόχος της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ:
«Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν». Με νεότερη δήλωση ανέφερε ότι θα ζητήσει αναβολή της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου, λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων και για να προετοιμαστεί βεβαίως καλύτερα η υπερασπιστική γραμμή.
The scene outside the courtroom where Eva #Kaili and her 3 co-defendants are expected to arrive imminently. pic.twitter.com/v2U6HpLxoD
— Jack Parrock (@jackeparrock) December 14, 2022
Σε συνεντεύξεις στο ΑFP και το Reuters ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε και τα εξής: «Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον αξιωματούχο της ΕΕ Roberto Bendini».
Η Εύα Καϊλή σύμφωνα με τον δικηγόρο της «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες: «Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που
βρέθηκαν στο σπίτι της (…) δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων», ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα: «Μίλησα σήμερα με την κυρία Καϊλή κι έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος και συνέχισε: «Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ».