ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κολλημένος με τον ΕΦΚΑ ο Χατζηδάκης

Κολλημένος με τον ΕΦΚΑ ο Χατζηδάκης, Βαγγέλης Σαρακινός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μεγάλο θέμα με τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ φαίνεται ότι έχει ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε νέα ανάρτησή του ξεσπά εναντίον κάποιων υπαλλήλων του Οργανισμού. Ο υπουργός Εργασίας μιλά ανοιχτά για «κωλυσιεργία» σε ότι αφορά την προώθηση φακέλων συντάξεων χηρείας και κάνει λόγο για γραφειοκρατική «παράνοια» στον συγκεκριμένο οργανισμό.

Αφορμή για το νέο ξέσπασμα του υπουργού είναι η περιπέτεια 444 χηρών γυναικών ναυτικών, οι οποίες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τις συντάξεις που δικαιούνται. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι ότι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν δέχονται να παραλάβουν έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από το ΝΑΤ, προφασιζόμενοι απουσία νομοθετικής διάταξης.

Χαρακτηρίζοντας την όλη κατάστασηλίγο πολύ ως “άτυπη ομηρία”, ο υπουργός εξηγεί ότι ο υπάρχων νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα, είναι απολύτως ξεκάθαρος. Προσθέτει επίσης ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός και χρεώνει «αναλγησία» και «δεσποτικές συμπεριφορές» στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον «πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας». Και αυτό δεν έχει να κάνει βέβαια με το γεγονός, ότι κατά την επίσκεψή του, τον περασμένο Αύγουστο, στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Κέρκυρα, ο υπάλληλος δεν τον γνώρισε και προσπαθούσε να πείσει ότι είναι ο υπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ο υπουργός Εργασίας και ο ΕΦΚΑ ένας εποπτευόμενος Οργανισμός του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται. Ως εκ τούτου είναι στη δική του αρμοδιότητα η λήψη μέτρων για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων χηρείας. Ένα θέμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία μετέχει, το έχει θέσει στην πρώτη γραμμή σε ό, τι αφορά τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και λειτουργίας του κράτους απέναντι στους πολίτες.

“Βουνό” για τον Χατζηδάκη ο ΕΦΚΑ

Στην ανάρτησή του, ο υπουργός πληροφορεί βέβαια ότι κάλεσε τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ να παρέμβει αμέσως στους υφιστάμενους της και να τους ζητήσει να κάνουν τη δουλειά τους. Από πότε όμως, απαιτείται ειδική υπουργική έκκληση σε κάποιον προϊστάμενο υπηρεσίας, προκειμένου να εποπτεύσει τους υφισταμένους του, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους;

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε επίσης ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πριν έναν μήνα, λύνει το πρόβλημα. Δεν είπε όμως το γιατί οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ εξακολουθούν να επικαλούνται νομοθετικό κοινό. Αν το κάνουν γιατί δεν γνωρίζουν τις νέες διατάξεις, τότε η μπάλα πάει και πάλι στον ίδιο και τον επικεφαλής του Οργανισμού γιατί, ενδεχομένως, δεν φρόντισαν να τους ενημερώσουν σωστά. Αν όμως οι υπάλληλοι το κάνουν κωλυσιεργώντας από «αδιαφορία και δεσποτισμό», όπως ο κ. Υπουργός καταγγέλλει, τότε έχουμε να κάνουμε με υπαλλήλους που δεν εφαρμόζουν τον νόμο.

  Γιατί το δίλλημα αυτοδυναμία ή χάος μπορεί να γίνει μπούμερανγκ

Εκτός και αν ο νόμος δεν είναι τόσο «απολύτως ξεκάθαρος», όπως ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει, οπότε θα πρέπει και πάλι ο ίδιος να πράξει κάτι. Οι τροπολογίες δεν είναι εξάλλου μόνον για “διευκολύνσεις”, όπως οι ίδιοι οι βουλευτές αλληλοκαταγγέλλονται στη Βουλή, αλλά και για την “αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών”, όπως είχε πει κάποτε ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Ούτε φυσικά οι “εγκύκλιοι” (εγκύκλιο ζητούν οι υπάλληλλοι) αποστέλλονται στις υπηρεσίες, μόνον όταν πρόκειται να παρακαμφθούν διατάξεις Νόμου εις βάρος πολιτών, εργαζομένων ή συνταξιούχων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έγραψε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής του Οργανισμού, Παναγιώτης Δουφεξής, αντιμετωπίζουν ένα «βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας» και στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί δεσποτικές συμπεριφορές σε βάρος των πολιτών. Στο χέρι του είναι, ωστόσο, να εφαρμόσει την βασική δέσμευση της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει, για “υπηρεσίες μιας στάσης” και να καταστήσει τέτοια και τον ΕΦΚΑ. Ένα πράγμα σαν να λέμε δηλαδή “πήγα κι έφκα”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι