Κομφούζιο με τα ελαφρυντικά της Χρυσής Αυγής – Συνεχίζεται και την Παρασκευή η διάσκεψη

Σύνταξη SLpress.gr
1898
Κομφούζιο με τα ελαφρυντικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Αναμένονται οι ποινές , slpress

Σε πραγματική μάχη έχει εξελιχθεί η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία συνεχίζεται με τη συζήτηση για το αν και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν στους καταδικασθέντες. Η διαδικασία είναι καθοριστική για τον καθορισμό των ποινών, αλλά και για το ποιοι από τους καταδικασθέντες θα πάρουν το δρόμο για τις φυλακές. Κάποιοι από αυτούς πάντως πήγαν ήδη να παραδοθούν, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ποινές.

Κατά την διαδικασία, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου άλλαξε την αρχική  πρότασή της για τα ελαφρυντικά, μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης. Έτσι, πρότεινε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του “πρότερου έντιμου βίου”, όπως αυτό οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019). Η πρόταση αφορά τους κατηγορούμενους που έχουν ενοχή για πλημμελήματα και εκείνους που έχουν ενοχή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν βαρύνονται με βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Η εισαγγελέας ζήτησε δηλαδή την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε αρχικά στους τρεις πρώην βουλευτές, αλλά και σε κάθε άλλον κατηγορούμενο, ο οποίος κρίθηκε μεν ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν τον βαραίνει άλλη κακουργηματική πράξη, συνδεόμενη με την οργάνωση. Διευκρίνισε πάντως, ότι η πρότασή της δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αλαλούμ με τα ελαφρυντικά  

Το ίδιο ισχύει και για άλλους κατηγορούμενος, όπως ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, οι συνεργοί σε αυτήν, τα δύο άτομα που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του αλλοδαπού εργάτη Λουκμάν, οι καταδικασθέντες για τις επιθέσεις στους χώρους “Αντίπνοια” και “Συνεργείο”, οι καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Κερατσίνι και άλλες περιπτώσεις.

Η αρχική πρόταση της εισαγγελέως ήταν να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει μία αντίφαση, όταν το Δικαστήριο, από τη μία αναγνωρίζει ότι οι καταδικασθέντες «στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου» και από την άλλη τους αναγνωρίζει ελαφρυντικά.

Αυτή η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζητούσαν επέκταση της αναγνώρισης του ελαφρυντικού, ο καθένας για τον εντολέα του. Μετά από λεκτικές αντιπαραθέσεις αρκετών λεπτών, η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αίτημα για το  συγκεκριμένο ελαφρυντικό υπέβαλαν μόνο οι τρεις προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι. Η διευκρίνισε πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων από τους συνηγόρους, οι οποίοι φώναζαν «το υποβάλλουμε και εμείς» και το δικαστήριο διέκοψε για να υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα.

Ο "χορός" των συνηγόρων 

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε ο “χορός των συνηγόρων”, οι οποίοι επικαλέστηκαν απίστευτα ελαφρυντικά. Αν και ο Νίκος Μιχαλολιάκος περιορίστηκε στο να  υποστηρίξει ότι παρήγαγε έργο (!) και η Ελένη Ζαρούλια ότι δεν θα κατηγορούνταν, αν δεν ήταν σύζυγός του, οι υπόλοιποι επικαλέστηκαν, μέσω των συνηγόρων τους, ότι δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίστηκε “παρεξηγημένος”, o Γιάννης Λαγός φιλόζωος και Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ ο Νίκος Μίχος δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά επικαλέστηκε και το γεγονός ότι παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια σύζυγο. Αιμοδότης με παράδοση από το 1993 δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος, απών στη λήψη αποφάσεων ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, του πρότερου σύννομου βίου, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης επικαλέστηκε ο Χρήστος Παππάς. Το τελευταίο ελαφρυντικό έχουν επικαλεστεί οι συνήγοροι και άλλων κατηγορουμένων, κάποιοι απειλώντας και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο καθορισμός των ποινών  

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα ελαφρυντικά, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή, η ίδια διαδικασία (πρόταση εισαγγελέως, δευτερολογία συνηγόρων) θα ακολουθηθεί και για τον καθορισμό των ποινών. Με την χρονική επέκταση, ωστόσο, της συζήτησης για τα ελαφρυντικά μετατίθεται η συζήτηση για τον καθορισμό των ποινών, καθώς και η απόφαση και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών. Σημειώνεται ότι, εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση θα πρέπει να διαταχθεί η προσαγωγή των κατηγορουμένων στο δικαστήριο.

Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στις συλλήψεις, ενώ δύο από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, πήγαν ήδη να παραδοθούν. Το περιστατικό συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, όπου οι αστυνομικοί τους εξήγησαν ότι, παρότι κρίθηκαν ένοχοι, θα χρειαστεί να περιμένουν τον καθορισμό των ποινών.

Σημειώνεται, ότι από τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στο Εφετείο (ελαφρυντικά, ποινές, αναστολή) θα κριθεί αν ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα θα κριθεί, εάν οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα αντιμετωπίσουν 15ετή κάθειρξη ή πολύ μικρότερη ποινή. Και αυτό γιατί, εάν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 έως 8 έτη κάθειρξης. Τέλος για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το εύρος της ποινής από κάθειρξη 5 έως 10 ετών σε φυλάκιση 1 έως 5 έτη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.