Κόμμα Κασιδιάρη: Θα απορρίψει ο Άρειος Πάγος τον αντιεισαγγελέα του;
06/04/2023Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης την προσεχή Δευτέρα, σε συνέχεια του κυβερνητικού εκπροσώπου που δεν την απέκλεισε για «εγκληματικές οργανώσεις που επιστράτευσαν ακόμη και πρώην δικαστικούς, ως επικεφαλής μορφωμάτων με στελέχη-μαχαιροβγάλτες». Προηγουμένως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτήρισε ως «τεράστιο σοκ» την ανάληψη της ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος από τον πρώην πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
Πάντως, ο κ. Αλιβιζάτος εξέφρασε και την ικανοποίηση του που τα τρία αδέλφια του Αναστάσιου Κανελλόπουλου (δύο ανώτατοι δικαστικοί και ένας δικηγόρος) κράτησαν σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα του. Να σημειωθεί πως ο Αλιβιζάτος καταλόγιζε με πρόσφατο άρθρο του «απραξία σε βαθμό δόλου» στο Μαξίμου (ειδικότερα στον Γιώργο Γεραπετρίτη). Επεσήμανε πως το Μαξίμου, παρά το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο (που ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ) τελικώς «άφηνε ορθάνοικτη μια κερκόπορτα» για να κατέλθει τελικώς το κόμμα Κασιδιάρη, μέσω μιας ηγεσίας-“βιτρίνα”.
Η τελική απόφαση ανήκει στον Άρειο Πάγο, όπου θα κρίνει την τύχη του κόμματος που ηγείται πρώην αντιεισαγγελέας του! Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος θα υποβάλλει, με την ιδιότητα πλέον του προέδρου του κόμματος “ΈΛΛΗΝΕΣ”, την σχετική δήλωση συμμετοχής στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ θα αναλάβει και την νομική εκπροσώπηση του κόμματος. Προφανώς ο Άρειος Πάγος θα λάβει υπόψιν και την νέα ρύθμιση που προανήγγειλε ο υπουργός.
Να σημειωθεί πως έχουν εκφραστεί ουκ ολίγες ενστάσεις για την συνταγματικότητα του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη, όπως και για το timing που πήρε η κυβέρνηση την σχετική πρωτοβουλία, έναν μήνα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές (που ως γνωστόν ήταν να γίνουν τον Απρίλιο, μέχρι που μεσολάβησαν τα Τέμπη) ενώ είχε επιτραπεί στον Κασιδιάρη να κάνει κανονικά προεκλογική εκστρατεία μέσα από την φυλακή, από το διαδίκτυο. Άραγε η κυβέρνηση θα έπαιρνε αντίστοιχη πρωτοβουλία, αν ήταν πεπεισμένη πως ο Κασιδιάρης θα περιορίζονταν στο 2%, κάτι που θα έριχνε τον πήχη της αυτοδυναμίας;
Έκπληξη από το κόμμα Κασιδιάρη
Η κίνηση Κασιδιάρη αναμφίβολα αποτέλεσε έκπληξη. Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόεδρος του κόμματος “ΕΝΑ” (με σύνθημα “η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα”) προέρχεται από μία οικογένεια με “βαρύ” νομικό βιογραφικό και το παρασκήνιο βοά για τους δεσμούς της με γνωστούς επιχειρηματίες και πολιτικά “τζάκια”. Να σημειωθεί πως ο αδερφός του Θανάσης Κανελλόπουλος υπήρξε πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ).
Σε αυτούς τους δεσμούς αναφέρονται οι επίσης προφυλακισμένοι και τέως συναγωνιστές του Ηλία Κασιδιάρη από την Χρυσή Αυγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, που δήλωσε πως το κόμμα του ουδέποτε είχε σχέσεις «με νταβατζήδες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας» και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που κατηγορεί τον Κασιδιάρη ότι έχει “ξεπουληθεί στα συμφέροντα”.
Όμως, εκτός από την νομική, υπάρχει και πολιτική διάσταση. Με την εξαίρεση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, που πουλά με επιτυχία και χωρίς εξτρεμισμούς το τρίπτυχο Ρωσία-Ορθοδοξία-αντιμεταναστευτική πολιτική (με αρκετές επικρίσεις για το lockdown και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) κανένα από τα κόμματα της ελληνικής “Νέας Δεξιάς”, δεν φαίνεται ικανό να ξεκολλήσει από το 1,5-2% προκειμένου να εισέλθει στην Βουλή. Προφανώς, τόσο το κόμμα του Βελόπουλου, όσο και τα υπόλοιπα της ελληνικής “Νέας Δεξιάς” δεν ταυτίζονται με την Χρυσή Αυγή ή το κόμμα Κασιδιάρη.
Από την άλλη, μάλλον τα κόμματα των Τζήμερου-Κρανιδιώτη, Μπογδάνου και Λατινοπούλου άφησαν το στίγμα τους περισσότερο για τις διαδικτυακές τους αντιπαραθέσεις (ως γνωστόν ο Μπογδάνος τα “έσπασε” επεισοδιακά και με την Λατινόπουλου, όταν αποφάσισε να συμπορευτεί με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου). Το μόνο κόμμα που “φλέρταρε” με την είσοδο στην Βουλή, ακόμα και προ της τραγωδίας των Τεμπών, ήταν το κόμμα Κασιδιάρη, παρόλο που το βαραίνουν οι εξτρεμιστικές-νεοναζιστικές καταβολές του από την θητεία του στην Χρυσή Αυγή.
Προς “σοβαρή Χρυσή Αυγή”;
Όντας αποκλεισμένο από τα συστημικά media, χωρίς τάγματα εφόδου στις γειτονιές και δίχως τον ιδιότυπο ακτιβισμό “μόνο για Έλληνες” που είχε συνδεθεί η Χρυσή Αυγή, η άνοδος του κόμματος Κασιδιάρη είναι, αναμφισβήτητα, αξιοπρόσεκτη. Βέβαια, το προφυλακισμένο πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, διαθέτει δημοφιλές κανάλι στο Youtube (με πάνω από 100.000 εγεγραμμένους χρήστες) και μπορεί να “ψαρέψει” από την αντισυστημικότητα, που ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Μάλιστα, αν υποθέσουμε πως τελικώς πάρει το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο, μετά την διαφαινόμενη είσοδο του στην Βουλή, πιθανώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για στελέχη και πολιτευτές των κομμάτων Τζήμερου-Κρανιδιώτη-Μπογδάνου-Λατινόπουλου. Να σημειωθεί πως το κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζεται περισσότερο ως κόμμα της “Νέας Δεξιάς”, χωρίς τα στελέχη του να επιδίδονται στους τραμπουκισμούς, στις ύβρεις και τις απειλές που συνήθιζε η (καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση) Χρυσή Αυγή. Ίσως και γιατί “δεν τους παίρνει” πλέον…
Η ηγεσία Κανελλόπουλου μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος “γέφυρας” με κόμματα της “Νέας Δεξιάς”, δίνοντας στο κόμμα Κασιδιάρη το προφίλ μιας “σοβαρής Χρυσής Αυγής”, όπως είχε πει παλαιότερα γνωστός δημοσιογράφος και πλέον κυβερνητικός βουλευτής. Κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ να αποκτήσει η Χρυσή Αυγή, ο εξτρεμισμός της οποίας, ακόμα και κατά την κοινοβουλευτική διαδρομή της, θύμιζε περισσότερο τα φασιστικά κόμματα-πολιτοφυλακές του Μεσοπολέμου, όσο και αν προσπαθούσε να κρύψει τις σβάστικες, αντικαθιστώντας τες με τους Μαίανδρους.