ΣΧΟΛΙΟ

Κομματικοί λογαριασμοί και ξενοδόχοι των εκλογών

Κομματικοί λογαριασμοί και οι ξενοδόχοι των εκλογών, Μπάμπης Αγρολάμπος

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση εάν στις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, βγει πρώτο κόμμα. Κάποια στελέχη του λένε ότι και δεύτερο κόμμα να βγει στις 21 Μαΐου, πάλι θα μπορούσε να ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας (με κάποιες προϋποθέσεις), αλλά από την άλλη ζορίζεται με τις προγραμματικές θέσεις Βαρουφάκη περί τραπεζών, σχεδίων έκτακτης δημοσιονομικής κρίσης και άλλων τινών. Φυσικά και στα επιτελεία των άλλων κομμάτων γίνονται λογαριασμοί. 

Με την απλή αναλογική οι υπολογισμοί κάθε πιθανού (και απίθανου) εκλογικού αποτελέσματος είναι απλοί. Για τα κόμματα που θα πιάσουν το εκλογικό μέτρο 3%, κάθε μονάδα στο ποσοστό που θα πάρουν στις κάλπες αντιστοιχεί με 3 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν πάρει 33% θα έχει περί τις 100 έδρες. Τα αδιάθετα θα επιφέρουν σε κάθε ένα από τα κόμματα της επόμενης Βουλής από μία μέχρι τέσσερις-πέντε έδρες. Το ΜέΡΑ 25 εάν πάρει 5% θα έχει 15 έδρες. Ας πούμε ότι και το ΠΑΣΟΚ παίρνει 14% δηλαδή 42 έδρες.

Μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον Βαρουφάκη; Οι 142 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Βαρουφάκης δώσει ψήφο ανοχής (απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή 300-15=285) οι 142 είναι κοντά στην πλειοψηφία που απαιτείται ή μπορεί να έχουν και πλειοψηφία (143). Μπορεί βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει και 34% αλλά τότε γιατί να μην επιθυμεί δεύτερο γύρο με ενισχυμένη αναλογική; Τι θα έχει η ΝΔ στον πρώτο γύρο, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτη, πάνω από 34%; Και αν έχει η ΝΔ 34% και άλλο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καθίσουν τα υπόλοιπα κόμματα; Είμαστε σε εκλογικό πυρετό, όμως όχι σε πόλωση τέτοιου τύπου.

Όποια σενάρια και αν βάλει κάτω κανείς, τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν αριθμητικά. Τώρα, πως θα βγουν πολιτικά, εναπόκειται στον καθένα να κρίνει, να πιστεύει ή να ονειρεύεται ότι θέλει. Το ζήτημα είναι ότι με την απλή μέθοδο των τριών το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται, εκτός εάν ο Βαρουφάκης αποκηρύξει το πρόγραμμά του προεκλογικά και το ΠΑΣΟΚ δεσμευτεί πως θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25. Τότε γεννώνται άλλα θέματα.

Ειδάλλως, τα πράγματα στις 21 Μαΐου είναι απλά: Η πρωτιά στις πρώτες εκλογές κρίνει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Και στις μετεκλογικές εξελίξεις υπάγονται και οι δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική. Βεβαίως, ουδείς ξέρει τι θα βγάλει η πρώτη κάλπη. Αλλά, όλοι λίγο-πολύ προεξοφλούν τι δεν θα βγάλει. Άρα, αντί να μιλάμε για το απίθανο, ας κοιτάξουμε τα πιθανά μελλούμενα, σημειώνοντας το αξίωμα ότι κάθε ψήφος έχει την δική της αξία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι