ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Κόντρα εν όψει δεύτερου γύρου με απειλή διάσπασης

Κόντρα εν όψει δεύτερου γύρου με απειλή διάσπασης, Σπύρος Γκουτζάνης

Η καθαρή επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την προεδρία του κόμματος σηματοδοτεί μία νέα ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σκληρές τοποθετήσεις της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που στοχοποίησαν τον νικητή, προοιωνίζονται μία σκληρή επανάληψη με απειλή διάσπασης.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει εξασφαλίσει το 45% έναντι 36%%, η Έφη Αχτσιόγλου δύσκολα θα κάνει την μεγάλη ανατροπή στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο αν και μπορούσε να αποχωρήσει, επέλεξε να δώσει τη μάχη και να καταγράψει σε κάθε περίπτωση το ποσοστό της. Έχει ενδιαφέρον ότι και οι δύο φαίνεται να διαθέτουν ίσες εφεδρείες, η μεν κ. Αχτσιόγλου αντλεί από το 8% του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο κ. Κασσελάκης από το επίσης 8% του Νίκου Παππά.

Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Παππά, ενώ αρκετά από τα στελέχη του είχαν προσχωρήσει ήδη στο στρατόπεδο του νικητή πριν την Κυριακή. Ωστόσο τελική συμφωνία δεν φαίνεται να έχει υπάρξει. Αντίθετα οι τοποθετήσεις Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου εναντίον του Κασσελάκη, με παραπλήσια ορολογία, δείχνουν ότι έχει επέλθει συμφωνία. Κάτι άλλωστε που εθεωρείτο δεδομένο και πριν την Κυριακή.

Πέρα όμως από τα αριθμητικά δεδομένα, η δυναμική είναι σαφώς υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος, με μία νέου τύπου καμπάνια κυρίως από τα social media, κατάφερε να υπερκεράσει τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε την κ. Αχτσιόγλου, να δημιουργήσει ελπίδα για μελλοντική εκλογική νίκη και να στείλει νέο κόσμο στις κάλπες.

Αν και κάποιες ενδείξεις υπήρχαν, η ανατροπή των προγνωστικών που μέχρι την τελευταία εβδομάδα έδιναν επικράτηση της Αχτσιόγλου, ήταν έκπληξη μεγάλου μεγέθους, με δεδομένο ότι ο κομματικός μηχανισμός και η πλειονότητα των ιστορικών και πρωτοκλασάτων στελεχών είχαν συνταχθεί μαζί της και πυροβολούσαν τον κ. Κασσελάκη.

Μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αυξημένη συμμετοχή στην διαδικασία, καθώς ψήφισαν περισσότερα από 146.000 μέλη. Η μαζική συμμετοχή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ζωντανός και ένας κόσμος επενδύει τις ελπίδες του σε αυτόν. Εκτιμάται ότι το μέγεθος της συμμετοχής ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα. Τα περίπου 40.000 νέα μέλη έδωσαν την καθαρή πρωτιά. Η αντιπαράθεση όμως για τον δεύτερο γύρο προμηνύεται σκληρή.

Τσακαλώτος υπέρ Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για «αγώνες με πολιτικούς όρους», πρόσθεσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων», ενώ υπενθύμισε τους «κοινούς αγώνες», από τους οποίους έλειπε ο κ. Κασσελάκης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινήθηκε συμπληρωματικά φωτογραφίζοντας τον κ. Κασσελάκη ως διείσδυση της μεταπολιτικής έναντι της ουσίας της πολιτικής που την συνέδεσε με την αριστερά στην οποία προφανώς δεν τον περιλαμβάνει.

Επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι οι 53 κινήθηκαν με δύο υποψηφιότητες που στην τελική ευθεία είναι συμπληρωματικές. Οι τοποθετήσεις τους δείχνουν να αδιαφορούν για τους 40.000 νέους ψηφοφόρους, που προφανώς προσήλθαν στις κάλπες με τους όρους μεταπολιτικής για να ψηφίσουν στην πλειονότητά τους τον Κασσελάκη. Στην περίπτωση, όμως, που η δυναμική του κ. Κασσελάκη επιβεβαιωθεί στον δεύτερο γύρο τί θα πράξουν όσοι αντιδρούν στην μεταπολιτική και στα θολά νερά των “εύκολων λύσεων”;

Θα συμμετάσχουν σε ένα κόμμα και υπό έναν αρχηγό τον οποίο απαξιώνουν ως προϊόν της μεταπολιτικής και στον οποίο δεν αναγνωρίζουν πολιτική ουσία και αριστερή ταυτότητα και πορεία; Δύσκολο. Μοιάζει οι σκληρές τοποθετήσεις, που αφήνουν να διαφαίνεται ο κίνδυνος διάσπασης, να είναι κατ’ αρχήν διαχείριση απειλής προς τους ψηφοφόρους. Προς τους μεν δικούς τους, να μην χαλαρώσουν και να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή. Προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους να προτιμήσουν την συμβατική λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αντίθετα με τους Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο, η δήλωση του Νίκου Παππά έκλεινε το μάτι στον Στέφανο Κασσελάκη και παράλληλα επιχειρούσε να αποσοβήσει τον κίνδυνο της διάσπασης και την αντίστοιχη διαχείριση της απειλής ή σε κάθε περίπτωση να την χρεώσει στους εσωκομματικούς αντιπάλους. Αφού υπογράμμισε ότι έδωσε αγώνα για τη ενότητα της παράταξης, επισήμανε την υποχρέωση που έχουν οι συνυποψήφιοί του «από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή».

Μετά την εκλογή αρχηγού θα ανοίξει η εσωκομματική διαδικασία του Συνεδρίου που θα αναδείξει τα νέα όργανα και θα ξεκαθαρίσει την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αριστερής πολιτικής ουσίας και μεταπολιτικής. Άρα υπάρχει ο χρόνος και το πεδίο της αναμέτρησης για το ξεκαθάρισμα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν μεμονωμένες αποχωρήσεις ή συγκροτημένη διάσπαση, αφού πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι δύο κόμματα στην συσκευασία ενός. Οι τάσεις, αφού πρώτα ρευστοποιήθηκαν, τώρα ευθυγραμμίζονται σε δύο βασικά ρεύματα.