Κόντρα για την Novartis με φόντο τις εκλογές

Κόντρα για την Novartis με φόντο τις εκλογές

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης Novartis και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, θα λάβουν γνώση του περιεχομένου της.  Ήδη όμως, από τις πρώτες διαρροές, άρχισε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης, με τα εκατέρωθεν πυρά να πλήττουν και την Δικαιοσύνη.

Την αντιπαράθεση πυροδότησε το αίτημα της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς για  άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς οι εισαγγελείς κατέληξαν σε ενδείξεις για δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας.

Ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε και η πληροφορία ότι η υπόθεση αρχειοθετείται για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο. Και αυτό παρά το ό,τι η δικογραφία παραμένει ανοιχτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.

Διαχωρίζει τον Λοβέρδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς καλεί τον πρώην υπουργό Υγείας να δώσει εξηγήσεις για πράξεις, αποφάσεις και παραλήψεις κατά την περίοδο Απριλίου 2011-Μαϊου 2012, που αφορούν τέσσερα φάρμακα της Novartis και συγκεκριμμένα τα Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς, στο  πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αξιολόγησε δεκάδες μάρτυρες, εικονικά τιμολόγια, βίντεο και χειρόγραφες σημειώσεις. Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι δεν επανατιμολόγησε τα φάρμακα λαμβάνοντας, όπως όφειλε, ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, αλλά αντιθέτως, φέρεται να επέλεξε άλλες μεθόδους που, σύμφωνα με πληροφορίες, ωφέλησαν την Novartis.

«Για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πόρισμα για την υπόθεση Novartis, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μηνύσεις εναντίον των υπευθύνων. Παραλλήλως , αν και είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, άφησε αιχμές για κατάχρηση εξουσίας δικαστών, διαχωρίζοντας, όπως επισήμανε, «τους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει».

Επίθεση στην Δικαιοσύνη

Αιχμές προς την Δικαιοσύνη, αν και σε χαμηλότερους τόνους, άφηνε στην ανακοίνωσή της και η ΝΔ, επικεντρώνοντας στην τμηματική ανακοίνωση του πορίσματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μάλιστα «δυστύχημα» το ότι «ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους», εξυπηρετώντας τις «επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου».

Αξιοποίησε ωστόσο το γεγονός ότι πηγαίνουν στο αρχείο οι κατηγορίες για τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και προχώρησε στην εκτίμηση ότι η απόφαση αυτή «εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς».  Δεν παρέλειψε βεβαίως να επαναλάβει ότι η υπόθεση Novartis αποδεικνύεται «η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων»  και να καταγγείλει εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έκανε λόγο για «στοχοποίηση και εκφοβισμό των δικαστών». Πρόσθεσε επίσης ότι «το πολιτικό μπλοκ ΝΔ-ΚΙΝΑΛ …, υποκριτικά, επιφυλάσσει στον εαυτό του την ευχέρεια να παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη».

Τι μέλλει γενέσθαι

Η διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή σημαίνει και την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την υπόθεση. Το γεγονός όμως ότι οι εισαγγελικές αρχές διαβιβάζουν την δικογραφία, όχι με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών αλλά με αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας, διαφοροποιεί τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε σχέση με όσα έγιναν τον Φεβρουάριο του 2018.

Έτσι, σύμφωνα με το real.gr, η δικογραφία θα πρωτοκολληθεί και θα διανεμηθεί στις ΚΟ που εκπροσωπούνται στην αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας η οποία και θα επιληφθεί σε πρώτη φάση της δικογραφίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο η δικογραφία είχε διανεμηθεί μόνο στους εμπλεκόμενους, καθώς δεν υπήρχε αίτημα για άρση ασυλίας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει προς την Ολομέλεια, αν,  με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, προτείνει ή όχι την άρση ασυλίας του βουλευτή. Σε αυτήν την συνεδρίαση της Επιτροπής θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί αυτοπροσώπως ή δια υπομνήματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το επόμενο στάδιο, το οποίο συνήθως ακολουθεί μία εβδομάδα μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, είναι η σύγκληση της  Ολομέλειας της Βουλής, η οποία, με ονομαστική ψηφοφορία, θα λάβει την τελική απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή. Η συνεδρίαση αυτή της Ολομέλειας δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη συζήτηση ακόμη και με την συμμετοχή πολιτικών αρχηγών, καθώς εκτός από τον κ. Λοβέρδο τον λόγο μπορεί να πάρει, όποιος βουλευτής το επιθυμεί.

Ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών το πιθανότερο είναι ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα μετατραπεί σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης που θα ξεπερνά τα στενά, πλην όμως σοβαρά, όρια της υπόθεσης Novartis.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι