Κόντρες χωρίς μορατόριουμ για τα 12 μίλια στο Ιόνιο

Μάχη στη Βουλή με φόντο την υπόθεση Λιγνάδη – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης, slpress

Με αντιπαραθέσεις και κριτική ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών και  Άμυνας της Βουλής η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο. Αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί άλλη μία συνεδρίαση της Επιτροπής για τη δεύτερη ανάγνωση, προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές θέσεις για το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επανέλαβε ότι με την συζήτηση και την ψήφισή του η Βουλή «στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί μα ειρηνικό τρόπο να επιλύει τις διαφορές της, να επεκτείνει τα σύνορά της και κυρίως να προστατεύει τα συμφέροντά της». Το σχόλιό του, ωστόσο, για το “παρών” του ΚΚΕ προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του κόμματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έκπληξή του που το ΚΚΕ δεν λέει ένα ξεκάθαρο “ναι” στο νομοσχέδιο, την ώρα που, όπως είπε, η ελληνική Βουλή και ο ελληνικός λαός «ομονοούν προς μια κατεύθυνση, την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο». Η αναφορά του μάλιστα ότι αυτή η ψήφος θα κριθεί από τον «ιστορικό του μέλλοντος» προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Γιώργου Μαρίνου, ο οποίος επικαλέστηκε τα 102 χρόνια ιστορίας του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν θα υποδείξει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο ΚΚΕ τι να ψηφίσει.

Ένταση για τα δώδεκα μίλια

Ο υπουργός συνέχισε στο ίδιο πνεύμα, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να σταλεί «σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα συντεταγμένα και ο ελληνικός λαός δια των εκπροσώπων του, ομονοεί σε μια εθνική πολιτική». Αναφέρθηκε επίσης σε όλα όσα προηγήθηκαν: την συμφωνία δηλαδή με την Ιταλία, το κλείσιμο των κόλπων και την διμερή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με την Αλβανία για διεθνή δικαιοδοσία στην επίλυση της διαφοράς.

Κριτική στην τοποθέτηση του κ. Βαρβιτσιώτη άσκησε όμως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, ενώ ζητά ομοφωνία, «κάνει το αντίθετο και δεν διαμορφώνει όρους συναίνεσης». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάλιστα λόγο για «ολίσθημα», το οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό», όταν γίνεται, όπως είπε, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αν είχατε το θάρρος, θα το είχατε κάνει στο παρελθόν» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και επιμένοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα αφορά και τον ιστορικό του μέλλοντος και τον ελληνικό λαό. «Δεν υπήρξε η αναγκαία αυτοκριτική εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος για την τοποθέτηση που είχε, με έντονο δημαγωγικό τρόπο, όταν είχε ανακοινωθεί, ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη πολιτική» ανταπάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε μάλιστα ότι, «τότε ο νυν υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι είναι μεγάλη ζημία η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας, γιατί χωρίζει το Ιόνιο από το Αιγαίο» και «ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ έλεγε, με πρωτοφανή επιπολαιότητα, χωρίζουν τη χώρα στη μέση». Κατά τον κ. Κατρούγκαλο «δεν είναι κακό να επανέρχεται, διορθώνοντας μια λάθος πολιτική θέση ένα κόμμα», στην προκειμένη η ΝΔ. Τα ερωτήματα, όμως, που τέθηκαν τότε, παραμένουν και σήμερα.

Προβληματισμοί για την Κρήτη

Ειδικά όταν με το νομοσχέδιο καθορίζεται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Ένα στοιχείο, το οποίο εντείνει τους προβληματισμούς για την Κρήτη, πολύ περισσότερο εάν συνδυαστεί με τον μερικό καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τις τουρκικές προκλήσεις και φυσικά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας.

Στο σημείο αυτό στάθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «σήμερα εγκαινιάζεται νομοθετικά η αλλαγή μιας γραμμής πλεύσης». Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε μάλιστα ότι στο παρελθόν, η λογική που επικρατούσε ήταν «επέκταση της αιγιαλίτιδας ή παντού ή πουθενά», ενώ σήμερα αποφασίζεται η επέκταση το Ιόνιο, επειδή υπάρχουν νέα δεδομένα, όπως «το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο». Εξέφρασε τέλος τον έντονο προβληματισμό του «γιατί αφήνεται έξω η Κρήτη».

Την «απρόθυμα θετική στάση» του ΜέΡΑ25 αιτιολόγησε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Σοφία Σακοράφα, χαρακτηρίζοντας «ρητορικό σχήμα» τις δηλώσεις Δένδια ότι η Ελλάδα μεγαλώνει με αυτή την ενέργεια. «Δεν είναι πραγματικό» είπε, προσθέτοντας ότι σε καιρό ειρήνης είναι «προβληματική αυτή η επιχειρηματολογία». Τόνισε τέλος ότι πρόκειται απλώς για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με καθυστέρηση δεκαετιών, αποκαλώντας παραχώρηση προς όφελος της Τουρκίας, τον γεωγραφικό περιορισμό της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι το Ταίναρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι