Κόντρες για τον προϋπολογισμό – Ύφεση στην οικονομία, πληθωρισμός στις “εξυπνάδες”

Μάχη στη Βουλή για την Εξεταστική κατά Νίκου Παππά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών, συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Η ένταση δεν λείπει στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αν και αναμένεται να κορυφωθεί με τις  ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, την Τρίτη, πριν την ψηφοφορία.

Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για έναν προϋπολογισμό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό, ενώ η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό χωρίς κοινωνικό πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που κατατίθεται σε συνθήκες πανδημίας και όλες οι προβλέψεις του παραμένουν υπό αίρεση. Πρόκειται όμως και για τον πρώτο προϋπολογισμό που κατατίθεται, μετά από πολλά χρόνια, χωρίς υποχρεωτικές δεσμεύσεις και εν αναμονή ευρωπαϊκού χρήματος.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου έκανε λόγο για «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2021», την οποία χαρακτήρισε ως ένα  εμβληματικό έργο «με στόχο το νέο ασφαλιστικό ταμείο να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας». Ανέφερε μάλιστα ότι στον προϋπολογισμό του 2021 «δεν δεσμεύεται ούτε ένα ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας (είναι το χαρτοφυλάκιό του), τονίζοντας ότι πρόκειται για δράσεις που διαθέτουν και εθνική στρατηγική. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών οικονομικών συνεργασιών, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα άσκησης εξωστρέφειας, η προώθηση των εξαγωγών με στοχευμένες κινήσεις, η ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Για προϋπολογισμό που αποτυπώνει την απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών μελών της μίλησαν κυβερνητικοί βουλευτές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει την εντολή της (Κώστας Καραγκούνης) και ότι άρχισε να νομοθετεί τις φοροελαφρύνσεις. Από την πλευρά της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που τρέφεται από την πανδημία», τονίζοντας ότι ήδη με τον προϋπολογισμό του 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ στρεφόταν κατά του κοινωνικού κράτους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 βρίσκει τη χώρα να μαστίζεται από την πανδημία, με συντελεστή θνητότητας που διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά, όπως είπε, και επέκρινε δηλώσεις υπουργών που επιρρίπτουν τις ευθύνες στη στάση των πολιτών. Ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ σε δαπάνες για την υγεία και στους πρωταθλητές στην ύφεση, με 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020». Η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε τέλος ότι με «με πρόβλεψη για ύφεση 10,5% και το δημόσιο χρέος στο 208% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας οδηγήσει μέσα σε μια δεκαετία για δεύτερη φορά στη χρεοκοπία». 

Τα πνεύματα άναψαν όταν ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «βαθιά κοινωνικό και έντονα αναπτυξιακό», τονίζοντας ότι «δεν έχει κανένα νέο φόρο, έχει μειώσεις εισφορών και έχει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης». Στοιχεία που, όπως είπε, «σηματοδοτούν ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έχει πυξίδα την επένδυση και τη μεταρρύθμιση».

  Επιμένει σε debate των δύο η Αχτσιόγλου – Δήλωση Τζουμάκα για το αποτέλεσμα

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που έλαβε το υπουργείο του εν μέσω πανδημίας και αναφερόμενος στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο. Η τοποθέτηση Βρούτση προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τόνισε ότι τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υπουργός Οικονομικών χθες ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής με ύφεση τουλάχιστον 10% για να πουν ότι αυξήθηκαν οι μισθοί και μειώθηκε η ανεργία.

«Δεν υπάρχετε» απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης, χρησιμοποιώντας μια έκφραση των πιτσιρικάδων, όπως είπε, ενώ απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα πρόσθεσε: «Ειλικρινά, προσωπικά θα είμαι ο πρώτος κ. Σταϊκούρα που θα υπογράψω, αν πάρετε την ευθύνη όλα όσα είπατε εσείς χθες και ο κ. Βρούτσης σήμερα, να τα υποβάλετε για να σας απονεμηθεί το Νόμπελ Οικονομίας. Θα  είμαι ο πρώτος που θα υπογράψω ένα τέτοιο αίτημα, γιατί πρέπει να έχετε βρει τη μαγική λύση που δεν την ξέρει η οικονομική επιστήμη».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Ραγκούση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, είπε ότι είναι στο πνεύμα του «πανομοιότυπου» λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, ενός «λόγου φαφλατάδων», όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι μιλούν χωρίς να λένε τίποτα και δεν απαντούν όταν οι αρμόδιοι υπουργοί τους δίνουν στοιχεία. Το σημείο αυτό έθιξε στην ανταπάντησή του προς τον Γιάννη Ραγκούση και ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης.

Την ομιλία του υπουργού Εργασίας σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον Γιάννη  Βρούτση να καταθέσει στη Βουλή τους πίνακες για τις εκκρεμείς συντάξεις, ώστε να λάβουν γνώση τα κόμματα, με τον υπουργό να του απαντά ότι με το ψηφιακό σύστημα “ΑΤΛΑΣ” κάθε μήνα θα ξέρουμε με ακρίβεια τις εκκρεμείς συντάξεις. Νωρίτερα για «ύφεση σοκ» και για πολιτικές του «βλέποντας και κάνοντας» είχε μιλήσει, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Από το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι είναι «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών». Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου ανέφερε ότι απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικά κίνητρα στήριξης των επενδύσεων και της κοινωνίας. Τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι «υφεσιακός και κινείται στα όρια της μυθοπλασίας», υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι