Κόντρες κυβέρνησης-ΝΔ μέσω Σάλτσμπουργκ

Σύνταξη SLpress.gr
98

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας βρίσκονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μεν πρώτος για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την σύνοδο του ΕΛΚ.

Λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο Σάλτσμπουργκ ο πρωθυπουργός προσήλθε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ σειρά επαφών,  στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της αποτελεσματικής κοινής φύλαξης των συνόρων , αναφέροντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης σήμερα είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε ωστόσο την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά απούσα από την συζήτηση.

Ανέφερε μάλιστα τρεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «ο πρώτος λόγος είναι ότι η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι δυστυχώς, επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας».

Απάντηση Τζανακόπουλου

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν χάνει ευκαιρία να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης «με το που πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντί να εγκαλέσει τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για το ρόλο τους στο ξέσπασμα και τη στάση τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα έβαλε πάλι με την ίδια του τη χώρα».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε τέλος ότι «τέτοιες υπηρεσίες δεν  τις χρειάζεται ο ελληνικός λαός», και ότι «του αρκούν ο κ. Όρμπαν και ο κ. Κουρτς».

Με αιχμές για ΝΔ στους Σοσιαλιστές ο Τσίπρας  

Στην παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός διπλού μετώπου «ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», από την μια και τον «νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα», από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη συγκρότησης της «ευρύτερης δυνατής, προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία», σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμά του το ΕΣΚ  θα πρέπει να κάνει διακριτή την «διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά». Παραλλήλως τόνισε ότι «το βασικό μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό», που όπως είπε απειλούν την ίδια την Ευρώπη.

Επισήμανε ωστόσο, αφήνοντας αιχμές και για την ΝΔ, χωρίς να την κατονομάζει, ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων». «Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.