Κόντρες “συμπεθέρων” πριν τα “βαφτίσια”

Κόντρες “συμπεθέρων” πριν τα “βαφτίσια”

Εντάσεις στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα προκαλεί η κινητικότητα στο Μακεδονικό ζήτημα και η διαφαινόμενη διάθεση προσέγγισης στο ζήτημα της ονομασίας, τόσο από την ελληνική όσο και από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Η αντιπολίτευση με πρώτη τη ΝΔ κάνει λόγο για διαφορετικές θέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ενώ η κυβέρνηση καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράσει την δική της θέση.

Στο θέμα τοποθετήθηκε σήμερα Τετάρτη και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για την ονομασία της γειτονικής χώρας να καταλήξουν σε μία αξιοπρεπή λύση που δεν θα θίγει την Ελλάδα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία στη Βουλή ή η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία πρότεινε για τυχόν αλλαγή της απόφασης που ελήφθη επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα πεπραγμένα του υπουργείου Άμυνας την τριετία 2015-2017, ο Καμμένος επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ τάσσονται εναντίον ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε δημοψήφισμα για το θέμα. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι ο όρος “Ματσεντόνια” είναι ελληνικός, ενώ ο όρος “Βαρντάρσκα” όχι.

Δεν διαφωνώ με τον Κοτζιά

Ο Καμμένος τόνισε ότι δεν διαφωνεί με το Νίκο Κοτζιά, για τον οποίο είπε ότι τον θεωρεί ως τον καλύτερο υπουργό Εξωτερικών. Δεν μπήκε περισσότερο στο θέμα της ονομασίας για να μην δημιουργήσει, όπως ανέφερε,  πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Κάλεσε μάλιστα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινηθούν με ανάλογο τρόπο, επισημαίνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι μία και ενιαία.

Αναφερόμενος στην φιλολογία της αντιπολίτευσης σχετικά με διαφωνίες στην κυβέρνηση για το θέμα, ο Καμμένος τις απέδωσε σε «μία εγκληματική συμμορία που αποφάσισε να εξοντώσει εμένα για να ρίξει την κυβέρνηση». Είπε ακόμη ότι ο ίδιος αντέχει και διαμήνυσε  προς τους «κάποιους συγκεκριμένους» του «πολιτικού βραχίονα του συστήματος να μην πιάνουν στο στόμα τους τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η στάση της Ντόρας

Σχολιάζοντας την στάση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Καμμένος την απέδωσε στην θέση του πατέρα της ότι «το θέμα θα έχει ξεχαστεί σε μερικά χρόνια». Διερωτήθηκε τέλος αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συρθεί από τους νεομητσοτακικούς ή από τις θέσεις του Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα.

Στην στάση της Μπακογιάννη και στις δηλώσεις της ότι η κυβέρνηση  «προσέρχεται σε διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ με δύο διαφορετικές θέσεις» αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας ότι «θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets». Παραλλήλως, ο Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει και την βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη», ενώ έθεσε και ο ίδιος ερώτημα για το ποια είναι η θέση της ΝΔ, τονίζοντας: «Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής ΝΔ είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Για δύο διαφορετικές θέσεις στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό, αλλά και για άλλα θέματα, έκανε λόγο και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”, ενώ, σε ότι αφορά την στάση της ΝΔ, επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρώτη την πρότασή της.

Βολές και από αλλού

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τάχθηκε εναντίον ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα. «Φαίνεται πως ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το όνομα, οι ΑΝΕΛ θα φωνάζουν αλλά θα λείπουν από την ολομέλεια και νομίζουν ότι όλα θα πάνε καλά. Τα τρία κόμματα που προανέφερα ήδη έχουν δεχτεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα προσπαθήσουν να το περάσουν και στο λαό», είπε ο Λεβέντης.

Τέλος την θέση του «υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes)» επανέλαβε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό 984 ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο Θεοχαρόπουλος έκανε και αυτός αναφορές σε ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, σημειώνοντας ότι «πολιτικά παιχνίδια» και «λογικές κομματικής επιβίωσης, από τους κυβερνητικούς εταίρους, ιδίως στα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνα». Αναφερόμενος μάλιστα στο συμβούλιο του 1992 είπε, ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε «αδιέξοδο», ενώ πρόσθεσε ότι «το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία από το ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε ακυρώθηκε διαπραγματευτικά εκείνη η αδιέξοδη λογική. Τότε, ήταν και ο κ. Καμμένος βουλευτής της ΝΔ και δεν διαφώνησε στη σύνθετη ονομασία».

Ο εθνικά στείρος αυτός κομματικός καυγάς αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειρισθεί με εθνική ευθύνη ένα ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που εκκρεμεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ψηφοθηρική ανελαστικότητα “ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα” συμπλέκεται με τη λογική “μια όποια σύνθετη ονομασία για να τελειώνουμε” και οι δύο μαζί με τη σκοπιμότητα της αντιπολίτευσης να προκαλέσει ρήγμα στη συμπολίτευση και κατ’ αυτό τον τρόπο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι