ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρες στη Βουλή από τα “αδέσποτα” μέχρι το χρέος και το Μακεδονικό

Κόντρες στη Βουλή από τα "αδέσποτα" μέχρι το χρέος και το Μακεδονικό

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η κόντρα ωστόσο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, κυρίως στην οικονομία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ιδιαίτερα έντονο χρώμα είχε μάλιστα η αντιπαράθεση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούση.

Ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης τον κάλεσε «να μην “ψαρεύει σε θολά νερά”», κατηγορώντας τον ότι “κλείνει το μάτι στους κυνηγούς”, την ώρα που ο εισηγητής του κόμματός του είναι υπέρ της καθολικής στείρωσης και λέει όχι στα σκυλιά σε πυλωτές και ταράτσες. «Ρωτήσατε τους κυνηγούς αν συμφωνούν με αυτές τις θέσεις», ρώτησε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε όμως και σε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τα «ψέματα της ΝΔ», κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε και μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον φόρο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα είπε ο Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει “σκοτωμένη οικονομία” με 16,2% ανάπτυξη στο 2ο τρίμηνο».

Από τον ΕΝΦΙΑ στο Μακεδονικό

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε πει ότι η ΝΔ μιλούσε για κατάργηση και όχι για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε όμως και για το μεταναστευτικό, κατηγορώντας την ότι, ενώ έλεγε ότι δεν θα δημιουργήσει νέες δομές, αυτές τελικά γίνονται στο Φυλάκιο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο και στη Λήμνο, με κόστος δισεκατομμύρια ευρώ. Ανταπαντώντας πάντως, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έχει παρερμηνεύσει τις δεσμεύσεις της ΝΔκαι υποστήριξε ότι τα σύνορα φυλάσσονται, ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ότι έχουν δημιουργηθεί κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Κόντρα υπήρξε όμως και για το “δάκρυ του Καραμανλή” για τη Μακεδονία, το οποίο, όπως είπε, «δεν βρίσκει ανταπόκριση στον Έλληνα πρωθυπουργό». «Είμαστε περήφανοι που είμαστε συνεχιστές» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει τίποτε από την ιστορία της ΝΔ και το απέδειξε αυτό στον Έβρο και στην «καθημερινότητα της εκπροσώπησης των εθνικών συμφερόντων παντού». «Κάνουμε πράξη τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που αγκαλιάζει την ελληνική κοινωνία από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι τη Δεξιά. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε.

Αντιπαράθεση και με Ραγκούση στη Βουλή

Αντιπαράθεση υπήρξε όμως και για το δημόσιο χρέος, το οποίο, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει διογκωθεί στο 276% του ΑΕΠ και φέρνει τη χώρα δεύτερη θέση παγκοσμίως. «Το 2011, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρεοκοπίας, με το χρέος στο 171%, ένα από τα μέτρα που είχαμε πάρει ήταν το φρένο στο χρέος των δήμων, οι οποίοι είχαν αρνητική συμβολή στη διόγκωση του δημοσίου χρέους» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι καταργεί αυτά τα μέτρα και «φέρνει διάταξη που ανοίγει δρόμο για την υπερχρέωση των δήμων». «Είναι μια εγκληματική απόφαση κατά του συνόλου της χώρας. Δεν έχετε δικαίωμα να ξαναχρεοκοπήσετε τη χώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας, λίγη ώρα αργότερα, ο Στέλιος Πέτσας απέδωσε την διόγκωση του χρέους στη μείωση του ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας.

«Για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναπληρώσαμε το χαμένο εισόδημα από το εξωτερικό. Τα δανεικά που λέτε, εισέρρευσαν στη χώρα, με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Πέταξε μάλιστα το μπαλάκι στον Τσίπρα, προσθέτοντας ότι περιμένει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ένα πρόγραμμα λιτότητας, απολύσεων και περιορισμού του δημοσίου χρέους». «Να πείτε, ποιες δαπάνες θα περικόψετε και ποια έσοδα θα αυξήσετε, σε αντιδιαστολή με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός» κατέληξε.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας πάντως νωρίτερα στην ΕΡΑ, είχε τονίσει ότι «οι ελαφρύνσεις προς τους Έλληνες δεν είναι δανεικά», αλλά ότι «έχει παραχθεί νέος πλούτος στη χώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό «αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και εργασίας». Αυτός ο νέος πλούτος είναι, όπως σημείωσε, που «δημιουργεί ένα πλεόνασμα, ένα επιπλέον μέρισμα το οποίο, απόφασή μας είναι, να διανεμηθεί με ένα τρόπο όσο πιο δίκαιο και ισορροπημένο γίνεται προς όλους, έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες εισοδημάτων τις οποίες είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι