Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Αρβανίτης κατά Κασσελάκη – Παππάς: Αν δεν εκπέσει θα είναι στη ΔΕΘ
04/09/2024Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες, δημόσιες και παρασκηνιακές στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου στην οποία θα εκφραστεί ανοικτά η αμφισβήτηση κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Στο παρασκήνιο τα στρατόπεδα οργανώνονται και δίνουν την μάχη των συσχετισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι “87” μετρούν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα ήταν πρόθυμα να υπογράψουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος. Το στρατόπεδο Κασσελάκη πάλι προσπαθεί να αποτρέψει την συμπλήρωση των 151 που χρειάζεται για να περάσει πρόταση μομφής σύμφωνα με το καταστατικό.
Το καινούργιο και σημαντικό χτύπημα ήλθε σήμερα από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρο του LEFT, Κώστα Αρβανίτης ο οποίος πήρε καθαρή και απερίφραστη θέση κατά του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας “δεν πάει άλλο”. Με τον τρόπο αυτό ο ευρωβουλευτής, που μέχρι τώρα απέφευγε να εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση παίρνει καθαρή θέση. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Κώστας Αρβανίτης είναι εκ των συνομιλητών και παραμένει πάντα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα που τον ανέδειξε.
Κώστας Αρβανίτης: O ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά
Στην σημερινή του τοποθέτηση αναφέρεται στην κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη».
Ο Κώστας Αρβανίτης στρέφει τα πυρά του και εναντίον όσων έφυγαν:«Μεγάλες ευθύνες έχουν όσοι επέλεξαν να φύγουν, όσοι θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσοι απέχουν από την εύρεση λύσης».
Ακολούθως παίρνει θέση σε ότι αφορά την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοσιαλδημοκρατία, ούτε κεντροαριστερά. Μόνο ως ενισχυμένη Αριστερά μπορεί να προωθεί λύσεις για κοινωνικές, εθνικές, παλλαϊκές και ευρωπαϊκές ανάγκες, με συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις.Όσοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν με υπευθυνότητα την αποστολή τους, κι όσοι συμβάλλουν στην θλιβερή εκτράχυνση, έχουν εξ ορισμού αποτύχει και κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς. Αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι rebranding, αλλά ομοψυχία, δουλειά, προγραμματισμό και κυρίως πολιτική δράση».
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι “Φέρω τη νωπή λαϊκή εντολή 159.874 πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους για να προωθήσουμε τις αριστερές μας πολιτικές, το πρόγραμμά μας, και πάνω από όλα για να δώσουμε λύση στα μεγάλα τους προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μας.Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο».
Η συνέντευξη Παππά
Για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος στον κ. Κασσελάκη είπε πως «θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος». Σε ερώτηση του protothema.gr απάντησε πως η εν λόγω αναφορά ειπώθηκε σε περίπτωση που περάσει μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη.
Συνεχίζοντας συμπλήρωσε πως «συμφωνώ με την διεξαγωγή ΚΕ το σαββατοκύριακο που θα είναι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Μια βδομάδα μας είμαστε εμείς και θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας. […] Είναι προφανές ότι όλες οι εξελίξεις παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει έδαφος καταλλαγής και συνεννόησης. Και αυτό είναι που ξενίζει. Η ψηφισμένη μας απόφαση είναι πως θα εργαστούμε για μπορέσουμε να ηγηθούμε σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Από αλλεπάλληλες διασπάσεις μόνο αισιοδοξία δεν προκύπτει στον προοδευτικό χώρο».
Για το νέο όνομα που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς είπε μιλώντας στο Μega, ότι «δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας, οι και υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού», είπε.
Ο Νίκος Παππάς, συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πρέπει αυτό το θέμα να είναι αυτό που θα υπερισχύσει στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχουν σοβαρές καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας και έχουμε και έναν εξοπλισμό προγραμματικό που τον έχουμε αδικήσει και δεν τον έχουμε αφήσει να βγει στον δημόσιο διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη, το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε δει και άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων, οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές εξουσίας, και έπεσαν στο κενό. Δεν έχω δει διαφορετικές πλατφόρμες διατυπωμένες».
Για το συνέδριο του κόμματος ο Νίκος Παππάς είπε: «Έχω δει μια «λαθολογία» η οποία αναπτύσσεται κατά κόρον στα κανάλια και λιγότερο στα συντεταγμένα όργανα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι κατευθύνσεις είναι συμφωνημένες. Θα συζητήσουμε τα πάντα και την αιτιολογία και τεκμηρίωση πίσω από την κάθε πρόταση. είναι ένας μετασχηματισμός ο οποίος αποφασίστηκε στο συνέδριο του 2022 και δεν ολοκληρώθηκε. Πχ, δεν έχουμε εκτελεστικό όργανο που να δουλεύει με ρυθμούς εργασίας. Είχαμε μια ΠΓ η οποία λειτουργούσε ως μια μικρή ΚΕ»
Για τον Παύλο Πολάκη: «Δεν υπήρξε καμία προσκηνιακή ή παρασκηνιακή συνεννόηση. Εξέτισε μια ποινή, και νομίζω πως καλώς επανήλθε ο Παύλος Πολάκης. Ο Πολάκης δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι χρήσιμο στέλεχος για την Αριστερά και την χώρα. Έχει βγάλει στην δημοσιότητα πολλαπλές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αδικεί τον εαυτό του και την παράταξη όταν διανθίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις του με χαρακτηρισμούς», τόνισε ο κ. Παππάς.
Για τον Χρήστο Σπίρτζη: Όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, «κατά την άποψή μου δεν θα διαγραφεί ο Σπίρτζης, έχει εντελώς λανθασμένη τακτική και διαφωνώ βαθιά με κάποιες απόψεις του. Είναι απόψεις που αν τελεσφορήσουν θα φέρουν απογοήτευση στον προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να κάνουμε μία τομή με τα εξής χαρακτηριστικά: να μην υπάρχουν προκατασκευασμένες διαφωνίες. Με ξενίζει να ψηφίσουμε τα ίδια κείμενα και στρατηγική και να βγαίνει από τα όργανά μας μια εικόνα διαφωνιών. Δεύτερον, να μην υπάρχει δαιμονοποίηση της διαφορετικής άποψης. Η κ. Λινού δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ήρθαν πράγματα στην δημοσιότητα για την Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει να αποτυπωθεί ότι παίρνονται διοικητικά μέτρα ακόμη και την δική του ηγεσία. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε νέα προεδρική εκλογή».
Τέλος, για τον Αλέξη Τσίπρα: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να πει κάτι, το λέει. Είναι ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης, είναι περιουσία για την παράταξη και την χώρα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται το όνομά του επί ματαίω».
Φάμελλος και Γεροβασίλη
Τον χορό των σημερινών δηλώσεων άνοιξε το πρωί στην ΕΡΤ ο Σωκράτη Φάμελλος με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη για τον χειρισμό του “μπες βγες” του Παύλου Πολάκη και παίρνοντας θέση υπέρ της προσφυγής στην βάση για τις αλλαγές στο κόμμα και το θέμα της ηγεσίας: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την προσφυγή στη βάση του κόμματος αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο για το πρόσωπο του προέδρου», ανέφερε.
Πιο καθαρά η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΚΑΙ δήλωσε: «Να θέσει ο πρόεδρος εαυτόν στην κρίση των μελών» και πρόσθεσε:«ηγέτες μπορούν να ενώνουν να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με θαρραλέες αποφάσεις». Εκτίμησε ακόμη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται να απευθυνθεί στην βάση. Αναφερόμενη στην χθεσινή παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη για τις αλλαγές στο κόμμα ανέφερε: “οι κινήσεις αντιπερισπασμού, δεν βοηθούν και αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινωνία».
Στον χορό μπήκε και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μία εβδομάδα νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τάχθηκε κατά της πρότασης Κασσελάκη για το όνομα ενώ για τις αλλαγές στην οργανωτική δομή σημείωσε ότι πρέπει να προηγηθεί συζήτηση.