ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η διαδρομή του Κώστα Σημίτη – Το αντίο του πολιτικού κόσμου

Κώστας Σημίτης: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός σε ηλικία 88 ετών

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό. Η διαπίστωση του θανάτου του έγινε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο.

Ο κ. Καρπούζης επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Κορίνθου.

«Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πολιτική κληρονομιά. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, όταν και είχε ψηφίσει στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προσωπική του ιστοσελίδα Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Μετά τη διαφυγή από την Ελλάδα επί δικτατορίας δίδαξε από το 1971 έως το 1975 ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Ο «Όμιλος Παπαναστασίου», είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974). Μετά τη σύλληψη του Σάκη Καράγιωργα με τον οποίο συνεργαζόταν το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό. Καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του Δάφνη και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση. Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στο δημοψήφισμα κατά της βασιλείας (8/12/1974) ορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ως ο εισηγητής του ΟΧΙ στο ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα. Στις εκλογές του 1977 συνδιαμόρφωσε το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Με το άρθρο του «Δομική αντιπολίτευση» και τη συμπλήρωση του συνθήματος «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων» με το «Ναι στην Ευρώπη των λαών» στοχοποιείται στο εσωτερικό του ηγετικού πυρήνα και παραιτείται από το Εκτελεστικό Γραφείο (13/6/1979).

Στις εκλογές του 1981, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν περιλήφθηκε στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Υπουργείο Γεωργίας. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας μέχρι το 1985. Εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων. Στο Εκτελεστικό Γραφείο επέστρεψε το 1984. Στις εκλογές του 1985 είναι για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής. Πρώτος βουλευτής Πειραιά, διένυσε μια μακρά Κοινοβουλευτική θητεία που έληξε με την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική το 2007.

Το 1985 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου παραμένει μέχρι τον Νοέμβριο του 1987 εφαρμόζοντας το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Νοέμβριο του 1987 διαφώνησε με την χαλάρωση των μέτρων ανόρθωσης της οικονομίας και παραιτήθηκε.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην Ανάβυσσο, μετά την εκλογική ήττα, το 1989, ο Κώστας Σημίτης επανεκλέχθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο «για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ». Στη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης, του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990) διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το 1990 στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο «Πεντελικό», ο Ανδρέας Παπανδρέου επέβαλε την εκλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, κόντρα στην υποψηφιότητα του Παρασκευά Αυγερινού που υποστήριζαν οι Κ. Σημίτης, Μελίνα Μερκούρη, Β. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος.

Από το 1993 ως το 1995 ήταν Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και (ταυτόχρονα) Υπουργός Εμπορίου. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Παραιτήθηκε στις 11.9.1995 λόγω του χειρισμού θεμάτων της αρμοδιότητάς του από τον πρωθυπουργό χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Ενόψει του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (Απρίλιος 1994) ο Κώστας Σημίτης δημοσίευσε σειρά άρθρων («προς μια οικονομία εντάσεως γνώσης», «κοινωνία της πληροφορίας: η πληροφορία στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης» κ.α. διαμορφώνοντας σταδιακά τις θέσεις του για τον «εκσυγχρονισμό».

Τον Νοέμβριο του ‘94, η Β. Παπανδρέου συγκάλεσε το «δείπνο των Τεσσάρων» προσκαλώντας τον Κ. Σημίτη, Παρ. Αυγερινό και Θ. Πάγκαλο για να συζητήσουν την «εξεύρεση διεξόδου στη φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης». Στα τέλη Νοεμβρίου 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται στο Ωνάσειο και η φθίνουσα πορεία της υγείας του δεν αντιστρέφεται. Μετά από την επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 18/1/1996 εξέλεξε τον Κώστα Σημίτη ως νέο πρωθυπουργό.

Ο Σημίτης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε (μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου) ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται Πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ με 53.77% έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου (46.23%).

Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε Πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά Πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως Πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004, συμπληρώνοντας οκτώ και πλέον χρόνια πρωθυπουργίας.

Εκλεγόταν βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά,συνεχώς από το 1985. Μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, μετείχε σε διεθνή fora και οργανώσεις όπως στην Action Committee on European Democracy (ACED), στην Clinton Global Initiative, στο Interaction Council.

Κατά την περίοδο που ακολούθησε την αποχώρησή του από το Υπ. Εθν. Οικονομίας το 1987, ο Κώστας Σημίτης προσδιόρισε το στίγμα της συνολικής πολιτικής του σκέψης με τη δημοσίευση άρθρων και μελετών. Με την ίδρυση του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» (ΟΠΕΚ), δημιούργησε ένα βήμα για τη συζήτηση των θεμάτων του εκσυγχρονισμού.

Επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της.

H Ελλάδα εντάχθηκε το 2000 με την πολιτική αυτή στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικής σημασίας εθνικό στόχο. Μετά την αντικατάσταση της δραχμής από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ακολούθησε η επιτάχυνση των πολιτικών για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση.

Έγινε πράξη η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με την εκτέλεση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων έργων υποδομής σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στην ιστορία της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία Οδός. Ανάλογου μεγέθους ήταν και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κοινωνικού κράτους που εφαρμόστηκε με έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών υγείας και πρόνοιας, ιδίως με την κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, σημαντικός σταθμός ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας, η συνεχής αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η δημιουργία ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το «Πρόγραμμα Καποδίστριας» και η αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας, η εξάρθρωση της Οργάνωσης «17 Νοέμβρη», οι νέες ρυθμίσεις για τις ταυτότητες, τα νέα μουσεία που κατασκευάστηκαν, η ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και η έναρξη των εργασιών για το Μουσείο της Ακρόπολης. Παράλληλα, προετοιμάστηκε η χώρα για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Διαμορφώθηκε και υιοθετήθηκε η Χάρτα των Δυτικών Βαλκανίων, εντάσσοντας τα Βαλκάνια στον ευρωπαϊκό περίγυρο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν για πρώτη φορά σε μια περίοδο συνεννόησης με προοπτική την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.

Ως Πρωθυπουργός, προήδρευσε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το α’ εξάμηνο του 2003. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στις 14 Απριλίου 2003 στη στοά του Αττάλου στην Αθήνα, σηματοδοτήθηκε η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δέκα νέων μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Προωθήθηκε η στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κατέστη εφικτή μια ενιαία στάση των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση που προέκυψε με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία υπηρετώντας τον πάγιο στόχο του την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή κοινωνία, τον εκσυγχρονισμό και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.

Ο Κώστας Σημίτης μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Στο συγγραφικό έργο και το δημόσιο λόγο του Κώστα Σημίτη περιλαμβάνονται κείμενα και βιβλία πολιτικού και επιστημονικού περιεχομένου.

Η ομιλία σταθμός για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες»

Παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν πάντα στην ψυχή του. Άλλωστε δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που ήταν ιδρυτικό του μέλος. Πάντα ενημερωνόταν για ότι συνέβαινε ενώ εξέφραζε τις απόψεις του. Η τελευταία δημόσια παρέμβαση-παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε του στην εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καλέσει όλους τους διατελέσαντες εν ζωή προέδρους του κόμματος.

Ο κ. Σημίτης είχε τονίσει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πρωταγωνιστήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

«Κυρίες και κύριοι, αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη του 1974. Στην πορεία αυτή των 50 ετών, αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε», είπε ο Κώστας Σημίτης στη σύντομη ομιλία του.

Όταν ψήφιζε στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πάει μάλιστα να ψηφίσει μαζί με την σύζυγό του Δάφνη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πάντοτε ευγενής και λιγόλογος, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε και μία σύντομη δήλωση στις κάμερες.

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα το οποίο μας εξασφαλίζει μία συνέχεια όπου το ΠΑΣΟΚ να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη» ήταν το μήνυμα του Κώστα Σημίτη.

Μάλιστα ο κ. Σημίτης είχε συναντηθεί τυχαία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που επίσης είχε πάει να ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Σακελλαροπούλου: Από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και υπογράμμισε ότι υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.

Ειδικότερα, στη δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Η παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και τη συνέχεια μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο. Με σταθερή, κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, οραματίστηκε, ως Πρωθυπουργός, μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη. Η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως κορυφαίες στιγμές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Το δημοκρατικό ήθος, η αγωνιστικότητα και η χαμηλότονη αφοσίωση στο καλό της Πολιτείας μας συνόδευσαν τον Κώστα Σημίτη σε όλη τη ζωή του, στην αντίσταση στη δικτατορία, στην ακαδημαϊκή του πορεία, στην σπουδαία πολιτική του διαδρομή. Τον αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό και εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Δάφνη, στις κόρες του και στους οικείους του».

Μητσοτάκης: Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη

«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε μα ανάρτησή του στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της τη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

««Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», πίστευε ο ίδιος. «Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».

Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης άνοιξε ως πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία

«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει ότι «ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό.

Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Τονίζει ότι «ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας» και πως «με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Υπογραμμίζει ότι ο Κώστας Σημίτης «εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα». «Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική ‘Αμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ», προσθέτει.

«Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό», αναφέρει καταληκτικά ο κ. Ανδρουλάκης. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε με την Δάφνη Σημίτη, εκφράζοντάς της, τα συλλυπητήριά του.

Βενιζέλος: Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος

«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του. Η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας, υποβάλλω τα σέβη μου στην κυρία Δάφνη Σημίτη και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

«Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν μία πολιτική προσωπικότητα που άφησε σημαντικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Με βαθειά προοδευτική αφετηρία αλλά και μακρά διαδρομή σε περιόδους με θετικές και αρνητικές στιγμές. Υποστήριζε τις απόψεις του μέχρι τέλους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γερουλάνος: Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη

Κατρίνης: O Κώστας Σημίτης άφησε ένα ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα στη νεότερη πολιτική μας ιστορία

Δούκας: Η σύγχρονη Ελλάδα έχει την υπογραφή του

Νίκος Παπανδρέου: Αποχαιρετώ με θλίψη έναν άνθρωπο, που αφήνει ισχυρό το αποτύπωμά του στην ελληνική πολιτική.

Άννα Διαμαντοπούλου: Κώστας Σημίτης. Στο κάδρο των Μεγάλων Ελλήνων – Δάσκαλος για εμάς, που δουλέψαμε μαζί του

Τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη απέστειλε και η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.

«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων.Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ , έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. Άφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη.Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό. Άφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό ,την Ευρώπη.Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος!Αιωνία του η μνήμή», έγραψε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Κώστας Σκανδαλίδης: Ήταν σπουδαίος πολιτικός – Μαζί του η χώρα έζησε μεγάλες μέρες

Μιλώντας στο Mega, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκε στην πολιτική πορεία και το ήθος του. «Ήταν πολύ ξαφνικό. Για εμάς είναι μεγάλη οδύνη. Ένας σπουδαίος πολιτικός που μαζί του η χώρα έζησε μεγάλες μέρες. Πέτυχε μεγάλους στόχους, εκσυγχρόνισε τις δομές της χώρας», τόνισε.

»Ένας πολιτικός με ήθος ανεπίληπτο, ένας αγωνιστής της δημοκρατίας. Ένας πολιτικός αποδεκτός από όλη την Ευρώπη για την σταθερή και σοβαρή παρουσία του, για τις γνώσεις του, τις προτάσεις του. Προσέφερε πολλά πράγματα», πρόσθεσε. «Στις μέρες του η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. Άφησε έργο πίσω του», κατέληξε.

Μιλένα Αποστολάκη: Ήταν ένας πολιτικός ανοιχτός σε νέες σκέψεις

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας πρωθυπουργός που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με δύο σπουδαία έργα. Πρώτον την ένταξη της χώρας στο ευρώ και δεύτερον την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ήταν ένας πολιτικός ανοιχτός σε νέες σκέψεις, έδινε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Μιλένα Αποστολάκη.

»Είχαμε επικοινωνία. Μάλιστα, πρόσφατα ανταλλάξαμε ευχές για τα Χριστούγεννα. Ήταν ένας άνθρωπος του οποίου η γνώμη είχε βαρύτητα. Κρατώ έναν άνθρωπο με σεβασμό και που έδειχνε πάντα σεβασμό στους ιδεολογικούς αντιπάλους του».

«Αγωνίστηκε για το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλωσε και διασφάλισε με τις ιδέες τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ ως η μεγαλύτερη προοδευτική παράταξη της χώρας», κατέληξε.

Γεωργιάδης: Συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του ευρώ και της Κύπρου στην ΕΕ

Λιβάνιος για Σημίτη: Πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος.

ΣΥΡΙΖΑ για Σημίτη: Αφησε σημαντικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιόδους

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη στην οικογένειά του και το ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτηση του Γιώργου Καραμέρου.

Ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης ήταν μία πολιτική προσωπικότητα που άφησε σημαντικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Με βαθειά προοδευτική αφετηρία αλλά και μακρά διαδρομή σε περιόδους με θετικές και αρνητικές στιγμές. Υποστήριζε τις απόψεις του μέχρι τέλους. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και το ΠΑΣΟΚ.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, εκφράζει στην οικογένειά του, στους συντρόφους του και συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στο μήνυμά του αναφέρει: «Ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη μεταπολίτευση ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Για την Αριστερά υπήρξε πολιτικός αντίπαλος και έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες και η κριτική μας στην πολιτική του δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών.

Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία».

ΚΚΕ: Υπερασπίστηκε με συνέπεια τους στόχους της αστικής πολιτικής

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εκφράζει το ΚΚΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση του αναφέρει ότι «υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, υπερασπιζόμενος με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

9 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Εισηλθεν εις την Βαλχαλλα.

Ένας απο αυτούς λιγότερος! “Αυτούς” εννοώ τους καταστροφείς της χώρας! Ρήμαξε τη χώρα και διέλυσε εντελώς τον παραγωγικό της ιστό βάζοντας την στην Ευρωζώνη. Βέβαια, αυτό δεν το ΄έκανε για να φέρει την οικονομία και την κοινωνία στο ύψος των βιομηχανικών χωρών της Δύσης, αλλά για τις τράπεζες, καθώς η… Διαβάστε περισσότερα »

Ο πατέρας των γκρίζων ζωνών της Τουρκίας. Μαζί με τον Πάγκαλο θα ψαχνουν να βρουν την σημαία που πήρε ο αέρας. Εξαιτίας του τα τραβαμε όλα τώρα. Αν είχε ψυχή θα ήταν στο πάτο της θάλασσας οι τούρκοι. Επί ημερών του η παραδοση Οτσαλάν. Ο πατέρας των ζωτικών συμφερόντων στο… Διαβάστε περισσότερα »

https://slpress.gr/?s=S-300+%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82+

Διαβάστε τα άρθρα στο slpress και θα δείτε γιατί τον επαινούν οι διαπλεκόμενοι εκδοτικοί και φοβισμένοι Τούρκοφίλοι.
Κανονικά θα έπρεπε να μην υπάρχει καμμία αναφορά για τον Σημίτη. Όλοι το υπουργικό συμβούλιο του εκτός ελαχίστων ήταν λαμόγια.

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σημίτης μισελληνας εκπρόσωπος των Γερμανικων συνφεροντων μέντορας του Κυριάκου Μητσοτάκη αδελφός του Σπύρου Σημίτη και γιος του Γεωργίου Σημίτη συνεργάτη του Γεωργίου Μερκούρη συνεργάτες των Γερμανών που τον ξεπληνε η κυβέρνηση του βουνού κατά τα τέλη του πόλεμου 😁😺🕵️‍♂️🇬🇷

9
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx