Κραδασμοί στη ΝΔ και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ από την ψυχρολουσία στην ΕΕ
15/12/2020Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής προκάλεσε ψυχρολουσία, όχι μόνο στην ηγεσία του Επιτελικού Κράτους, αλλά και στα κομματικά υποσυστήματα του κυβερνώντος κόμματος, τους καραμανλικούς και τους σαμαρικούς, ή τουλάχιστον σε όσους δεν θέλουν να “φενακίζουν” την συνείδησή τους. Παράλληλα είναι εμφανής και η αμηχανία της Κουμουνδούρου, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την διπλωματική ήττα, προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βαπτίζοντας το κρέας ψάρι, επιμένει ότι «το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αν και εμείς θα επιθυμούσαμε η ΕΕ να κινείται με πιο ταχείς ρυθμούς». Ωστόσο, με δυσκολία πλέον πείθει ακόμη και τους βουλευτές του. Στις συζητήσεις τους είναι σημείο αναφοράς η ανάλυση του Γιάννη Βαληνάκη, που μιλά απερίφραστα για «διπλωματική ήττα της κυβέρνησης στο πλέον προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έτι περαιτέρω, όμως, αποδομεί πλήρως την στρατηγική, ή μάλλον αυτό που περιγράφει κομψά σαν έλλειψη στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής εξανέμισε και τα λίγα οφέλη που είχε για την Ελλάδα το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου του Οκτωβρίου και πως πλέον η χώρα μας θα συνεχίσει την όποια διπλωματική προσπάθεια από πολύ χειρότερη βάση.
“Μουδιασμένοι” οι κυβερνητικοί βουλευτές
Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην ανάλυση του Γιάννη Βαληνάκη, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών που παραμένει πάντα κοντά στον Κώστα Καραμανλή, παραπέμπουν ακόμη και οι σαμαρικοί. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι “γαλάζιοι” βουλευτές όλων των τάσεων, στις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα έχει κάνει υποχωρήσεις που οδηγούν, αν δεν έχουν ήδη οδηγήσει, σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, απαντούσαν: «Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα».
Κάποιοι καλοπροαίρετα, ή μέσα στην απόγνωσή τους, έφθασαν να επικαλούνται ως επιχείρημα τον χαρακτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ως σκληρού παίκτη που δεν τα παρατάει και ξέρει να αποσπά αυτό που επιδιώκει». Τώρα πια είναι εμφανής η αμηχανία τους, ενώ προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες στην ΕΕ που επέδειξε φιλοτουρκική στάση. Ωστόσο η δήλωση ότι «είναι μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», στερεί και αυτή την γραμμή άμυνας, που εκτιμούν ότι εκτονώνει την εσωτερική δυσαρέσκεια. Πλέον είναι αναμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στις οποίες πόνταρε.
Επιπλέον, κατέρρευσε η γραμμή ότι «η κυβέρνηση μετέτρεψε την ελληνοτουρκική κρίση σε ευρωτουρκική». Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε ότι κάθε άλλο παρά ισχύει ότι «η Τουρκία είναι απομονωμένη», όπως διατυμπάνιζε η κυβέρνηση. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, είναι πολλοί πλέον οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν φόβους ότι η «η Ελλάδα θα δεχθεί ένα σφυροκόπημα, όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από δήθεν συμμάχους, προκειμένου να πάει σε έναν συνολικό διάλογο επάνω στην τουρκική ατζέντα», κάτι που όλοι θεωρούν καταστροφικό.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μεταθέτει επικοινωνιακά την προσοχή της κοινής γνώμης στην πανδημία, προτιμώντας την αποδοκιμασία για τα μέτρα, από την αποδοκιμασία για την διπλωματική ήττα της Συνόδου Κορυφής. Στήνει, λοιπόν, επικοινωνιακό θρίαμβο γύρω από τους εμβολιασμούς με τη λογική μελλοντικής ρελάνς. Ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι ο χρόνος πλέον στα ελληνοτουρκικά μετρά αντίστροφα, ενώ η κυβέρνηση έχει μείνει δίχως εφεδρείες.
Αμηχανία στην Κουμουνδούρου
Αμηχανία, όμως, επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωση, με την οποία αποτιμά συνολικά τα συμπεράσματα της Συνόδου στα ευρωτουρκικά, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν τέλει κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «συναίνεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προχωρήσει η Πολυμερής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όρους και εγγυήσεις».
Επιπλέον του χρεώνει ότι «με τόσες αντιφάσεις και παλινωδίες, είναι πια ολοφάνερο γιατί η αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής έχει υπογραφή “Κυριάκος Μητσοτάκης”». Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβάζει σωστά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και καταφεύγει στην εύκολη αντιπολιτευτική κριτική ότι «ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση». Επιπλέον καλεί μονότονα σε «επιστροφή στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» που ασκούσε όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, δύσκολα κρύβεται ότι και εκείνος είχε ποντάρει στην πίεση προς την ΕΕ για να εφαρμόσει κυρώσεις, καθώς και σε επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Και από την περίπτωση της Κύπρου, όμως, είχε γίνει εμφανές ότι ακόμη και εάν η ΕΕ αποφάσιζε κυρώσεις, αυτές θα ήταν κατά προσώπων και εταιρειών, χωρίς να ενοχλούν την Τουρκία και πολύ περισσότερο να την αποτρέπουν. Επίσης, οι όποιες διερευνητικές επαφές θα έχουν κατάληξη έναν διάλογο, που δεν θα περιορίζεται στο ένα και μοναδικό θέμα.
Υπ’ αυτή την έποψη το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μια συνολική πολιτική διαλόγου, ή εάν θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή, αφήνοντας την κυβέρνηση και την δεξιά παράταξη να σηκώσει μόνη της το βάρος, είναι υπαρκτό και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν είναι το κυρίαρχο θέμα, ωστόσο διχάζει το κόμμα και προκαλεί κραδασμούς. Υπενθυμίζουμε πως η ομάδα των Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει παρών στην κύρωση της συμφωνίας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, καίτοι ο ίδιος είχε διαφορετική θέση.