Κρίσεις αστικών κύκλων για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Κρίσεις αστικών κύκλων για Μητσοτάκη και Τσίπρα

του Μάκη Ανδρονόπουλου  – 

Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό σε αστικούς κύκλους που χαρακτηρίζονται από υψηλή μόρφωση και επαγγελματική εμπειρία σε θέσεις κρίσιμης ευθύνης στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω κύκλοι προβληματίζονται για την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς διαπιστώνουν ότι εδραιώνεται πλέον στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως η ΝΔ διακατέχεται από την εμμονή της ανάληψης της εξουσίας, αδιαφορώντας για την ουσία των εθνικών ζητημάτων και απομακρυνόμενη από τις κοινωνικές της ευαισθησίες.

Πολλοί σ’ αυτούς τους κύκλους είχαν φανερά ταχθεί υπέρ του Μητσοτάκη κατά την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, θεωρώντας πως είναι το πρόσωπο των καιρών, με σπουδές και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, γέννημα θρέμμα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού. Ένας νέος πολιτικός που θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει τη Δεξιά παράταξη και να ανεβάσει ακόμη το αισθητικό της κύρος, έναντι ενός κακοφορμισμένου λαϊκίζοντος στιλ που είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος με τις τομές που έκανε εξ αρχής ο Κυριάκος στα οικονομικά και στη δομή του κόμματος. Τον είχαν ενισχύσει και οι εκσυγχρονιστικές επαγγελίες του. Ο ενθουσιασμός αυτός, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε συνεχείς εσωκομματικούς συμβιβασμούς που τον οδήγησαν σε ένα ιδεολογικό εκκρεμές. Παλινδρομεί από υπερσυντηρητικές θέσεις (σύμφωνο συμβίωσης κ.ά.) μέχρι θολές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά.

Η αχίλλειος πτέρνα

Γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τι συμβαίνει στους κόλπους της ΝΔ και εκτιμούν πως τελικά ο Κυριάκος έχει μετατραπεί σε όργανο της “βαθιάς Δεξιάς”. Σημειωτέον ότι μερικά πρόσωπα από αυτούς τους κύκλους, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, θυμούνται πάντα τις μυστικές συνομιλίες της σαμαρικής περιόδου με τη Χρυσή Αυγή, τις σχέσεις αβροφροσύνης της Ντόρας με στελέχη της, καθώς και άλλες ατυχείς πολιτικές αποφάσεις (διαγραφές κλπ).

Είναι αξιοσημείωτο πως τείνει να εδραιωθεί η εντύπωση πως η αχίλλειος πτέρνα του Μητσοτάκη είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του στο παρελθόν. Όλα αυτά καθιστούν την καθημερινή πολιτική πρακτική απογοητευτική, συχνά προβληματική από την πλευρά της εθνικής ευθύνης και ενίοτε τυχοδιωκτική.

Αντίστροφη είναι η εξέλιξη της εντύπωσης που τείνει να κυριαρχήσει στους ίδιους αυτούς αστικούς κύκλους για τον Αλέξη Τσίπρα. Αρκετοί εξ αυτών εκφράζουν την θετική έκπληξή τους για την πορεία του Αλέξη Τσίπρα. Ένα παιδί από λαϊκή συνοικία, που διαμορφώθηκε πολιτικά στις καταλήψεις, που τέλειωσε το Πολυτεχνείο με υποστήριξη και το οποίο ανδρώθηκε στο κομματικό πλαίσιο αρχικά του ΚΚΕ και στη συνέχεια του Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πολιτικό με ηγετικό βηματισμό.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Εκτιμούν πως το α΄ εξάμηνο του 2015 είναι πλέον μακριά. Πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία χωρίς γνώση και πείρα και έχοντας αναλύσει λανθασμένα την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Γνωρίζουν καλά, όμως, ότι υπήρξε και τραπεζική υπονόμευση (43 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες). Θαυμάζουν το κουράγιο του Τσίπρα να σηκώσει το βάρος της συνθηκολόγησης και την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο.

Αναγνωρίζουν ότι κατάφερε σε σύντομο διάστημα να διαπραγματεύεται στα αγγλικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διαχειρίζεται με σύνεση τις προβληματικές πολιτικές του μνημονίου, να έχει διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής ανοχής και να κάνει ό,τι μπορεί να μην φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Εκείνο που επίσης σημειώνουν εμφατικά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς σχετική παιδεία κατάφερε να στέκεται ισότιμα απέναντι σε ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες. Θεωρούν δε πως με όλες τις θυσίες έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην σταθερότητα και σταδιακά την επαναφέρει στην κανονικότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι